Lilie - uprawa - cz.4
- Adek13
- 200p
- Od: 11 kwie 2013, o 23:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Lilie - uprawa - cz.4
Kupiłem jesienią nie wiedząc jeszcze wtedy jak wyglądają cebule trzymane w chłodni. Wsadziłem do ogrodu no i zaczęły rosnąć pod koniec listopada. Wykopałem i wziąłem je do domu żeby nie przemarzły. Są w domu w doniczkach na południowym parapecie gdzieś tak od końca listopada/początku grudnia. Niestety trzeba je doświetlać po zachodzie słońca( wtedy kiedy pojawią się pączki) bo w zimie jak wiadomo słońca mało, dzień krótki inaczej opadną nie zakwitnięte. Podlewam od czasu do czasu nawozem do roślin kwitnących. . Ta na zdjęciu miałaby 9 pączków ale za późno zorientowałem się, że dolega jej brak światła
- Dziunia87
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Widzisz przypadek sprawił, że teraz wiemy, że w domowych warunkach da radę
A ja zainteresowana tematem poszperałam nieco w necie i znalazłam bardzo ciekawy i przystępnie napisany artukuł o uprawie lilii w doniczkach
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2093
Jak tylko natrafię na jakąś dostawę cebul lilii to spróbuję takiej uprawy. Podobno przy spełnieniu wymaganych warunków azjatyckie lilie zakwitają po 60-90 dniach takiej uprawy
ps. Udało mi się wyszukać 2 część tego artykułu ( może sie komus przyda)
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2167
A ja zainteresowana tematem poszperałam nieco w necie i znalazłam bardzo ciekawy i przystępnie napisany artukuł o uprawie lilii w doniczkach
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2093
Jak tylko natrafię na jakąś dostawę cebul lilii to spróbuję takiej uprawy. Podobno przy spełnieniu wymaganych warunków azjatyckie lilie zakwitają po 60-90 dniach takiej uprawy
ps. Udało mi się wyszukać 2 część tego artykułu ( może sie komus przyda)
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2167
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
Co roku mi się zdarza, że napędzam się za wcześnie na zakupy- i w 2011 roku tak kupione wcześnie lilie zaczęły szybko w mojej piwnicy kiełkować- więc wsadziłam w doniczki- a ze tam ciemno przyniosłam do mieszkania i postawiłam przy balkonie- z dala od grzejnika. I tym sposobem miałam na Wielkanoc dodatkową ozdobę w domu- kwitnące pięknie lilie. /Nie dało się zatrzymać im wzrostu- nie mam takiego miejsca. /
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
- Dziunia87
Nelo no ależ przecież one cudnie wyglądają I jak na warunki domowe, bez dodatkowego doświetlania i chemii skarlającej, to wcale Ci się nie powyciągały Brawo ! I tyle pąków! Cudną miałaś ozdobę
Twoje zdjęcia tym bardziej zachęciły mnie do przeprowadzenia eksperymentu Ciekawa jestem tylko czy uda mi się dostać gdzieś cebule lilii karłowych... Pewnie będzie ciężko...
Jeśli wiecie, gdzie mogę teraz dostać dobre cebule tro proszę o krótkie info
Twoje zdjęcia tym bardziej zachęciły mnie do przeprowadzenia eksperymentu Ciekawa jestem tylko czy uda mi się dostać gdzieś cebule lilii karłowych... Pewnie będzie ciężko...
Jeśli wiecie, gdzie mogę teraz dostać dobre cebule tro proszę o krótkie info
- Matemax
- 1000p
- Od: 14 sty 2010, o 19:27
Nelu na myśl mi nie przyszło, że w taki sposób można mieć piękne lilie na świę ta w domu, ile czasu trwało to podpędzanie?
- Galadriela
- 500p
- Od: 22 wrz 2009, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Azjatyckim - gdzieś tak dwa miesiące od posadzenia do kwitnięcia
Pozdrawiam Anna Galadriela
Lilie Galadrieli
Lilie Galadrieli
- Dziunia87
Matemax stronę wczesniej zamieściłam linki do artykułów o pędzeniu lilii
Po pracy lecę szukać cebul po sklepach
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
Ja ich nie podpędzałam celowo- po prostu miały za ciepło i skiełkowały. Trzeba było wysadzić by się nie zmarnowały- w kapersie i tak by rosły i by je powykręcało- to był ratunek. Postawiłam przy południowym oknie- więc miały światło i rosły / To okno balkonowe- więc światło padało na całą roślinę...
-- Cz 06 lut 2014 12:31 --
-- Cz 06 lut 2014 12:31 --
I to by się zgadzało- kupione pewnie w styczniu -lutym- a w kwietniu już kwitły.Galadriela pisze:Azjatyckim - gdzieś tak dwa miesiące od posadzenia do kwitnięcia
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
- Matemax
- 1000p
- Od: 14 sty 2010, o 19:27
Dzięki Sylwio na pewno skorzystam.Dziunia87 pisze:Matemax stronę wczesniej zamieściłam linki do artykułów o pędzeniu lilii
Moje cebule w garażu niezbyt dobrze wyglądają, wykopałem je na jesieni po po pięciu latach bo zaczęły się nieziemsko mnożyć, szczególnie azjatki, będę szykował im nowe miejsce, mam przekopaną ziemię z kompostem, i na wiosnę może jeszcze jakomś azofoskę sypnę po wsadzeniu ich.
- Elzbieta1962
- 50p
- Od: 28 sie 2011, o 18:45
Czy zaprawiacie czymś lilie przed sadzeniem, mam na myśli jakiś środek grzybobójczy ?????
Pozdrawiam
Ela
Ela
- Marcoo16
- 1000p
- Od: 24 mar 2013, o 15:55
Elu.. na pewno nie zaszkodzi ;)
Ja osobiście tego nie robię.
Ja osobiście tego nie robię.
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
-
- 10p - Początkujący
- Od: 22 paź 2008, o 21:37
Ja zaprawiam za każdym razem, gdy kupię nowe lilie. Czym? Topsinem, ok 30 min do 1 godz. (zależy ile mam czasu i w jakim stanie jest lilia). Lilie przychodzą w różnym stanie, czasem coś tam nadgniwa, więc trzeba wyciąć zmienione miejsce i zaprawić, żeby nie mieć niemiłej niespodzianki wiosną, gdy wszystko pięknie rośnie oprócz...lilii, która nie raczy wychylić się spod ziemi
- Perek11
- 100p
- Od: 10 mar 2013, o 12:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam:-) Może ma ktoś z was kilka cebulek przybszowych które są mu zbędne chętnie przygarne bo wspaniałe są te kwiaty a dopiero zaczynam z nimi przygodę:-)
Marcin?