Czosnek niedźwiedzi(Allium ursinum) cz.1
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czosnek niedźwiedzi- Allium ursinum
Czosnek niedźwiedzi nie jest dużą rośliną ani głęboko się nie korzeni, więc to nie problem do piasku czy gliny dodać łopatkę czy dwie ziemi ogrodowej lub torfu. Szkoda, żeby zmarniały
Nie musisz całej ziemi wymieniać wystarczy w dołku w którym sadzisz rośliny.Jak zapewnisz im dobre warunki to odwdzięczą się. lepiej wymienić trochę ziemi i mieć piękny dorodny czosnek niż jakieś "zdechlaki" .Takie jest moje zdanie.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 8 maja 2013, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Odezwały się kusicielki Teraz to i tak nic nie zrobię, sadziłam je latem i muszę czekać, aż wyjdą. Dołków było ponad dwieście , ale jeżeli któreś stanowisko faktycznie będzie odstawać plonem od pozostałych, to kto wie, czy się nie zlituję A na pewno zdam relację z obserwacji.
pozdrawiam, Ala
- EdytaSz
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 2 lut 2014, o 21:14
Dzisiaj zakupiłam na allegro nasionka czosnku niedźwiedziego.Oczekuję na dostawę i siejemy.
Już przebieram nóźkami co z tego wyniknie.
Już przebieram nóźkami co z tego wyniknie.
pozdrawiam serdecznie
- beatazg
- 1000p
- Od: 11 paź 2012, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
U nas czosnek niedźwiedzi rośnie nawet przy drodze .Najbardziej aromatyczne są listki , które dopiero wychodzą z ziemi . Póżniej jak rozwinie się liść w całości z ogonkiem , już nie jest tak smaczny . Pierwsze listki ukazują się na początku kwietnia . Jak by ktoś z Was chciał bardzo cebulki czosnku ,to nie ma problemu mogę wysłać . Ale z czosnkiem jest podobnie jak ze śnieżycami i śnieżyczkami , najlepiej im w lesie . koło domu marnieją .
Pozdrawiam Beata
Pozdrawiam Beata
-
- 200p
- Od: 9 lip 2011, o 18:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bardzo ciekawa roślina.Następna na liście moich chciejstw.
Pozdrawiam!!!
Witaj napisałam pw.beatazg pisze:U nas czosnek niedźwiedzi rośnie nawet przy drodze .Najbardziej aromatyczne są listki , które dopiero wychodzą z ziemi . Póżniej jak rozwinie się liść w całości z ogonkiem , już nie jest tak smaczny . Pierwsze listki ukazują się na początku kwietnia . Jak by ktoś z Was chciał bardzo cebulki czosnku ,to nie ma problemu mogę wysłać . Ale z czosnkiem jest podobnie jak ze śnieżycami i śnieżyczkami , najlepiej im w lesie . koło domu marnieją .
Pozdrawiam Beata
- EdytaSz
- 20p - Rozkręcam się...
Pewnie mieszkasz w Bieszczadach, czytałam,że tam rośnie sobie gdzie chce i jak chce.
Ja niestety (stety nad morzem)
U mnie nie uwidzisz w naturze. Czekam na nasionka i doczekać się nie mogę.
Jak dojdą i nic nie wykiełkuje to zwrócę się do Ciebie o pomoc.
Ja niestety (stety nad morzem)
U mnie nie uwidzisz w naturze. Czekam na nasionka i doczekać się nie mogę.
Jak dojdą i nic nie wykiełkuje to zwrócę się do Ciebie o pomoc.
pozdrawiam serdecznie
Witam.Już pisałem wcześniej że sianie czosnku niedźwiedziego daje bardzo mizerne efekty,lub wcale nie wschodzi.
Dobrze, że nie ma człowieka bez wad, bo taki człowiek nie miałby też przyjaciół.
A ja z kolei pisałem, że siać trzeba wczesną jesienią (lub późnym latem) wcześniejszego roku - do gruntu. Wówczas wschodzi całkiem przyzwoicie - oczywiście wiosną roku następnego.
- EdytaSz
- 20p - Rozkręcam się...
Witam,
Trzymam w piasku w lodówce nasiona. Mam uczucie, że nic z tego nie będzie.Dlatego zakupiłam cebulki, czekam na dostawę i posadzę.
Mam pytanie.Na jaką głębokość sadzić ?
Trzymam w piasku w lodówce nasiona. Mam uczucie, że nic z tego nie będzie.Dlatego zakupiłam cebulki, czekam na dostawę i posadzę.
Mam pytanie.Na jaką głębokość sadzić ?
pozdrawiam serdecznie
Witam
Ja też próbowałam uzyskać czosnek z nasion ale nic nie wzeszło nawet
po przemrożeniu w lodówce.
I wiem ,że pani w ogrodniczym ,która ma rękę do trudnych przypadków też nie dała
rady próbując dwukrotnie.
Też muszę zdobyć cebulki.
Pozdrawiam
Agata
Ja też próbowałam uzyskać czosnek z nasion ale nic nie wzeszło nawet
po przemrożeniu w lodówce.
I wiem ,że pani w ogrodniczym ,która ma rękę do trudnych przypadków też nie dała
rady próbując dwukrotnie.
Też muszę zdobyć cebulki.
Pozdrawiam
Agata
Pozdrawiam
Agata
Agata
Posiałam swój czosnek więcej niż 2 tygodnie temu i nic, pomimo przemrożenia w lodówce. Już się nie łudzę, że coś wzejdzie.