moja zieleń
- anabell
- 200p
- Od: 18 gru 2011, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: moja zieleń
Filigranowa27 Dufin ajania Karnova i Wszystkim innym dziękuję za odwiedziny w moim wątku
Dufin , ajana w odpowiedzi na Wasze pytania przytoczę swoją wypowiedź z tego wątku ze stycznia 2012
" Wszystkie uprawiam na parapetach, nie mam orchidarium ani miniszklarenek ,nie doświetlam ,nie nawilżam dodatkowo , zawsze przesadzam nową roślinę ,czy kwitnie czy nie w swoje podłoże , temp. u mnie zwykle ok. 20 -22(zimą) , wilgotność śr.50-60% .Posiadam takie rośliny , które chcą ze mną współpracować i którym klimat mojego domu odpowiada. Nie kupuję tych ,którym nie zapewnię odpowiednich warunków."
I nadal uprawiam je tak samo Dodam jeszcze :
- podłoże - od początku gruba kora + trochę sphagnum + węgiel drzewny + pumeks ogrodniczy + vermiculit
- pierwszy pęd wypuścił po ok. 2,5roku u mnie
- podlewam jak całkiem wyschnie podłoże
phalaenopsis stuartiana to nie jedyna moja botaniczna orch. wyhodowana od siewki ta akurat teraz kwitnie inne rosną w takich samych warunkach - na tym samym parapecie i dobrze sobie radzą a przynajmniej takie mam wrażenie
Dufin , ajana w odpowiedzi na Wasze pytania przytoczę swoją wypowiedź z tego wątku ze stycznia 2012
" Wszystkie uprawiam na parapetach, nie mam orchidarium ani miniszklarenek ,nie doświetlam ,nie nawilżam dodatkowo , zawsze przesadzam nową roślinę ,czy kwitnie czy nie w swoje podłoże , temp. u mnie zwykle ok. 20 -22(zimą) , wilgotność śr.50-60% .Posiadam takie rośliny , które chcą ze mną współpracować i którym klimat mojego domu odpowiada. Nie kupuję tych ,którym nie zapewnię odpowiednich warunków."
I nadal uprawiam je tak samo Dodam jeszcze :
- podłoże - od początku gruba kora + trochę sphagnum + węgiel drzewny + pumeks ogrodniczy + vermiculit
- pierwszy pęd wypuścił po ok. 2,5roku u mnie
- podlewam jak całkiem wyschnie podłoże
phalaenopsis stuartiana to nie jedyna moja botaniczna orch. wyhodowana od siewki ta akurat teraz kwitnie inne rosną w takich samych warunkach - na tym samym parapecie i dobrze sobie radzą a przynajmniej takie mam wrażenie
- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź nie wiem czy dobrze zrozumiałam,ale takie malutkie siewki od razu trzymałaś w grubej korze? Bo jeśli tak to chyba nie mam się czego obawiać przesadzając teraz swoje w takie podłoże
- anabell
- 200p
- Kontakt:
Tak kora + te wszystkie inne składniki . Przy takim podłożu trzeba pilnować jego wilgotności bo dość szybko przesycha - przynajmniej u mnie tak było - przy korzonkach i na wierzchu doniczki kładłam dodatkowo pęczki sphagnum . Przesadziłam od razu po zakupie a potem starałam się już nie "gmerać" przy korzonkach
I ja dziękuję za odpowiedź .
No teraz to się nie wywiniesz, pokaż proszę maluszki, nawet jeśli nie kwitną .anabell pisze: phalaenopsis stuartiana to nie jedyna moja botaniczna orch. wyhodowana od siewki ta akurat teraz kwitnie inne rosną w takich samych warunkach - na tym samym parapecie i dobrze sobie radzą a przynajmniej takie mam wrażenie
- anabell
- 200p
- Kontakt:
Nie są to już maluszki bo mają po ok. 5lat a ich zdjęcia - kwitnących są w moim wątku więc nie wymiguję się phalaenopsis mani już niedługo zakwitnie , phalaenopsis schileriana miała w tym roku piękny rozgałęziony kwiatostan ale nie zrobiłam zdjęć , phal. equestris pewnie też niedługo wypuści jakiś kwiatostan p. cornu cervi na razie dzielnie przyrasta ale nie planuje póki co kwitnąć kilka zbiorowych zdjęć - "na szybko" - te wszystkie mam od siewki
- Krychna
- Od: 23 mar 2010, o 19:27
Brawo za cierpliwość a ten biało- tygrysi śliczny
Śliczna młodzież . Czy one stoją w pewnej odległości od okna ? Twój wątek przeglądałam i to nie raz. Z wielką radością i przyjemnością oglądam kolejne zdjęcia. Dziękuję .
- anabell
- 200p
- Kontakt:
Nie one stoją na dość słonecznym wschodnim parapecie
- Karnova
- 1000p
- Od: 7 kwie 2011, o 14:17
Gratuluje zapału i chęci Pięknych roślin się dochowałaś
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Moje storczyki - Karnova
- trzynastka
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Od siewki ..niesamowita cierpliwość gratuluję