Sałata -odmiany,uprawa,wymagania,problemy cz.1-

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Sałata: łatwo czy trudno?

Post »

Moja lodowa, która nie chciała wbijać w nasiona to też właśnie Great Lakes 118. U mnie sporo główek było bardzo zbitych (prawie jak kapusta). Szkoda, że zdjęć nie zrobiłam, ale w telefonie wychodzą słabe. Ale u mnie ta sałata koniecznie pozostaje. Oprócz tego muszę jakieś inne poszukać (przeznaczenie na sałatki warzywne, więc musi być kolorowo).
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00

Post »

Amanita, spróbuj sobie Jubilatki i Lolo Rosa, te dwie czerwonolistne uprawiam od lat i jeszcze nigdy nie były u mnie gorzkie, chociaż ziemia przesycha mi bardzo szybko i cała niemal działka wystawiona jest na bezpośrednie słońce.
Narobiłyście mi ochoty na tą Great Lakes, muszę zanabyć :D
Pozdrawiam, Dorota
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Great Lakes jest nie do zdarcia :D Też mam ogródek w szczerym polu i sadziłam je w upały, zapomniałam 2 dni podlać - niby uschła a puściła nowe liście i piękne główki się zrobiły. Kilka główek osłoniętych szczypiorkiem od słońca zrobiło się bardziej rozłożyste. Nawet przymrozki na koniec września jej nic nie zrobiły. Ja ją kupiłam przypadkiem - bo pisze na niej, że nie wybija w kwiatostany nawet latem (wcześniej masłowe, gdzie bym nie posadziła to szybko kwiatki). A w dodatku bardzo smaczna - u mnie lądowała w sałatkach i na kanapkach. Po zerwaniu także w domu długo się "trzymała".
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziewczynki zanim kupicie jaką kolwiek sałatę to przeczytajcie na opakowaniu czy dana odmiana nie jest wrażliwa na długość dnia-są takie sałaty które można uprawiać przy krótkim dniu czyli wiosna,jesień a są też takie którym jest gancygal czy dzień długi czy krótki i nie wybijają szybko w pędy kwiatowe.
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O, to coś dla mnie będzie, jak nie do zdarcia przez słońce i suszę ;:215 Idę jej szukać po Alle... :D
A uprawiałyście którąś z tych odmian: Rzymska Paris Island, Liściowa Apache, Krucha Grenada Ożarowska, Krucha Ice Queen, Krucha Samba, Masłowa Attractie albo Syrena? Naszło mnie na nowości w tym roku i kupiłam je na wypróbowanie.
Pozdrawiam, Dorota
Marzenka79
1000p
1000p

Post »

Niektóre z tych odmian są od lat na rynku-wszystkie są dobre,ja wogole kocham sałatę,może być nawet i gorzka-mnie nie przeszkadza bo ja trawożerna jestem
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja się przyznam, że wcześniej na odmiany nie patrzyłam zbytnio. Dopiero w 2013 zaczęłam.
Ja Great Lakes kupiłam w markecie - podpisana jako lodowa (nazwa na pieczątce tylko) - widocznie różne odmiany do podobnych opakowań pakują.
Królowa maja mi nie do końca podeszła - będę ją tylko na wiosnę i jesienią siać. Latem za szybko kwiatostany. Chyba, że lato będzie chłodne. Ewentualnie sprawdzę jak sobie poradzi w cieniu.
Marzenka79
1000p
1000p

Post »

Dziewczynki trzeba patrzeć na odmiany i to nie tylko na sałaty,bo np jeżeli wysiejesz marchewkę wczesną i będziesz chciała ją przechować przez zimę to się rozczarujesz.Zawsze czytaj o charakterystyce danej odmiany :wit
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzenka, na rynku pewno tak, ale u mnie w ogródku będą pierwszy raz i dlatego pytam o opinie Forumków, którzy je uprawiali :wink: Charakterystyka charakterystyką, ale opinia kogoś, kto sieje daną odmianę dwa, trzy, a może i dziesięć lat - bezcenna ;:333
Pozdrawiam, Dorota
Marzenka79
1000p
1000p

Post »

Dorotko nie o rynek tu chodzi.Ważne,żeby idąć do sklepu ogrodniczego,kupując nasionka warzyw wiedzieć czego się tak naprawde chce- dlatego to czytanie na odwrocie torebki jest istotne.Mało kto tak robi tylko póżniej klienci przychodzą i zgłaszają różne problemy z cyklu-pani a coś mi za sałatę sprzedała jak ona tylko kwitnie albo-marchew zgniłami w piwnicy.Wiesz ile czasu zajmuje wychdowanie odmiany z konkretnym przeznaczeniem-wczesna,średniowczesna czy póżna? Kilka,kilkanaście lat-dlatego opis danej odmiany jest ważny,wtedy masz gwarancję udanego plonu bo u Ciebie może być tak z daną sałatą a 5 działek dalej już inaczej
Awatar użytkownika
witia
200p
200p
Od: 5 lis 2008, o 14:16

Post »

"Przypuszczalnie chodzi o to, że dłużej się czeka na nasiona. Nawet w słonecznym stanowisku. Ja miałam w 2013 taką lodową. Niestety nasion nie zdążyłam zebrać, bo zaczęła kwitnąć krótko przed przymrozkami (wysiana wiosną). I o w słonecznym miejscu."
Próbowaliście po ścięciu główki sałaty pozostawić kaczan z paroma liśćmi aby wyrosły kwiatostany z nich?
wodnik
Marzenka79
1000p
1000p

Post »

Sałata ma zalążki kwiatów wewnątrz główki-pomiędzy tymi malutkimi listkami-zetniesz to będzie lipa
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ależ Marzenko, ja bardzo dokładnie przeczytałam opis każdej z tych odmian i to, co jest napisane na odwrocie opakowania i to, co napisał sprzedawca, żeby te nasiona sprzedać. Co nie znaczy, że jak idę na zakupy, kupuję tylko to, o czym czytałam. Czasem zdarzy mi się wrzucić do koszyka coś, co mi się spodobało na obrazku, i nie uważam, że to źle. Mam dzięki temu możliwość sprawdzić daną odmianę u siebie i tyle. A jeśli uda mi się poznać opinie innych osób, które już tą akurat odmianę uprawiały - tym lepiej uważam, bo informacji jakie mogę w ten sposób zdobyć nie wyczytam ani z charakterystyki odmiany, ani tym bardziej z reklamowego tekstu np. na stronie internetowej sklepu. Do głowy by mi nie przyszło reklamować paczki nasion za 1 czy 2 zł.
Pozdrawiam, Dorota
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”