Trzmieliny

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
karlos
100p
100p
Od: 19 wrz 2013, o 08:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Trzmieliny Fan Club

Post »

aleksanderk czy Twoje giganty są "wolnostojące" czy pną sie po jakiejś schowanej podporze ??? ja odziedziczyłem na nowej działce trzmieline i na razie to krzaczek ok 120cm. zastanawiam się czy pójdzie do góry sama, czy może bardziej na boki.
halina522
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2009, o 20:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Fotki w przyszłym sezonie.Ale Twój ogród Olku oglądałam nie raz,bo te oczy ...są intrygujące.
Halina
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

karlos na początku była stalowa rura jako podpora ,a teraz przywiązywane i przeplatane pedy stworzyły niby pień ,po 20 latach ;:oj
Halinko to są oczęta STRAŻNICZKI pilnującej wejścia ma moja działkę .
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Jak pisałam wcześniej ja swojego przesadziłam pod wpływem ,,mojego idola". W poprzednim miejscu miał bardzo ciasno, a teraz jest wyeksponowany w ładnym, choć mało zacisznym miejscu. Jak podrośnie pięknie będzie wyglądał z ciemnoróżową piwonią, liliami i jeżówkami mając ,,pod nogami" sasanki, fiołki i ciemierniki... nieeee teraz nie ma ciasno ;:306
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09

Re: Trzmieliny

Post »

:wit Zakochałam sie i ja w trzmielinach... Minionego sezony dokupiłam kilka małych sadzonek- ale dwa rodzaje trzmieliny to juz od bodaj 3 lat prowadzę na oryginalny krzak- na zakręconej nóżce :wink: . Najpierw kształtuję im nogę- potem przytnę dla utworzenia korony... Mozolnie to idzie, bo na razie powoli przyrastają... To moje...U pokazywanego pierwszego tworze druga kulkę. :tan

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ten jest szczepiony na pniu...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mam też Harlequin-ale nie mogę odszukać fotki- pewnie mu tego roku nie zrobiłam...

Gdy przycinam trzmieliny to co ładniejsze gałązki wtykam do donic w inne rośliny- a one tak mimochodem się ukorzeniają - i mam następne rośliny do wsadzenia. ;:138

Obrazek

Obrazek

Mam nadzieję, że za kilka lat będą mnie cieszyć swoimi ślicznymi , kolorowymi listkami już spore krzaczki. :D
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nelo :heja ,niesamowicie ciekawy sposób prowadzenia ;:180 ;:180 .Ta owijająca się na podporze -MIODZIO ;:138 ,te dwie kule też oryginalne . ja usiłuję tak podcinać berberysa . Moja też z początku rosła wolno ,a po nastu latach muszę ja przycinać ,bo przerosła by inne drzewa . :;230
Niech ci pięknie rosną i pochwal się jak przezimowały .
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Nie zapisał mi sie mój pochwalny wpis, więc jeszcze raz: Śliczne! ;:138
Moja dopiero będzie formowana...
Obrazek
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To jak ją spętasz to pokaż . ;:138
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Te trzmieliny o drobniejszych listkach- jak te moje formowane- łatwo jest kształtować, bo one są płożące i wypuszczają długie gałązki. Wystarczy wybrać kilka tych najdłuższych, uformować na podporze/ czyli zakręcić tak jak ja czy tez przywiązywać prosto w górę do żądanej wysokości- a potem tylko podgalać przyrosty a górą przycinać by znowu się rozgałęziło. Tylko jeden mankament- :wink: za wolno przyrasta. :D Na razie przycinam górę na równo by wpierw wypuszczał krzaczek przyrosty z boku- by je przycinać i zrobić odpowiednio gęstą tę nóżkę. Potem dopiero pozwolę rosnąc temu na górze na boki i przycinać koronę dla zgęstnienia. :D
Renzal- Twoje drzewko ma potencjał do wykreowania fajnej figury- trzeba tylko mocno przyciągać sznurem dolne gałązki- ale by nie połamać- bo byłoby szkoda...
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie teraz rosną Silver Quin

Obrazek
I Emeraaald'n Gold ta sama pnie sie po antonówce .

Obrazek

Miałem jeszcze Sunsport ,ale zbuntowała się przed formowaniem i poszła do Krainy Wiecznej Zieloności -zimą .

Obrazek a miała urosnąć i połączyć się górą z Silver Quin .
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

;:oj Cudna zwłaszcza ta pierwsza- kocham takie okazy ...
Ewka42
200p
200p
Od: 26 sty 2012, o 11:19

Post »

Witam miłośników trzmieliny:)
mam prośbę o radę - chciałabym posadzić zimozielone pnącze, które nie będzie zbyt duże - ponieważ ma się piąć po ścianie niskiego domu. Chodzi mi o trochę zieleni na ścianie za ta ławką:
Obrazek

Gleba i wilgoć to nie problem, ale jest tam mało światła - ściana jest północna. Która z trzmielin i czy w ogóle jakakolwiek da radę zazielenić tę ścianę na wysokość powiedzmy do 2 metrów? Jeśli tak, to ile czasu jej to zajmie? Miejsce jest zaciszne, osłonięte od północy lasem sosnowym, słońca zimą tam nigdy nie ma, latem jest przez ok. godzinę.
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo z tego co wiem i z praktyki ,trzmieliny potrzebują trochę słońca .Sam szukam czegoś na pergolę w kompletnym cieniu . Orzech się rozrósł nadmiernie ,a obok krzaczor bzu . .Słońca ciut przed zachodem .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”