Borówka amerykańska - 2cz

Drzewa owocowe
Zablokowany
Macio

Post »

Macio pisze:Niektórzy podawali by borówkę zasilać siarczanem potasu. Czy koniecznie musi być siarczan potasu czy tez można użyć tylko potasu. jaka jest różnica miedzy siarczanem potasu a potasem?
Proszę tez o podanie kiedy ostatni raz należy nawozić borówkę.
Awatar użytkownika
wronek89
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 mar 2006, o 13:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zapomniałem zapytać kiedy tniemy borówki.
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mariolka pisze:WOW :) jaki wielki krzak, ile ma on już lat? I jak się nim opiekujesz?

Pzodrawiam
Ma około 8-10 lat.Opieka to głównie uzupełninianie podłoza kwaśnym torfem,minimalne nawożenie i podlewanie w miesiącach,w których nie ma opadów.Podlewam tylko deszczówką.
Awatar użytkownika
jadzia123
200p
200p
Od: 27 sie 2008, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Czy jeszcze mogę

Post »

Witam, buszuję tu od kilku miesięcy ale pełnoprawnym forumowiczem jestem od kilku dni, przeczytałam bardzo dokładnie chyba wszystkie Wasze informacje o wymaganiach borówki wysokiej - a są bardzo ciekawe( tzn informacje a nie wymagania :lol: ). Chciałabym prosić o poradę na taki problem:
mam w sumie 5 krzaczków borówki, z czego 3 rosną już u mnie 5 lat. Te właśnie owocują i sprawują się wg mojej opinii dobrze. Natomiast dwie dostałam przed dwoma laty i do gruntu wsadziliśmy je w czasie suszy - grunt był twardy i z tego powodu dół, który przygotowaliśmy ( czyt. małżonek :wink: ) był chyba za mały i to w każdą stonę: na głębokość i szerokość. Te dwie roślinki zaowocowały w tym sezonie marniutko - po kilka kuleczek ale słudziudkich. A moje pytanie brzmi: czy mogę jeszcze teraz okopać krzaczek i uzupełnić prawidłowym podłożem? Czy nie uszkodzę za bardzo korzonków? Pozdrawiam Jadzia.
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Kontakt:

Post »

Możesz tak zrobić ,ale jeszcze nie teraz ,bo jest za gorąco i za sucho.

Ja w kwietniu przesadziłam słabo rosnącą borówkę w nowy dołek ( wykopałam całkowicie z bryłą ziemi i przygotowałam nowy dołek). Borówka słabo w tym roku owocowała, ale miała nieprawdopodobnie duże przyrosty. Mam nadzieje ,że w przyszłym roku już pięknie zaowocuje. :D
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
wronek89
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

wronek89 pisze:Zapomniałem zapytać kiedy tniemy borówki.
Ponawiam ;:33
Awatar użytkownika
slaw007
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 17 maja 2008, o 23:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

aniawoj pisze:Ja w kwietniu przesadziłam słabo rosnącą borówkę w nowy dołek ( wykopałam całkowicie z bryłą ziemi i przygotowałam nowy dołek). Borówka słabo w tym roku owocowała, ale miała nieprawdopodobnie duże przyrosty. Mam nadzieje ,że w przyszłym roku już pięknie zaowocuje. :D
Pewnie masz rację, bo borówka zawiązuje pąki kwiatowe w sierpniu i jeżeli w danym roku nam słabo kwitnie, to musimy sobie przypomnieć jakie miała warunki do życia zeszłego roku.

Przy odrobinie wprawy można już zimą zaobserwować i ocenić ile kwiatów będzie wiosną i na których gałązkach się one pojawią.

Pozdrawiam

Sławek
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Od wiosny mam trzy różne młode borówki. Rosną w identycznych warunkach, posadzone zgodnie z wymaganiami. Dwie mają cały czas równomiernie zaczerwienione liście, a tylko trzecia ma liście normalnie zielone. Tylko ta ostatnia sadzona była w stanie bezlistnym i te listki, które są teraz, urosły już na stałym stanowisku. Dwie pierwsze borówki nie straciły liści przed posadzeniem, a więc mają nadal liście pochodzące jeszcze ze szkółki, gdzie rosły w doniczkach. Czy to jest jakiś problem, czy powinnam się martwić? Albo coś z tym robić?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
wronek89
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ja bym się nie martwił :)

Czy ktoś tu w ogóle ma pojęcie o cięciu borówek? 8)
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Borówki najlepiej przycinać późną jesienią lub bardzo wczesną wiosną.

Przez pierwsze 4-5 lat prowadzimy tylko cięcie kosmetyczne - gałązki cienkie ( niepotrzebnie zagęszczające krzew), uschnięte, pokładające się.

Od piątego roku zaczynamy usuwać najstarsze pędy. Można wtedy wyciąć jeden najstarszy pęd, który wydaje najmniej nowych przyrostów.

W następnych latach usuwa się stopniowo najstarsze pędy , pędy nadmiernie zagęszczające krzew, cienkie ,pokładające się.

Krzew powinien mieć 6-7-8 głównych pędów.

Ponoć po 15 latach ścina się całą borówkę w celu odmłodzenia ,ale tego już nie praktykowałam ,bo moje borówki tyle lat nie liczą :D
Awatar użytkownika
markpm
200p
200p
Od: 10 lis 2007, o 15:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Witam, kiedy można przesadzić boróweczki? W zeszłym roku posadziłem je w półmetrowych odstępach i miesąc temu zrosły się tak, że wyglądają jak jeden krzak.... (nawet nie spodziewałem się 70 centymetrowych przyrostów jednego roku) :roll:

Czy wam zdarzało się, że borówka brała sobie rok "odpoczynku" od owocowania, a całą energię wkładała w wzrost?
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Poczytaj, co napisałam powyżej. Ja przesadzałam w kwietniu cztery sztuki. Przyjęły się idealnie! :D Można też jesienią po zrzuceniu liści.

Oczywiście - takie przyrosty u borówki występują.
Awatar użytkownika
wronek89
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dziekuje Aniu :):):)
Teraz coś wiemy ;)
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”