Liliowce -Hemerocallis cz.11

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Kleksik
200p
200p
Od: 24 mar 2012, o 19:12
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Liliowce -Hemerocallis cz.11

Post »

Grzesiu :wit , to masz całkiem sporo miejsca na liliowce ;:63 . U siebie mam pas wykradziony z żywopłotu (bo go wykarczowałam) długości ok.30 m i szerokości ok. 70 cm i mam tam 70 kępek liliowców :lol: . Jak nie będziesz dopuszczać do zbyt dużego rozrośnięcia się kęp to zmieścisz tam ok. 100 odmian ;:113

Poniżej pokazuję kilka swoich "starych" odmian

Obrazek Absolute Treasure, czy to brzydki liliowiec a przecież już starszy - zarejestrowany w AHS w 1997 roku.

Obrazek American Revolution z 1972 roku,

Obrazek Douglas Dale z 1968 roku,

Obrazek Ribbonette z 1951 roku, niewysoki i niewielki kwiat a wygląda bardzo wdzięcznie jak zawiązana kokardka

Obrazek Obrazek
Elizabeth Salter z 1990 roku, jak potrafi się zmieniać i jaki piękny jest kwiat niezależnie czy w cieniu czy w słońcu,

Obrazek Shola z 1973 roku. Ma wielki ponad 20 cm średnicy kwiat.

Obrazek Never Ending Story - polska odmiana Jasińskiego z 1989 roku

Obrazek i przepiękny moim zdaniem Maksymilian Kolbe z hodowli brata Stefana Franczaka z 1982 roku.

Takich przykładów "starych" liliowców a wg mnie pięknych można podać całe mnóstwo. I ja wcale nie mam zamiaru się ich pozbywać. Ja nie przepadam za liliowcami "bogato" umaszczonymi z dużą i "grubą" falbanką. Wolę te delikatniejsze.
A ponieważ liliowców jest już ponad 80 czy nawet 90 tysięcy ;:215 zarejestrowanych odmian to każdy znajdzie te swoje ulubione.

Pozdrawiam ;:7
Katarzyna
Pozdrawiam
Katarzyna
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja zwariuje na punkcie liliowców, zbieram pomału ale tu idzie dostać oczopląsu. ;:306
Wystawiajcie a ja sobie powybieram. ;:215
Pozdrowienia dla miłośników tych pięknych kwiatów. :wit
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Kilka u mnie
ObrazekObrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Katarzyno-Kleksik 1,5,6 to dla mnie nowsze odmiany , 2,9 starsze ,ale też piękne i mam podobne , na razie nie rezygnuję bo pięknie zdobią ogród .

Choć ja uwielbiam najbardziej te z oczkiem i dużą falbanką bardziej , nic na to nie poradzę , bardzo podobają mi się pająki .
Co rok mówię sobie że mam już wszystkie które mi się podobają , a potem znów coś ładnego zobaczę
i muszę zdobyć
Awatar użytkownika
kasiaS87
50p
50p
Od: 13 sty 2014, o 11:05

Post »

Katarzyno :wit masz piękne te liliowce, żadnego z tych nie mam, ale co tu się dziwić jak tyle tysięcy podobno odmian jest na rynku, każdy ma co innego jak widzę i to jest fajne bo zawsze chociaż można oko nacieszyć :wink:
Pozdrawiam Kasia
Mój ogród
Awatar użytkownika
kasiaS87
50p
50p
Od: 13 sty 2014, o 11:05

Post »

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam Kasia
Mój ogród
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
klio
500p
500p
Od: 31 sie 2010, o 12:08

Post »

Nigdy nie dzieliłam liliowców na stare i nowe. W wielu przypadkach nawet tego nie wiem. Jedne podobają mi się bardziej inne mniej. Co roku zapraszam kilka nowych odmian do mojego ogródka. Oczywiście tych z ceną zgodną ze zdrowym rozsądkiem lub pochodzących z wymiany. Cierpliwie czekam na ich pierwsze kwiaty i szukam miejsca dla następnych.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Krystyna.
fumikko
100p
100p
Od: 2 cze 2013, o 23:03

Post »

Tak oglądam na te Wasze cudeńka i tylko siedzę przez monitorem z uśmiechem na twarzy ......aż żona zaczęła zaglądać..czy aby na pewno same kwiatuszki oglądam ;:306 ;:306 ;:306 (nawiasem mówiąc faktycznie głupio muszę wyglądać uśmiechając się do monitora) ...jeszcze trochę i stwierdzę że to już uzależnienie ;:oj ...i będę musiał ograniczyć zaglądanie do tego wątku ;:306 ;:306

Kilka tzw. "niespodzianek" zamówiłem przez All.. u Ismeny ......a z pozostałymi będę czekał już na Was... dziewczyny ;:196 ....mam nadziej że będziecie pamiętać o mnie na wiosnę........a wilka rabata już się aż prosi żeby coś na niej zasadzić :tan
Awatar użytkownika
Kleksik
200p
200p
Od: 24 mar 2012, o 19:12
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Krysiu :wit
ja też nie dzielę liliowców na nowe i stare tylko na te, które mi się podobają bardziej od innych no i oczywiście wśród tych, które mi się podobają, cena gra jednak główną rolę.

To część moich liliowców NN

Obrazek to miała być Barbara Mitchell ale oczywiście nią nie jest

Obrazek to miał być Black Cat. Pod taką nazwą jest w Polsce sprzedawany nawet przez renomowanych hodowców. Podstawowa różnica - oryginał nie ma białego (kremowego?) żebra na płatkach.

a to są "stare" NN część z nich to prawdopodobnie siewki z hodowli p. Jasińskiego (z 2002 roku)

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek te dwa bardzo niewiele się od siebie różnią trochę inny odcień płatków i gardzieli.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Może wśród nich i są jakieś odmianowe ale chyba nikt nie będzie w stanie tego ustalić.

Pozdrawiam ;:7
Katarzyna
Pozdrawiam
Katarzyna
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Kleksik pisze:ja też nie dzielę liliowców na nowe i stare tylko na te, które mi się podobają bardziej od innych
Ja chyba podobnie wybieram tylko te które podobają mi się najbardziej , z tej przyczyny że mam mały ogród i nie mogę trzymać wszystkich .

I tak sobie pomyślałam że ktoś musi kupować te droższe liliowce ,żeby fachowcy mogli tworzyć następne piękne odmiany , sprowadzają przecież bardzo drogie liliowce do tego trzeba kilku lat niż powstanie z wielkiej masy siewek kilka ładnych nowych odmian .

Myślę że te ceny np. u Emila są rozsądne .

Genia :wit
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Ja też kombunuję nad stworzeniem rabaty irysowo-liliowcowej ;:124
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cudeńka widzę i tez siedzę wgapiona w monitor. :;230 Ja już szukam następnych więc aby do wiosny. ;:63
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”