Podłoże do nasion,sadzonek cz.1

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
Esmeralda
500p
500p
Od: 12 maja 2008, o 14:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Podłoże do wysiewów

Post »

Przerobiłam chyba trzy rodzaje ziemi z Pasłęka i z żadnym nie było problemów, rozsada rosła jak ta lala
(Tzw. hobbystyczne, ale niestety małe worki i drogo wychodzi, Aura (kwiatowe) i trzecie tzw. uniwersalne).
Awatar użytkownika
Johna
200p
200p
Od: 10 wrz 2013, o 12:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie (Słupsk) też wyboru szalonego nie ma. Z opisywanych na tym forum podłoży to w centrali nasiennej mogę kupić aurę - podłoże do siewu i pikowania lub w casto podłoże do wysiewu sterlux. Producent ten sam, tylko jedna seria to dla profesjonalistów (aura) a druga to dla hobbystów. Pierwsza większa i nieco tańsza od drugiej (co akurat ma mniejsze dla mnie znaczenie).
Niestety co do szczegółowego składu to będę musiała dokładnie poczytać na opakowaniach, lub do nich napisać, bo opisy na stronie bardzo enigmatyczne.
Pozdrawiam Asia
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Ja zakupiłam Kronena do siewu i pikowania, worki 20l. Dwa lata go używałam i jestem zadowolona ;:333 . Ponieważ jest drogi, to myślałam, żeby do pikowania wypróbować inne. W sklepie mieli Krajewskich - worki 10l. ale okazało się, że te dwa worki to wychodzi drożej niż jeden Kronena ;:oj , więc zostałam przy sprawdzonym ;:65 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
adi5
50p
50p
Od: 25 sty 2012, o 18:02

Post »

Ja mam problem w tym roku z wyborem podłoża, zastanawiam się miedzy Kronen, Hollas do wysiewu i czystym torfem odkwaszonym, co polecacie? Natomiast ja stanowczo odradzam krajewskich, miałem 2 lata temu, ziemia strasznie przenawożona, paliła wszystkie sadzonki.
doska_
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 cze 2012, o 16:05

Post »

O torfie odkwaszonym się nie wypowiem, co do pozostałych to w ubiegłym roku robiłam próbę wysiewu pora do podłoża Kronen i Hollas, ten z Kronena pokazał się 6 dni wcześniej.
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Torf odkwaszony najlepszy bo pozbawiony przetrwalników chorobotwórczych i szkodników,zaraz potem jest aura z pasłęka
Kaja
500p
500p
Od: 29 sie 2006, o 20:40

Post »

W Tesco jest ziemia do wysiewów Hollasu.10l opakowanie kosztuje 3,99.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

To jest relatywnie drogo. Bardzo drogo. Ja płacę za Sterlux'a 16 zł za 80 litrów.
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

Ja za Kronen 20l płaciłam wczoraj 10zł - cena po byku!! Niestety tylko taką sprowadzają tu do siewu i pikowania. W tamtym roku była po 8zł, widocznie dobrze im się sprzedała, że windują ceny.

Pisałeś forumowicz, że Biedronkowa tamtegooczna była za bogata do pikowania, czy można ją mieszać z czystym piachem?
Tak na marginesie wspomnę, że posadziłam w niej jesienią szczepki fiołków, od razu ruszyły z kopyta i po miesiącu zakwitły burzą kwiatów.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

O ile dobrze pamiętam piasek to ona w składzie już miała. Jeśli już, to domieszaj czystego odkwaszonego torfu i perlitu.
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

W tym sęk, że nie widziałam u nas czystego odkwaszonego torfu. Może dowiozą później. Do pikowania to czasu mam hoho.... jeszcze nic nie posiałam ;:173

Zobaczymy co w tym roku Biedra nam zaserwuje, może będzie mniej nawożona ziemia. Skupiam się tak na tej B. bo to jedyny większy sklep w naszej "wsi" i zawsze dostępny. Po wszystko inne trzeba jechać "do miasta".
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

A czy jest u Ciebie " na wsi" kwiaciarnia ?. Dlaczego pytam ?. Kwiaciarze jeżdżą na giełdę a tam można zakupić również i torf. Pogadać z kwiaciarką to zakupi i przywiezie. Ja tak załatwiałem kilkakrotnie na swojej "wsi".
Awatar użytkownika
Agulka11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2011, o 18:58

Post »

ja ziemię do wysiewów mieszam z perlitem i kokosem. Jest puszysta, nie robi się bryła i wszystko jest oki :)
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”