Adenium obesum(róża pustyni) cz.6

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
AleksandraBdg

Re: Adenium (róża pustyni) cz.6

Post »

msk83 pisze:

Adenium Siam Mongkol Purple x Lotus Pink [HYBRYDA] To ciekawe połączenie Adenium z Lotusem, ciekawe też czy jej uprawa jest taka sama jak Adenium czy trudniejsza. Ma ktoś taką roślinkę???
Lotus Pink to kolorystyczna odmiana Adenium :) Nie jest to połączenie Adenium z Lotusem, tylko dwóch barwnych odmian Adenium.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

mart1nez pisze:Mam juz wysiane 20 i 22.01 ok 22 sztuk (pisalem wcześniej+foto). Aktualnie czekam na 30 swiezych obesum i 10 Arabicum. Także będzie ich troche. :D
- faktycznie - źle zrozumiałem - błędnie wywnioskowałem, że już zrobiłeś wysiew wszystkich tych ponad 50-ciu sztuk.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
galaxy
500p
500p
Od: 6 maja 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Akwelan_2009 pisze:
Obrazek
- pobyt rośliny pod odpowiednim światłem i odpowiednio dobrany czas doświetlania, przynosi wspaniałe efekty.
też planowałam zacząć doświetlać i nic mi z tego nie wyszło bo nie mogłam się zdecydować czym, potrzebuję coś ekonomicznego w użytkowaniu, może coś doradzicie?
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mieczysław
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mart1nez pisze:Mieczysławie, czy Twoje siewki od razu wysadzałeś w doniczki przykładowo 5x5x5 czy w jakiś inny sposób ?
- rozumiem, że pytasz w jakie doniczki wysiewałem nasiona ?
Nasiona wysiewałem do wielodoniczek o średnicy jeżeli dobrze pamiętam 2,5 - 3 cm:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z wielodoniczek do większych (4,5x4,5x4,5 lub o średnicy 5 cm) przesadzałem tej wielkości sadzonki:

Obrazek

- w zasadzie tej wielkości sadzonka, mogła jeszcze dwa - trzy miesiące rosnąć w wielodoniczce (teraz tak bym zrobił). W mniejszych doniczkach, roślina szybciej powiększa kaudex, w większych więcej "energii" poświęca na rozrost korzeni.
1. Czy siać następną partię w większych ?
- musisz sam zadecydować w jakich doniczkach masz lepszą kontrolę nad wilgotnością - przesychaniem podłoża. Osobiście jeżeli kiedykolwiek zdecyduję się jeszcze na wysiew nasion Adenium, to nasiona wysieję również do wielodoniczek takich jakich użyłem do moich poprzednich wysiewów. W takiej wielkości wielodoniczek, mogę bardzo dokładnie śledzić proces przesychania podłoża, a co za tym idzie do maksimum wyeliminować możliwość zalewania siewek - sadzonek.
Moje wysiałem w paletce o doniczkach fi35 mm głębokie na 40~45 mm pytanie:
2. Jak te co użyłem są za małe to po jakim okresie je przesadzić i do jakich doniczek ?
Z wielodoniczek, wysadzałem sadzonki do doniczek 4,5 x 4,5 x 4,5 cm:

Obrazek

Obrazek

lub o średnicy 5 cm:

Obrazek

Obrazek

Sam musisz zadecydować w jakie "pojemniki" wysiewać, biorąc pod uwagę co dla Ciebie będzie wygodne, jakimi warunkami "powierzchniowymi" dysponujesz, które możesz przeznaczyć pod swoje hobby, bo ta ilość nasion, którą zamierzasz wysiać trochę miejsca potrzebuje do prawidłowego rozwoju.
Mieczysław
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.6

Post »

