Trzmieliny
- karlos
- 100p
- Od: 19 wrz 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Trzmieliny Fan Club
aleksanderk czy Twoje giganty są "wolnostojące" czy pną sie po jakiejś schowanej podporze ??? ja odziedziczyłem na nowej działce trzmieline i na razie to krzaczek ok 120cm. zastanawiam się czy pójdzie do góry sama, czy może bardziej na boki.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lis 2009, o 20:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Fotki w przyszłym sezonie.Ale Twój ogród Olku oglądałam nie raz,bo te oczy ...są intrygujące.
Halina
- aleksanderk
- Od: 13 lip 2009, o 19:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
karlos na początku była stalowa rura jako podpora ,a teraz przywiązywane i przeplatane pedy stworzyły niby pień ,po 20 latach
Halinko to są oczęta STRAŻNICZKI pilnującej wejścia ma moja działkę .
Halinko to są oczęta STRAŻNICZKI pilnującej wejścia ma moja działkę .
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Jak pisałam wcześniej ja swojego przesadziłam pod wpływem ,,mojego idola". W poprzednim miejscu miał bardzo ciasno, a teraz jest wyeksponowany w ładnym, choć mało zacisznym miejscu. Jak podrośnie pięknie będzie wyglądał z ciemnoróżową piwonią, liliami i jeżówkami mając ,,pod nogami" sasanki, fiołki i ciemierniki... nieeee teraz nie ma ciasno
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
Re: Trzmieliny
Zakochałam sie i ja w trzmielinach... Minionego sezony dokupiłam kilka małych sadzonek- ale dwa rodzaje trzmieliny to juz od bodaj 3 lat prowadzę na oryginalny krzak- na zakręconej nóżce . Najpierw kształtuję im nogę- potem przytnę dla utworzenia korony... Mozolnie to idzie, bo na razie powoli przyrastają... To moje...U pokazywanego pierwszego tworze druga kulkę.
Ten jest szczepiony na pniu...
Mam też Harlequin-ale nie mogę odszukać fotki- pewnie mu tego roku nie zrobiłam...
Gdy przycinam trzmieliny to co ładniejsze gałązki wtykam do donic w inne rośliny- a one tak mimochodem się ukorzeniają - i mam następne rośliny do wsadzenia.
Mam nadzieję, że za kilka lat będą mnie cieszyć swoimi ślicznymi , kolorowymi listkami już spore krzaczki.
Ten jest szczepiony na pniu...
Mam też Harlequin-ale nie mogę odszukać fotki- pewnie mu tego roku nie zrobiłam...
Gdy przycinam trzmieliny to co ładniejsze gałązki wtykam do donic w inne rośliny- a one tak mimochodem się ukorzeniają - i mam następne rośliny do wsadzenia.
Mam nadzieję, że za kilka lat będą mnie cieszyć swoimi ślicznymi , kolorowymi listkami już spore krzaczki.
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
- aleksanderk
Nelo ,niesamowicie ciekawy sposób prowadzenia .Ta owijająca się na podporze -MIODZIO ,te dwie kule też oryginalne . ja usiłuję tak podcinać berberysa . Moja też z początku rosła wolno ,a po nastu latach muszę ja przycinać ,bo przerosła by inne drzewa .
Niech ci pięknie rosną i pochwal się jak przezimowały .
Niech ci pięknie rosną i pochwal się jak przezimowały .
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
- aleksanderk
- Nela
- Przyjaciel Forum
Te trzmieliny o drobniejszych listkach- jak te moje formowane- łatwo jest kształtować, bo one są płożące i wypuszczają długie gałązki. Wystarczy wybrać kilka tych najdłuższych, uformować na podporze/ czyli zakręcić tak jak ja czy tez przywiązywać prosto w górę do żądanej wysokości- a potem tylko podgalać przyrosty a górą przycinać by znowu się rozgałęziło. Tylko jeden mankament- za wolno przyrasta. Na razie przycinam górę na równo by wpierw wypuszczał krzaczek przyrosty z boku- by je przycinać i zrobić odpowiednio gęstą tę nóżkę. Potem dopiero pozwolę rosnąc temu na górze na boki i przycinać koronę dla zgęstnienia.
Renzal- Twoje drzewko ma potencjał do wykreowania fajnej figury- trzeba tylko mocno przyciągać sznurem dolne gałązki- ale by nie połamać- bo byłoby szkoda...
Renzal- Twoje drzewko ma potencjał do wykreowania fajnej figury- trzeba tylko mocno przyciągać sznurem dolne gałązki- ale by nie połamać- bo byłoby szkoda...
- aleksanderk
- Nela
- Przyjaciel Forum
Cudna zwłaszcza ta pierwsza- kocham takie okazy ...
Witam miłośników trzmieliny:)
mam prośbę o radę - chciałabym posadzić zimozielone pnącze, które nie będzie zbyt duże - ponieważ ma się piąć po ścianie niskiego domu. Chodzi mi o trochę zieleni na ścianie za ta ławką:
Gleba i wilgoć to nie problem, ale jest tam mało światła - ściana jest północna. Która z trzmielin i czy w ogóle jakakolwiek da radę zazielenić tę ścianę na wysokość powiedzmy do 2 metrów? Jeśli tak, to ile czasu jej to zajmie? Miejsce jest zaciszne, osłonięte od północy lasem sosnowym, słońca zimą tam nigdy nie ma, latem jest przez ok. godzinę.
mam prośbę o radę - chciałabym posadzić zimozielone pnącze, które nie będzie zbyt duże - ponieważ ma się piąć po ścianie niskiego domu. Chodzi mi o trochę zieleni na ścianie za ta ławką:
Gleba i wilgoć to nie problem, ale jest tam mało światła - ściana jest północna. Która z trzmielin i czy w ogóle jakakolwiek da radę zazielenić tę ścianę na wysokość powiedzmy do 2 metrów? Jeśli tak, to ile czasu jej to zajmie? Miejsce jest zaciszne, osłonięte od północy lasem sosnowym, słońca zimą tam nigdy nie ma, latem jest przez ok. godzinę.
- aleksanderk
Ewo z tego co wiem i z praktyki ,trzmieliny potrzebują trochę słońca .Sam szukam czegoś na pergolę w kompletnym cieniu . Orzech się rozrósł nadmiernie ,a obok krzaczor bzu . .Słońca ciut przed zachodem .