Uprawa pomidorów w szklarni,w tunelu, pod osłonami cz.1
- darbo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz.1
Wiosenne noce są zimne i ciężko o brak skroplin. Zwłaszcza że na noc się zamyka. Jednak z rana namiot jest otwierany i intensywnie wietrzony. Ten etap uprawy, niestety nie da się inaczej poprowadzić. W szklarniach to zjawisko nie występuje, przynajmniej u moich rodziców. Folia jest szczelna i stąd skropliny. Wentylacja w szczycie jednak powinna pomagać.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
- sportmen
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 23 paź 2012, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Problem skraplania w tunelu rozwiązałem montując nasadę kominową obrotową. Zdaje egzamin w 100%, a do tego o ile jest przyjemniejsza praca w upalne dni. Od wewnątrz jest zamocowana zasuwa regulująca przepływ powietrza . Wrzucam fotki obrazujące jak to wygląda choć nie pokazują dokładnie szczegółów. Przy okazji jak będę na działce zrobię fotki, które dokładnie to pokarzą .
Pozdrawiam Sławek
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rusałka!! A jaki jest wymiar Twego namiotu?
Ja mam plasitowy o wym.6 x 3 m.Zawsze miałem tam ok.40 szt.W ub.roku posadziłem
po 2 szt.przy jednym paliku i w sumie miałem ponad 60 krzaków.Prowadziłem na jeden pęd
Jakoś dałem radę,nie było za ciasno,pomimo że ściany boczne namiotu są pochyłe.Drzwi w sezonie po zimnych nocach,były otwarte przez całą noc.Poniżej 10 * C zamykałem po jednej stronie,te przez które mniej wiało.Namiot jest ustawiony m.w. z południa na północ.Rano z reguły jednak zawsze na folii i konstrukcji była rosa.
Dodam,że zrezygnowałem ze sznurków na rzecz metalowych słupków,malowanych na biało.
Ja mam plasitowy o wym.6 x 3 m.Zawsze miałem tam ok.40 szt.W ub.roku posadziłem
po 2 szt.przy jednym paliku i w sumie miałem ponad 60 krzaków.Prowadziłem na jeden pęd
Jakoś dałem radę,nie było za ciasno,pomimo że ściany boczne namiotu są pochyłe.Drzwi w sezonie po zimnych nocach,były otwarte przez całą noc.Poniżej 10 * C zamykałem po jednej stronie,te przez które mniej wiało.Namiot jest ustawiony m.w. z południa na północ.Rano z reguły jednak zawsze na folii i konstrukcji była rosa.
Dodam,że zrezygnowałem ze sznurków na rzecz metalowych słupków,malowanych na biało.
- sportmen
Problem z nadmiarem wilgoci i skraplania w tunelu rozwiązałem ot w taki sposób
Sprawdzone działa zero problemów z pomidorami,papryko i bakłażanem w ubiegłym roku.
Sprawdzone działa zero problemów z pomidorami,papryko i bakłażanem w ubiegłym roku.
Pozdrawiam Sławek
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzięki,jest to jakieś rozwiązanie.Trzeba się nad tym zastanowić jak to zrobić na konstrukcji z pcv.
- sportmen
Nasada kominowa jest leka nie powinno być problemów.Mocowanie powinno być solidne ze względu na możliwość uszkodzenia przez wiatr.Polecam montować efekt jest gwarantowany, a do tego ta praca w upalne dni w tunelu kto kto to lubi.
Pozdrawiam Sławek
Na mój babski rozum, to czy ta nasada nie powinna być na środku tunelowego dachu, a nie przy samych drzwiach? Czy na drugim końcu też jest to zamontowane? Drogie to ustrojstwo?
- sportmen
Zwróć uwagę że nasada kominowa jest zamocowana po drugiej stronie wejścia .A żeby była wymiana powietrza musi być zapewniony wlot i wylot Wystarczy że otworze drzwi i nasadę a rosa z pomidorów foli znika po 10 minutach.Sprawdzone działało bez zarzutu w ubiegłym roku. to działa podobnie jak w mieszkaniach wentylacja.Nasada wspomaga wymianę powietrza,a przy wiaterku jest super.
Pozdrawiam Sławek
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Bardzo ciekawe rozwiazanie Opisz,jak to robiłeś,bo bardzo mnie to zainteresowało. U mnie niestety,pod koniec sezonu szara pleśń mocno zdziesiątkowała pomidory ,mimo wietrzenia. Czasem nie można było wietrzyć otwierając drzwi na wylot,bo mimo ,ze było ciepło i słonecznie,to wiał silny wiatr i była obawa,że porwie folie na tunelu.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
- sportmen
Mam konstrukcje z drewna folia dodatkowo jest mocowana listewkami od zewnątrz.Ale bez przesady tam tornada w środku to niema, do tego zrobiłem zasuwę żeby kontrolować w miarę potrzeb temperaturę i przepływ powietrza.Jak dla mię zdaje to egzamin.Myślę że na fotce wszystko widać jak to jest zrobione.Pomysł zrodził się ponieważ miałem problemy w łazience z wilgocią a po montażu nasady jest ok.
Pozdrawiam Sławek
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja mam zwykle z 40 - 60 krzaków pomidorów w mojej foliówce zbudowanej z dwóch namiotów NS 12m X ok4,5 m.
I prawie co krzak to inna odmiana
I prawie co krzak to inna odmiana
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Czyli zastosowana jest prosta zasada cyrkulacji powietrza, wlot w najniższym punkcie z jednej strony a wylot w najwyższej z drugiej? Tak?