Po jakim czasie przestales przykrywac siewki w celu utrzymania wilgoci jezeli takie posiadales ? Bo nie wiem ile bylo by najlepiej usunac takie przykrycie .
Nasiona Adenium wysiewałem luty/marzec - wielodoniczek nie przykrywałem folią, ale miałem umieszczone w tekturowym pudełku (namiastka cieplarki), wyłożonym od środka folią aluminiową (spożywczą) jako odbłyśnik. W górnej części pudełka zamontowałem świetlówkę energooszczędną 20 W, która doświetlała i częściowo dogrzewała siewki, sadzonki m/w 10 - 12 godzin/dobę, temperatura w tej "cieplarce" wynosiła 24 - 28 st C. W górnej części pudełka, obok zamontowanej żarówki, zrobiłem dwa otwory 5x5 cm w celu wymiany powietrza i zabezpieczeniu młodych roślinek przed przegrzaniem. Jeżeli mogę doradzić odnośnie wysiewu nasion Adenium, a chcesz osiągnąć zadowalający % skiełkowanych nasion i później prawidłowy rozwój siewek - sadzonek, a nie planujesz doświetlania - dogrzewania, to wstrzymaj się z wysiewem nasion do czasu, aż nastaną bardziej ciepłe i słoneczne dni - będziesz bardziej zadowolony z efektów.
Mieczysław
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zastosowałem zwykłą świetlówkę energooszczędną OSRAM 20 W 1450 lm 2500 K. Nie jest to najlepszy wybór świetlówki, ale w moim przypadku przy niewielkiej ilości wysianych nasion sprawdził się w 100%, chociaż dzisiaj gdybym robił wysiew nasion, zastosowałbym inny rodzaj źródła światła do doświetlania młodych roślinek.
Mieczysław
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moje jeszcze kwitnie ;:138

Obrazek
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Awatar użytkownika
galaxy
500p
500p

Post »

Akwelan_2009 pisze:Proponuję prześledzić wątki:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=7&t=52711
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=19&t=47978
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=19&t=48848
http://palmiarnia.info/forum2/Doswietlanie-roslin
- będziesz mógł sam dobrać odpowiedni zestaw i parametry dla doświetlania swoich roślin.
wątki już dawno prześledziłam :) a mimo to wybrać coś w tym gąszczu ...
myślałam o świetlówce Hagen glo lub Osram fluora
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Od: 29 gru 2008, o 14:11
Kontakt:

Post »

Mieczysław

To drzewko w kwietniu będzie jeszcze raz przycinane i dopiero po utworzeniu następnego piętra gałęzi skończone będzie jego formowanie, wątpię czy da radę jesienią zakwitnąć.

Obrazek

Dwuletnie adenium mają już ładnie wykształcone kaudeksy i każda z odmian ma inny kolor skóry.
Ciemnozieloną skórę ma arabicum Ra Chi Nee Pan Dok (RCN) i najszybciej rośnie pod sztucznym oświetleniem.

Obrazek

Obrazek

Podobną może nieco jaśniejszą skórę ma arabicum Yak Lop Buri (YLB)

Obrazek

Natomiast odmiana arabicum Black Pearl(BP) "czarna perła" występuje w dwóch kolorach, ciemniejszym brązowo zielonym (mam 3 szt)
Jedną roślinę już zdążyłem przyciąć i formuję na małe drzewko.

Obrazek

Pozostałe mają typowy pokrój arabicum.

Obrazek

Jedna roślina Black Pear (BP) ma nieco jaśniejszą skórę.

Obrazek

Odmiana Siam Majestic jest trochę podobna do obesum.

Obrazek

Odmiana "Golden Crown" ma ciemnobrązową jednolitą skórę.

Obrazek

Ogólnie wszystkie inne arabicum mają nieco ciemniejszą skórę od obesum

Obrazek

Obesum to już wszyscy wiedzą jaką ma skórę.

Obrazek
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje jeszcze kwitnie ;:138
- pozostaje tylko pogratulować "pracowitej" roślinie, mimo niesprzyjających warunków a Właścicielowi, że dopasował warunki uprawy do wymogów rośliny. Ja na kwiaty moich Adenium cierpliwie czekam do wiosenno-letnich dni.
/ ... / każda z odmian ma inny kolor skóry./ ... /
- tą różnorodność kolorów kaudexów również i ja zauważyłem na swoich sadzonkach. Występują też dość znaczne różnice w kształcie i odcieniach zieleni liści. Jerzy, Twoje rośliny obecnie bardziej uwidaczniają różnicę w wybarwieniu kaudexów, ponieważ (mogę chyba tak napisać), mają przedłużony czas wegetacji, przez dobrej jakości doświetlanie.
Natomiast odmiana arabicum Black Pearl(BP) "czarna perła" występuje w dwóch kolorach, ciemniejszym brązowo zielonym
- taki kolor kaudexu przy tych roślinach bardzo mi się podoba, tak charakterystycznym kolorem, wyróżnia te rośliny - eksponuje - uwidacznia dodatkowo ich piękno.
Mieczysław
Awatar użytkownika
galaxy
500p
500p

Post »

a co myślicie o takim oświetleniu ? --->światło
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

.
Czy ta roślinka:
Jerzyk pisze:Obrazek
wypuściła Ci jakieś korzenie bokami w miejscu, którym się 'położyła' i ma styk z podłożem?
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”