Malachitowe sukulenty
- Malachitek
- 1000p
- Od: 13 kwie 2013, o 01:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Malachitowe sukulenty
Ajjj dziewczyny szkoda gadać, ale bardzo mi miło, że o mnie pamiętacie zima mnie dobija i jakoś tak forum poszło w odstawkę, ale rośliny mają się dobrze i zdrowo, choć bez większych zmian. Aloesy po części udało się zreanimować - może w najbliższym czasie coś pokażę, jak mi z głowy nie wypadnie
- Dumbledore
- 500p
- Od: 2 wrz 2013, o 14:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aleś nas nastraszyła Niedobra Ty Prawie pół roku się nie odzywać...no, nie :P
No a już myślałam, że tam zarosłaś i nie możesz dostać się do komputera
Teraz zimy już nie ma ale Ciebie też nie
Pokaż co słychać u roślin
Pokaż co słychać u roślin
- Malachitek
- 1000p
Hmm u moich sukulentów wielkich zmian nie ma... malutkie aloesy podrosły, Snow Flake wypuszcza odrost
White Diamond ładnie urósł:
Drzewiasty ładnie odbija po połamaniu, na razie go nie ruszam
Haworcje o dziwo przeżyły zimowe ukorzenianie w byle czym, nawet jedna wypuszcza odrost - niedługo czeka je przeprowadzka
A takie biedactwo uratowałam jakiś czas temu z Obi, cała doniczka była tak zabiedzona a oczywiście nie była przeceniona
Jeszcze bardziej zmarniał przez ostatnie dwa miesiące, ale dzisiaj wyciągnęłam go z doniczki chcąc wyrzucić, a tu się okazało, że ma ładne malutkie korzonki - więc dostał swoją malutką doniczkę i zobaczymy...
White Diamond ładnie urósł:
Drzewiasty ładnie odbija po połamaniu, na razie go nie ruszam
Haworcje o dziwo przeżyły zimowe ukorzenianie w byle czym, nawet jedna wypuszcza odrost - niedługo czeka je przeprowadzka
A takie biedactwo uratowałam jakiś czas temu z Obi, cała doniczka była tak zabiedzona a oczywiście nie była przeceniona
Jeszcze bardziej zmarniał przez ostatnie dwa miesiące, ale dzisiaj wyciągnęłam go z doniczki chcąc wyrzucić, a tu się okazało, że ma ładne malutkie korzonki - więc dostał swoją malutką doniczkę i zobaczymy...
Doruś wilczomlecz taki gęściutki
-
- 1000p
- Od: 16 cze 2013, o 15:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jakie cudne aloesy zwłaszcza "Snowflake"
- orzechovvy
- 100p
- Od: 26 sie 2013, o 16:50
Mi się strasznie podoba ościsty powodzenia w hodowli reszty gromadki
"kuleczka" powypadkowa - super!
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 2#p4099962" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje małe roślinne schronisko
Moje małe roślinne schronisko
- MT89
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 21 maja 2014, o 13:07
- Kontakt:
Prawdziwa maniaczka aloesów z Ciebie Są piękne i szczerze mówiąc nawet nie wiedziałam, że jest tak wiele odmian tej rośliny.
Ja mam dopiero jednego i na doniczce widnieje napis Aloe Vera Clumb, czyli jak domniemam Aloes zwyczajny.
Zakupiłam go w Castoramie i musiałam obciąć połamane liście. Chciałabym tylko wiedzieć jak mam go przycinać, żeby jako tako wyglądał, bo obecnie każdy listek ma inną długość.
Ja mam dopiero jednego i na doniczce widnieje napis Aloe Vera Clumb, czyli jak domniemam Aloes zwyczajny.
Zakupiłam go w Castoramie i musiałam obciąć połamane liście. Chciałabym tylko wiedzieć jak mam go przycinać, żeby jako tako wyglądał, bo obecnie każdy listek ma inną długość.
- Malachitek
- 1000p
MT89 jeśli chcesz go do czegoś używać (tzn. miąższu z jego liści) to przycinaj tyle, ile jest ci potrzebne. Bez powodu raczej się aloesom nie przycina liści, dlatego ciężko mi coś poradzić - najlepiej poczekać, aż pójdzie w nowe liście
Dawno nic tu nie pisałam ale niewiele się zmieniło - aż do dziś, bo dzisiaj byłam w Obi a tam mnogość sukulentów - jakaś niedawna dostawa, bo było sporo różnych mieszańców aloesów (Aloe flow?? znalazłam w wątku u Beaty, że to Gasteraloe 'Floe' Gasteraloe 'Cosmo' zwane tam Aloe cosmo) no i były też taniutkie jak barszcz Aloe variegata, tygrysek, którego zawsze chciałam mieć - i mam! Niby taki zwyklaczek, ale jak cieszy (oczywiście specjalnie wybrałam taki, który wypuszcza malucha)
Kupiłam też Gasterię 'Little warty' - zastanawiałam się, czy nie wziąć tego Gasteraloe 'Floe' (były w tej samej cenie) ale ta gasteria jakoś bardziej przyciąga wzrok:
Część aloesów grzeje się za dnia na balkonie - niestety nie wszystkie, bo na moim balkonie coraz mniej miejsca i niedługo zaczną się tam panoszyć pomidory...
A tutaj jeszcze małe porównanie wielkości kilku dotychczasowych mieszkańców i nabytków:
Dawno nic tu nie pisałam ale niewiele się zmieniło - aż do dziś, bo dzisiaj byłam w Obi a tam mnogość sukulentów - jakaś niedawna dostawa, bo było sporo różnych mieszańców aloesów (Aloe flow?? znalazłam w wątku u Beaty, że to Gasteraloe 'Floe' Gasteraloe 'Cosmo' zwane tam Aloe cosmo) no i były też taniutkie jak barszcz Aloe variegata, tygrysek, którego zawsze chciałam mieć - i mam! Niby taki zwyklaczek, ale jak cieszy (oczywiście specjalnie wybrałam taki, który wypuszcza malucha)
Kupiłam też Gasterię 'Little warty' - zastanawiałam się, czy nie wziąć tego Gasteraloe 'Floe' (były w tej samej cenie) ale ta gasteria jakoś bardziej przyciąga wzrok:
Część aloesów grzeje się za dnia na balkonie - niestety nie wszystkie, bo na moim balkonie coraz mniej miejsca i niedługo zaczną się tam panoszyć pomidory...
A tutaj jeszcze małe porównanie wielkości kilku dotychczasowych mieszkańców i nabytków:
- nolina
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Piękne nowości
Zwyklaczki też mają swój urok
Zwyklaczki też mają swój urok