Trzmielina Fortune'a ( Euonymus fortunei )
- flowers
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 cze 2007, o 21:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Grzegorzu
To może być Euonymus fortunei 'Minimus'
http://www.hort.uconn.edu/Plants/campus ... uofom.html
To może być Euonymus fortunei 'Minimus'
http://www.hort.uconn.edu/Plants/campus ... uofom.html
Pozdrawiam, Jagoda
Flowers sprawdziłem i znalazłem taką fotkę Euonymus fortunei 'Minimus'
Źródło: http://www.tomszak.pl/galeria/lisciaste ... inimus.jpg
Moja tak nie wygląda
Źródło: http://www.tomszak.pl/galeria/lisciaste ... inimus.jpg
Moja tak nie wygląda
- kati-1976
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 wrz 2008, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Trzmielina fortunego 'Emerald Gaiety'
Od wielu lat w moim ogrodzie rośnie roślinka, ale niestety nie wiem co to takiego. Jest to taki płożący krzew.
Pomóżcie mi ją rozpoznać
Pomóżcie mi ją rozpoznać
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
-
- ---
- Od: 27 gru 2008, o 16:56
-
- 200p
- Od: 20 cze 2011, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Co za odmiana Trzmieliny Fortune'a ?
'Emerald Gaiety'
-
- 200p
- Od: 20 cze 2011, o 19:21
Re: Co za odmiana Trzmieliny Fortune'a ?
Emerald Gaiety ma tylko wąski biały pasek na końcu blaszki lisciowej a tu jest szerszy, chyba że w młodości tak jest
Trzmielina Fortune'a ( Euonymus fortunei )
Początkujący
- dorkow0
- Od: 17 sty 2013, o 22:58
Re: roślinka
To Trzmielina, roślina ogrodowa. Zimozielona. Zdjęcia nie zbyt wyraźne, więc nie potrafię określić odmiany.
Co do ukorzeniania, włóż gałązkę do ziemi w doniczce, podlewaj umiarkowanie, widne, chłodne stanowisko, np. parapet bez kaloryfera, powinna wypuścić korzenie. Jak masz ukorzeniacz, możesz zamoczyć w nim koniec gałązki, bez moczenia jej(tej gałązki) w wodzie. Wiosną do ogrodu, lub do donicy, jak nie masz ogrodu, na taras czy balkon...
I jak byś mógł, wrzucaj fotki tak, żeby nie trzeba było łamać karku, żeby je oglądać...
Co do ukorzeniania, włóż gałązkę do ziemi w doniczce, podlewaj umiarkowanie, widne, chłodne stanowisko, np. parapet bez kaloryfera, powinna wypuścić korzenie. Jak masz ukorzeniacz, możesz zamoczyć w nim koniec gałązki, bez moczenia jej(tej gałązki) w wodzie. Wiosną do ogrodu, lub do donicy, jak nie masz ogrodu, na taras czy balkon...
I jak byś mógł, wrzucaj fotki tak, żeby nie trzeba było łamać karku, żeby je oglądać...
- Piotr=)
- Od: 24 maja 2008, o 17:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Na 100% Trzmielina
Najlepiej do ukorzeniacza i do doniczki i całość przykryć folią i co 2 dzień odkrywać na chwile aby nie zapleśniało, po ok 2-4 tygodniach powinno się ukorzenić lub trzymać w wodzie i też powinno puścić korzonki
Najlepiej do ukorzeniacza i do doniczki i całość przykryć folią i co 2 dzień odkrywać na chwile aby nie zapleśniało, po ok 2-4 tygodniach powinno się ukorzenić lub trzymać w wodzie i też powinno puścić korzonki
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
- dorkow0
- Od: 17 sty 2013, o 22:58
Wiem, że ta folia, to do utrzymania wilgoci, tylko, jak się ją zapomni ściągać, albo w domu jest chłodno, to roślina spleśnieje. Na żadną roślinę nie zakładam folii, korzenią się i tak... Od czasu do czasu można spryskać roślinę wodą, i utrzymywać stałą wilgotność podłoża. Jestem absolutnym przeciwnikiem zakładania folii w ukorzenianiu pojedynczych roślin w doniczkach, bo marnieją. Jeśli już chcesz coś zakładać na tę roślinę, to odetnij dno od plastikowej, przeźroczystej butelki i nałóż odciętym dnem na roślinę i wciśnij w ziemię. Górę butelki zostaw otwartą, tę od korka. Stworzysz coś w rodzaju mini szklarenki.
Co do tego, że Trzmielina, wątpliwości nie mam, nie wiem tylko jaka odmiana...
Co do tego, że Trzmielina, wątpliwości nie mam, nie wiem tylko jaka odmiana...