Potrzebuję zdjęć chorych liści
-
- 10p - Początkujący
- Od: 7 cze 2008, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Potrzebuję zdjęć chorych liści
Witam! Dostałam zadanie na fitopatolofię (nauka o chorobach roślin) zrobienia zdjęć 10 różnych liści porażonych chorobami. Jedyne co mam w ogrodzie to rdza gruszy nom i znalazłam liść ze smugowatością piwonii. Chodzi o rośliny ogrodowe (warzywa, drzewa owocowe itp.) a choroby znane, gdyż muszę je opisać dokładną nazwą. Wiem, że już trochę późno, bo sezon się kończy, ale jeśli ktoś mógłby mi pomóc byłąbym wdzięczna. Z góry dziękuję
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
Re: Potrzebuję zdjęć chorych liści
Chcesz zrobić zdjęcia czy je zdobyć ? Jakiej pomocy oczekujeszasiulka pisze:Witam! Dostałam zadanie zrobienia zdjęć 10 różnych liści porażonych chorobami.
- maakita
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 maja 2007, o 08:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A gdzie mieszkasz, bo jak dużym mieście to wystarczy się rozejrzeć. Na pewno na liściach klanów będzie smołowata plamistość liści (jakoś tak to szło), platany mają (nie pamiętam nazwy, ale znajdziesz, bo to dla nich takie charakterystyczne), dęby mają mączniaki (ja też mam koło domu więc mogę Ci zrobić), mam też liście dębu porażone przez owady (pryszczarkowate chyba tak to się nazywa) i w miasatach też na pewno dużo tego jest. Poszukam jutro jeszcze czegoś u siebie.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 7 cze 2008, o 20:20
Dziękuję
Amlos - poproszę o fotki róż i z góry dziękuję
Łysy - zdobyć. aczkolwiek zrobić też mogę, żebym tylko miała gdzie :/
Maakita - jestem z niewielkiego miasteczka. O foty mączniaka na dębach poproszę, natomiast za te porażone przez owady dziękuję (nie chcę). Jeśli nie sprawi Ci to kłopotu rozejrzyj się. Dzięki wielkie.
Prosiłabym o wysłanie fot na maila 123siaska@wp.pl.
Jesteście super dzięki wielkie raz jeszcze!
Łysy - zdobyć. aczkolwiek zrobić też mogę, żebym tylko miała gdzie :/
Maakita - jestem z niewielkiego miasteczka. O foty mączniaka na dębach poproszę, natomiast za te porażone przez owady dziękuję (nie chcę). Jeśli nie sprawi Ci to kłopotu rozejrzyj się. Dzięki wielkie.
Prosiłabym o wysłanie fot na maila 123siaska@wp.pl.
Jesteście super dzięki wielkie raz jeszcze!
Re: Dziękuję
Technika zdobycia jest prosta - robisz w "ciemno" fotki wszystkich intrygujących zmian chorobowych - na pierwszej fotce cała roślina ( oznaczysz gatunek), a na drugiej tylko zbliżenie choróbska ( do albumu).asiulka pisze:zrobić też mogę, żebym tylko miała gdzie
Ogródki działkowe to kopalnia - 10 chorób to 30-minutowy spacerek 8)
( ale warto jeszcze przed przewertować atlas ze zdjęciami, aby oko "uczulić" na detale)
No chyba, że nie masz cyfrówki
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50