Ogródek Robaczka cz.12

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
agnesik12
200p
200p
Od: 31 sty 2008, o 10:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródek Robaczka cz.12

Post »

Wiecie co tak piszecie o tej Kobei że ja ją chyba też wysieję :lol:

Widziałam nasionka białej i niebieskiej. Która ładniejsza?
Agnieszka
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Kasiu, daj jeszcze zdjęć, daj, uwielbiam je oglądać ;:167 ;:167 ;:167
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasia, zaleglości mam olbrzymie ;:202 Dobrze, że sie odezwalaś. Ech strasznie sie zapuściłam.
Na razie zaznaczam, wracam do czytania ;:196
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Dzień dobry!
Nareszcie weekend :tan
W kominku rozpalone, obiadek ugotowany, można zacząć leniuchować na całego :lol:
Dzisiaj było pochmurno, ale znowu cieplutko, koło 7 stopni. Śniegu w ogrodzie zostało bardzo niewiele, tylko na północnych krańcach działki. Z prognoz długoterminowych wynika, że taka pogoda utrzyma się do końca lutego niedużym ochłodzeniem w trzeciej dekadzie. Oby tak dalej ;:333 Za 3 tygodnie Gardenia, a dla mnie to furtka do wiosny! ;:138

Ewa, ja planuję siew kobei na jutro! Nasionka gotowe, oby się udało ;:333
Majutku, moje też kupowane w tym samym czasie, z tego źródła. Przycinałam je regularnie i ładnie się rozkrzewiły, ale siewek raczej nie widziałam. W tym roku pozwolę im poszaleć :uszy
Edytko, tak, wszystkie New Dawn mam na łukach na froncie. Na pierwszej pergoli są 2-latki, które już w tym roku powinny stworzyć ładny łuk, a na kolejnych dwóch są młodziaki, sadzone jesienią 2012r. Myślę, że przy sprzyjającej pogodzie już w tym roku powinno to fajnie wyglądać, a w kolejnych doczekam się różanego tunelu ;:170
Agness, kobeę sadzę przy ogrodzeniu - obrasta siatkę i wiatę. Na tarasie nie mam miejsca dla tego potwora :lol:
Justynko, tych róż się tyle uzbierało?.sama się zdziwiłam po inwentaryzacji ;:219 Z jarzmianek będziesz zadowolona, są wspaniałe! Pozdrawiam Justynko ;:196
Grażynko, istne szaleństwo z tymi różami?jak doliczyłam się wszystkich i spisałam odmiany to wyszło, że mam mini-rozarium ;-)) Ja też będę skupiać się na pielęgnacji, może kilka wykopię jesienią, jeśli będą miały za ciasno. Kolejnych nie planuję sadzić, chyba że coś wypadnie. Zostają jeszcze donice, ale w nich też mam już zajęte miejscówki? ;:224
Agnieszko, witaj! Bardzo mi miło, że zaglądasz! sadzenie róż w grupach to klucz do najlepszych efektów na rabatach. 3-5 róż z jednej odmiany będzie wyglądać znacznie lepiej niż 5 różnych. Żałuję, że tak późno to do mnie dotarło, ale zmieniam co mogę, żeby było ok ;:131
Gosiu, widziałam ten program w wersji angielskiej już kilka razy, po raz pierwszy ubiegłej zimy. Tym bardziej się cieszę, że trafił na ekrany w Polsce. A. Titchmarsha cenię i bardzo lubię programy z jego udziałem. Pochłaniam też jego książki, mam już kilka w kolekcji i wciąż do nic wracam.
Jonatanko, nie jesteś sama, wielu z nas ma ten problem ;-)) Ja też z trudem odmawiam sobie roślin, ale to chyba sztuka, której ogrodnik uczy się całe życie. To, czego nie sadzić, żeby to, co posadzone wyglądało najlepiej. Ot, przewrotność naszej pasji ;-))
Daffo, cieszę się, że kupiłaś Aphrodite, oby cieszyła Cię nie mniej niż mnie ;:196
Gardeners' World od kilku miesięcy oglądam w Domo+, jak napisał Adrian, a wcześniej w necie. Ściskam mocno!
Cześć Adrian! Bardzo mi miło, że porcja odgrzewanych wspomnień z lata budzi pozytywne emocje :D Ja też lubię wracać do tamtych chwil, pamiętam każdy kwiat i w mig przenoszę się do letniego ogrodu, gdy biegałam na głodzielca z aparatem, zaraz po pracy :lol:
Jeśli idzie o prognozy to chociaż podzielam Twój optymizm (nie może być inaczej!) to jednak wstrzymałabym się jeszcze z przesadzaniem i cięciem róż. Poczekajmy na forsycje i co przyniesie początek marca. Jeśli wtedy nie będzie widać mrozów na horyzoncie to można działać, zanim róże ruszą z wegetacją. Jeśli utrzyma się wysoka temperatura to warto zdjąć okrycia z agro, żeby rośliny się nie zaparzyły. W razie mrozów trzeba będzie nałożyć ją ponownie. Tak mi się wydaje, ale marny ze mnie doradca, z moim 3-letnim stażem :oops: Inna rzecz, że byłoby wspaniale zacząć sezon tak wcześnie! Ubiegłoroczny nam się niemiłosiernie skrócił przez tą paskudną zimę do połowy kwietnia?.Tym razem zapowiada się o niebo lepiej!
Pozdrawiam serdecznie :wit
ps. napisz mi coś proszę o swoim ogrodzie, może założysz wątek? Zachęcam!

