Pomidory- oprysk kwasem mlekowym
- legina
- 1000p
- Posty: 1065
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Dolny Śląsk
Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym
A ja się zastanawiam,czy dodanie kredy przed,zlikwiduje(ograniczy)"kwaśny zapach" fermentacji.Takie wrażenie odniosłem,kiedy już do gotowego zakwasu dodawałem kredę.Zresztą niebawem sprawdzę,bo będę nastawiał zakwas do oprysku brzoskwini.Z prognozy wynika,że luty będzie z temperaturą dodatnią i słoneczkiem.
Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym
Kwasu mlekowego może być w zakwasie 0d 0,6 do 3 %. Jeśli mamy pecha i nasza fermentacja zakończy się na 0,6 % to po dodaniu kredy dopiero po fermentacji, będziemy mieć raptem 0,69 % mleczanu wapnia. Jeśli węglan wapnia dodamy przed fermentacją to otrzymamy roztwór w którym będzie 2,3 % mleczanu wapnia i 0,6 % kwasu mlekowego. Roztwór będzie kwaśny.
- sportmen
- 30p - Uzależniam się...
- Posty: 30
- Od: 23 paź 2012, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łomża
Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym
forumowicz a czy można stosować mleczan wapnia w tunelu. Jeśli tak to czy o tym samym stężeniu i jak często.
Pozdrawiam Sławek
Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym
Jak najbardziej. Identyczne stężenie. Myślę, że co 10 dni wystarczy jako, że deszcz na nie nie pada.
Osoby skłonne do astmy nie powinny tego robić osobiście.
Osoby skłonne do astmy nie powinny tego robić osobiście.
- Tacca
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4487
- Od: 12 lut 2009, o 12:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
- Kontakt:
Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym
Po tych wywodach , czy kredę przez kiszeniem czy po , przyznam że troszkę się pogubiłam i nie mogę dojść jak jest lepiej .
Ja dodaję kredę jak zakwas jest kwaśny , i jeszcze się pieni , bywa że wracam z pracy i zakwas jest uśpiony , dodaję łyżkę mąki i czekam aż zacznie znów fermentować (ok 0,5 - 1 godz ). Doświadczenie wyniesione z pieczenia chleba , na uśpionym zakwasie chleb nie rośnie . Też się zastanawiałam czy nie dodać kredy od razu , ale preparat już wypróbowany spisuje się znakomicie , oprysk robiony nawet w czasie mżawki trzyma się dobrze na liściach .Do tej pory nie miałam wątpliwości czy zakwas to jest zakwas czy też woda z mąką . Czuć zapach i smak jest kwaśny . Boję się że jak dodam od razu kredę to nie będę wiedziała czy zakwas się już ukisił .Teraz nie będę praktykowała , bo pryskam tylko podłoże z siewkami . Może latem spróbuję jak forumowicz przetestuje .
Ja dodaję kredę jak zakwas jest kwaśny , i jeszcze się pieni , bywa że wracam z pracy i zakwas jest uśpiony , dodaję łyżkę mąki i czekam aż zacznie znów fermentować (ok 0,5 - 1 godz ). Doświadczenie wyniesione z pieczenia chleba , na uśpionym zakwasie chleb nie rośnie . Też się zastanawiałam czy nie dodać kredy od razu , ale preparat już wypróbowany spisuje się znakomicie , oprysk robiony nawet w czasie mżawki trzyma się dobrze na liściach .Do tej pory nie miałam wątpliwości czy zakwas to jest zakwas czy też woda z mąką . Czuć zapach i smak jest kwaśny . Boję się że jak dodam od razu kredę to nie będę wiedziała czy zakwas się już ukisił .Teraz nie będę praktykowała , bo pryskam tylko podłoże z siewkami . Może latem spróbuję jak forumowicz przetestuje .
Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym
forumowicz według aktualnych zaleceń roztwór węglanu wapnia dajemy przed fermentacją czyli razem z mąką i wodą będzie 1,1litra.forumowicz pisze:Kwasu mlekowego może być w zakwasie 0d 0,6 do 3 %. Jeśli mamy pecha i nasza fermentacja zakończy się na 0,6 % to po dodaniu kredy dopiero po fermentacji, będziemy mieć raptem 0,69 % mleczanu wapnia. Jeśli węglan wapnia dodamy przed fermentacją to otrzymamy roztwór w którym będzie 2,3 % mleczanu wapnia i 0,6 % kwasu mlekowego. Roztwór będzie kwaśny.
Po fermentacji dolewamy taką samą ilość wody aby podwoić ilość.
Czy dobrze Ciebie zrozumiałem?
Pozdrawiam
and777
Myśl stwarza doświadczenie i rzeczywistość
and777
Myśl stwarza doświadczenie i rzeczywistość
Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym
Danusiu
Ja napisałem wyraźnie.
and777
Wszystko się zgadza z wyjątkiem tego, że na razie dodajemy kredę po ukiszeniu .
Ja napisałem wyraźnie.
Sam to muszę wypróbować by ewentualnie zmodyfikować przepis.forumowicz pisze:Prawdę powiedziawszy też się zastanawiam czy nie dodawać kredy już w momencie nastawiania mąki na zakwas. Byłaby to pewna analogia do przemysłowej metody otrzymywania kwasu mlekowego.
and777
Wszystko się zgadza z wyjątkiem tego, że na razie dodajemy kredę po ukiszeniu .
- katja
- 500p
- Posty: 666
- Od: 2 paź 2008, o 13:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa/ogród Mazury Zachodnie
Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym
11g czy 11dkg?forumowicz pisze:Nie. Mleczanu wapnia powstanie tylko tyle ile ile może powstać z 11 g węglanu wapnia które dodajemy wg. przepisu. (...)
Pozdrawiam
Kasia
Kasia
Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym
Czy mogłabym dostać przepis na mleczan wapnia?Planuję wysiać ok 160 szt. pomidorów,będą w tunelu,a co się nie zmieści to do gruntu.Bardzo byłabym wdzięczna za przepis,mam wnuki i nie chcę stosować chemii.Czytam ten wątek od początku i widzę,że opryskiwanie MW zapewnia utrzymanie zdrowotności pomidorów,więc też chciałabym spróbować.
Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym
Skąd ta wątpliwość ?katja pisze:11g czy 11dkg?forumowicz pisze:Nie. Mleczanu wapnia powstanie tylko tyle ile ile może powstać z 11 g węglanu wapnia które dodajemy wg. przepisu. (...)
Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym
Odpowiadam po raz n-ty. Materiał jest dostępny w sieci. Wystarczy wpisać w wyszukiwarkę google hasło " biologiczna ochrona pomidorów " i przeczytać co trzeba.ewa-s pisze:Czy mogłabym dostać przepis na mleczan wapnia?
- katja
- 500p
- Posty: 666
- Od: 2 paź 2008, o 13:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa/ogród Mazury Zachodnie
Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym
Pokręciłam, przepraszam . 11deko kredy to na 1l wody, a nie zakwasu
Pozdrawiam
Kasia
Kasia
Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym
Tak też myślałem. Zbieżność cyfr . Zawartość kredy w zawiesinie musi być wielokrotnością liczby 11 by prościej było odmierzyć wymaganą ilość.