Sałata -odmiany,uprawa,wymagania,problemy cz.1-

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sałata: łatwo czy trudno?

Post »

Dorota widzę,że kompletnie nie rozumiesz.Nie wiem jakiego producenta nasionka kupujesz ale ja idąc do sklepu,cztając opis konkretnej odmiany sałaty(np) wiem,że są takie które mogę wysiewać cały sezon bo nie są wrażliwe na długość dnia i takie które mogę uprawiać wiosną lub jesienią bo latem zakwitają.Tak samo ze szpinakiem-na wiosnę i jesień sieję zawsze szpinak zwyczajny ale latem już nie,bo wybija w pędy,latem zamiast zwyczajnego uprawiam nowozelandzki czyli trętwian
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witia, Ania Kozula o tym pisała, to świetny sposób http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p3567537

-- 2 lut 2014, o 23:11 --

Ależ ja Marzenko doskonale rozumiem. Nie wiem skąd masz informację, że nie zwracam uwagi na to, czy dana sałata jest mniej lub bardziej wrażliwa na długość dnia? :shock: Czy ja coś takiego napisałam? To, że ją kupię i na niej będzie napisane, że wrażliwa, nie oznacza, że zrobię odwrotnie, i wysieję ją w lipcu ;:oj
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
witia
200p
200p
Od: 5 lis 2008, o 14:16

Post »

[/quote]
Marzenka79 pisze:Sałata ma zalążki kwiatów wewnątrz główki-pomiędzy tymi malutkimi listkami-zetniesz to będzie lipa
Nie wiem czy taka lipa. W ubiegłym roku przypadkowo zostawiłem taki kaczan i wypuścił on kwiaty. Była to sałata z akcji od Kozuli. W tym roku wysieję i zobaczę jaka będzie z niej sałata. Oczywiście nasion jest mniej bo i słabiej kwitnie ale na własny użytek wystarczy.
wodnik
Marzenka79
1000p
1000p

Post »

Nasion jest mnie i słabiej kwitnie bo to nasiona z niekontrolowanego zapylenia-jakies pokolenie f 4,5,6 czy dalej no ale jak macie czas i miejsce na wysiewanie dla samego wysiewania,bez konkretnych oczekiwań wobec danej odmiany-to siejcie,powodzenia
Awatar użytkownika
wisia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 18:14

Post »

Dorotko, już od kilku lat uprawiam Grenadę Ożarowską, u mnie bardzo ładnie wiąże , główki są duże, smaczne i kruche, nie wybija w pędy kwiatowe, , a drugą jest masłowa -Justyna.
Wiesława.
Tu jestem szczęśliwa Część II- aktualna
Ogród z zapachem róż, część I.
Marzenka79
1000p
1000p

Post »

Wisiu popieram-wybierasz bardzo dobre odmiany :wit
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p
Od: 12 sty 2013, o 17:37

Post »

Ja wczoraj skusiłam się i kupiłam sałatę dębolistną zieloną. :) Nigdy jej nie jadłam i nie uprawiałam. Taki eksperyment ;:108 Zainteresowanym podpowiadam- była w Netto ;:306
Marzenka79
1000p
1000p

Post »

Lecę dziś do netto-w zeszłym roku kupiłam tam super fioletową fasolkę szparagową,A jakie mają jeszcze sałaty?
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:18

Post »

Miałam raz dębolistną, jakoś mi nie podeszła. Kiepsko rosła i trochę zbyt delikatna była w smaku.
Awatar użytkownika
MalgosiaR
200p
200p
Od: 11 lut 2013, o 18:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sałaty sieję bardzo dużo,bo lubimy i też przyznaje wcześniej nie zwracałam uwagi na odmiany a bardziej na wygląd ale zawsze to były bardzo rożne kształty i kolory.nigdy to nie był problem bo jak mi nie podeszła to mam tak wiele chętnych zwierzątek które tylko czekają na sałaty :D .
Faktem jest ,że można ściąć sałatę trochę wyżej zostawiając kawałek łodygi na niej odrośnie kilka mniejszych sałat u mnie nasion już nie zawiązywały bo ścinałam je.
MałgosiaR
Marzenka79
1000p
1000p

Post »

Ja sałaty zawsze wyrywam z korzeniami,nie zostawiam kikutów.Sieję dużżo sałaty-różnej bo ja królik :)
Awatar użytkownika
wisia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 18:14

Post »

Mimi2008 , gdzie kupiłaś nasiona sałaty Sucrine, nie miałam jej nigdy ale bardzo mnie zaciekawiła i chętnie bym w tym roku spróbowała.
Wiesława.
Tu jestem szczęśliwa Część II- aktualna
Ogród z zapachem róż, część I.
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Szukam sałaty rzymskiej typu mini ( małe główki ). Nasiona są dostępne, ale tylko w większych opakowaniach. Jeśli widzieliście w opakowaniu amatorskim do dajcie namiary.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”