cdn ;-))
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

April, i jak się czujesz kochana? Lepiej? Ja odżyłam w domowych pieleszach, choć jestem sama, M za oceanem.
Gartentraume ma taki kolor jak na zdjęciach, pudrowy, jedwabisty, z cudną falbanką na brzegach. Zapach wprost niebiański ;:170
Wando, wydaje mi się, że kobea jest zbyt ekspansywna. U mnie zarosła siatkę na długości 4 metrów i weszła na wiatę. Mam w tym miejscu, nieco dalej, posadzonego niedawno ramblera i będę musiała trzymać kobeę w ryzach, na siatce. Może zagłuszyć różę, oplecie ją doszczętnie, ciężko będzie usunąć pędy?to chyba nie jest najlepszy pomysł. Ale jeżeli masz miejsce, które chciałabyś zasłonić, jest idealna na takie stanowisko, byle było słonecznie. Ja sieję jutro, a Ty? :wit
Agnieszko, ja siałam fioletową, a kwiaty wypuszczała zarówno liliowe, ciemno-fioletowe, jak i białe ;-)
Mi się podoba najbardziej ta klasyczna, fioletowa.
Aniu, bardzo mi miło, zaraz będą kolejne ;:196
Dorotko, witaj! Zapraszam i dziękuję, że wpadłaś :wit

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Oj Kasiu Ty to wiesz jak dać po oczach :;230 ale dawaj,dawaj !!!
;:196
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Kasiu, czy ja dobrze policzyłam - masz w ogrodzie 360 krzewów różanych??? ;:oj
Róże rabatowe sadziłam dotąd po 2 szt. a krzaczaste po 1. Ale na serio przygodę z różami dopiero zaczynam i tak trzy rabaty różane są dopiero w mojej głowie albo na papierze. Obiecuję się poprawić i sadzić, jak radzisz, po trzy sztuki ;:108
Pokazałaś Lovely Green - jakie masz o niej zdanie?
;:196 Ejka
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ejka, dokładnie 342 :D Ponad 20 oddałam jesienią, w dobre ręce forumowiczek ;:4
Zazdroszczę możliwości planowania całych rabat różanych od zera, masz wspaniałe pole do popisu! Ciekawa jestem, jakie odmiany wybierzesz! Lovely green mam dopiero pierwszy rok, kupiłam ją w donicy w Sangerhausen, podczas wizyty w Rosarium Europa.
Krzaczek ładny, dobrze się przyjął i rośnie kompaktowo. Jednak sama róża się nie popisała. Sporo kwiatów, które się nie rozwinęły, bo trapiła ją szara pleśń. Poza tym nie chorowała, ale nie zachwyciła w pierwszym sezonie. Może teraz pokaże na co ją stać? Zobaczymy, ale raczej nie polecam?to taka "zachciewajka" :wink: Asia2 też ją kupiła w ubiegłym roku, podpytaj ją o wrażenia :uszy
Tolinko :D Zaraz będą następne, skoro nalegasz ;:306
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Ivona44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2013, o 14:44

Post »

Kasia, jak zwykle pastelowy spektakl najwyższej jakości, ogrodowy cukier puder ;:118 . 342 róże ;:191 , no nie, ja z 30 się cieszę i 20 zamówiłam, duma mnie rozpierała ...ale przestała :;230
Pozdrawiam, Iwona.
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43

Post »

tę, ten tego.........ile róż.....czy ja dobrze widzę.......342? :shock: :shock:
no obstawiałam, że masz maksymalnie coś koło 200 ale......342.....no to ja teraz zbieram szczękę z podłogi :shock:
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Vanilla fraise jest przepiękna. Po prostu jak bita śmietana na patyku. Mam i u mnie dla niej miejsce :tan tylko krzaczka brak póki co. Ile czekałaś na taaki efekt kwitnienia??
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Znowu płaczę z zazdrości, która mnie przepełnia :D Nie dość, że masz milion (pewnie, że tak ;:306) ND i sto tysięcy innych róż, to jeszcze zdjęcia przepiękne :D
A poważnie to jutro zgodnie z sugestią kalendarza księżycowego posieję, co mam i posadzonkuję pelargonie. Czas się brać za ogród :D Pogoda się popsuła, bo mżyło, ale po mrozach miło odetchnąć-choćby wilgocią.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p
Od: 23 sty 2014, o 15:51

Post »

Oj Robaczku-taki jesteś malutki, że gdzieś Ciebie zgubiłam :lol: I teraz nadrobiłam straty zdjęciowe-a uwierz, gdy jedno zdjęcie otwiera się 30 sek to trzeba bardzo chcieć żeby czekać. Jej, a ja wiosną chciałam kupić dwie hortensje bukietowe-a że odmiany jakieś są to nie wiedziałam :;230 Ta waniliowa jest przepiękna. Dobrze, że nie choruję na psychozę różaną (jeszcze), bo bym z Twojego ogrodu chyba nie wyszła :) Oj Ewa-współczuję zamykania ogrodu Kasi-musi być Ci bardzo ciężko ;:173
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”