Lilie - uprawa - cz.4

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Adek13
200p
200p
Od: 11 kwie 2013, o 23:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Lilie - uprawa - cz.4

Post »

Kupiłem jesienią nie wiedząc jeszcze wtedy jak wyglądają cebule trzymane w chłodni. Wsadziłem do ogrodu no i zaczęły rosnąć pod koniec listopada. Wykopałem i wziąłem je do domu żeby nie przemarzły. Są w domu w doniczkach na południowym parapecie gdzieś tak od końca listopada/początku grudnia. Niestety trzeba je doświetlać po zachodzie słońca( wtedy kiedy pojawią się pączki) bo w zimie jak wiadomo słońca mało, dzień krótki inaczej opadną nie zakwitnięte. Podlewam od czasu do czasu nawozem do roślin kwitnących. ;:333. Ta na zdjęciu miałaby 9 pączków ale za późno zorientowałem się, że dolega jej brak światła ;:124
Obrazek
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2013, o 09:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Widzisz przypadek sprawił, że teraz wiemy, że w domowych warunkach da radę :)

A ja zainteresowana tematem poszperałam nieco w necie i znalazłam bardzo ciekawy i przystępnie napisany artukuł o uprawie lilii w doniczkach :)

http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2093

Jak tylko natrafię na jakąś dostawę cebul lilii to spróbuję takiej uprawy. Podobno przy spełnieniu wymaganych warunków azjatyckie lilie zakwitają po 60-90 dniach takiej uprawy :)

ps. Udało mi się wyszukać 2 część tego artykułu ( może sie komus przyda) :)
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2167
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09

Post »

Co roku mi się zdarza, że napędzam się za wcześnie na zakupy- i w 2011 roku tak kupione wcześnie lilie zaczęły szybko w mojej piwnicy kiełkować- więc wsadziłam w doniczki- a ze tam ciemno przyniosłam do mieszkania i postawiłam przy balkonie- z dala od grzejnika. I tym sposobem miałam na Wielkanoc dodatkową ozdobę w domu- kwitnące pięknie lilie. /Nie dało się zatrzymać im wzrostu- nie mam takiego miejsca. / ;:306

Obrazek Obrazek
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nelo no ależ przecież one cudnie wyglądają :) I jak na warunki domowe, bez dodatkowego doświetlania i chemii skarlającej, to wcale Ci się nie powyciągały Brawo ! ;:138 I tyle pąków! Cudną miałaś ozdobę :)

Twoje zdjęcia tym bardziej zachęciły mnie do przeprowadzenia eksperymentu :) Ciekawa jestem tylko czy uda mi się dostać gdzieś cebule lilii karłowych... Pewnie będzie ciężko...

Jeśli wiecie, gdzie mogę teraz dostać dobre cebule tro proszę o krótkie info :wit
Awatar użytkownika
Matemax
1000p
1000p
Od: 14 sty 2010, o 19:27

Post »

Nelu na myśl mi nie przyszło, że w taki sposób można mieć piękne lilie na świę ta w domu, ile czasu trwało to podpędzanie?
Awatar użytkownika
Galadriela
500p
500p
Od: 22 wrz 2009, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Azjatyckim - gdzieś tak dwa miesiące od posadzenia do kwitnięcia :)
Pozdrawiam Anna Galadriela
Lilie Galadrieli
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Matemax stronę wczesniej zamieściłam linki do artykułów o pędzeniu lilii :wit
Po pracy lecę szukać cebul po sklepach :tan
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09

Post »

:D Ja ich nie podpędzałam celowo- po prostu miały za ciepło i skiełkowały. Trzeba było wysadzić by się nie zmarnowały- w kapersie i tak by rosły i by je powykręcało- to był ratunek. Postawiłam przy południowym oknie- więc miały światło i rosły :D / To okno balkonowe- więc światło padało na całą roślinę...

-- Cz 06 lut 2014 12:31 --
Galadriela pisze:Azjatyckim - gdzieś tak dwa miesiące od posadzenia do kwitnięcia :)
I to by się zgadzało- kupione pewnie w styczniu -lutym- a w kwietniu już kwitły. :D
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Awatar użytkownika
Matemax
1000p
1000p
Od: 14 sty 2010, o 19:27

Post »

Dziunia87 pisze:Matemax stronę wczesniej zamieściłam linki do artykułów o pędzeniu lilii :wit
Po pracy lecę szukać cebul po sklepach :tan
Dzięki Sylwio na pewno skorzystam.

Moje cebule w garażu niezbyt dobrze wyglądają, wykopałem je na jesieni po po pięciu latach bo zaczęły się nieziemsko mnożyć, szczególnie azjatki, będę szykował im nowe miejsce, mam przekopaną ziemię z kompostem, i na wiosnę może jeszcze jakomś azofoskę sypnę po wsadzeniu ich.
Awatar użytkownika
Elzbieta1962
50p
50p
Od: 28 sie 2011, o 18:45

Post »

:wit :wit
Czy zaprawiacie czymś lilie przed sadzeniem, mam na myśli jakiś środek grzybobójczy ?????
Pozdrawiam
Ela
Awatar użytkownika
Marcoo16
1000p
1000p
Od: 24 mar 2013, o 15:55

Post »

Elu.. na pewno nie zaszkodzi ;)
Ja osobiście tego nie robię.
:wit
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Patricia
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 22 paź 2008, o 21:37

Post »

Ja zaprawiam za każdym razem, gdy kupię nowe lilie. Czym? Topsinem, ok 30 min do 1 godz. (zależy ile mam czasu i w jakim stanie jest lilia). Lilie przychodzą w różnym stanie, czasem coś tam nadgniwa, więc trzeba wyciąć zmienione miejsce i zaprawić, żeby nie mieć niemiłej niespodzianki wiosną, gdy wszystko pięknie rośnie oprócz...lilii, która nie raczy wychylić się spod ziemi :evil:
Awatar użytkownika
Perek11
100p
100p
Od: 10 mar 2013, o 12:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam:-) Może ma ktoś z was kilka cebulek przybszowych które są mu zbędne chętnie przygarne bo wspaniałe są te kwiaty a dopiero zaczynam z nimi przygodę:-) :-)
Marcin?
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”