Adenium obesum(róża pustyni) cz.6

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.6

Post »

Jerzyk pisze:Obrazek

Obrazek
- zauważyłem, że stosujesz różnego rodzaju "podsypki" do przykrywania zasadniczego podłoża. Na pierwszej to bazalt (lawa), a na drugiej pumex - też w zasadzie "twór" pochodzenia wulkanicznego ? Czy to jest przypadkowy czy celowy wybór poszczególnych "podsypek" ?
Pumeks i bazalt będę stosował jako dodatek do podłoża w które wiosna będę przesadzał najstarsze rośliny. Bazalt i pumex są minerałami "ciepłymi", odwrotnie niż wszystkie żwirki.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Od: 29 gru 2008, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Onectica

Mieczysław

"Ściółka" w różnej formie zawsze jest nieodzowna przy uprawie adenium. Chcąc aby roślina wytworzyła dodatkowe korzenie przy kaudeksie "ściółkujemy" doniczkę zarówno podsypką organiczną tj. grubym włóknem kokosowym lub mineralnym keramzyt lub innym. To adenium na trzecim zdjęciu oraz niektóre inne wypuściły korzenie u podstawy kaudeksu.
Na początku moje małe rośliny stały tylko w samym podłożu bez podsypki i latem część z nich miała wypalone przez słońce wszystkie mniejsze korzenie, które znajdowały się blisko pod powierzchnią podłoża, dopiero po zabezpieczeniu całej powierzchni przy podstawie kaudeksu sytuacja się poprawiła i rośliny zaczęły wytwarzać korzenie pod przykryciem.
Z keramzytu jako ściółki wycofałem się bo jest za duży, chociaż gdyby dostać granulację 1-3 mmm to też byłby dobry ale taką trudno kupić.
Grube włókno kokosowe na początku zdawało egzamin ale potem w to (organiczne) podłoże zaczęło wchodzić jakieś robactwo więc usunąłem je z doniczek. Pochodne lawy tj. drobny pumeks lub skała wulkaniczna są porowate więc bardzo dobrze nadają się jako izolacja przed promieniami słonecznymi, również seramis spełnia te wymogi a dodatkowo mają drobną granulację i różne kolory więc i ładnie wyglądają w doniczkach.
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Potrzebuje małej gabarytowo a dającą dobry efekt. Taka dla pudełka 50x50.
- jakiej ja używałem, napisałem w poprzednim poście. Moja "namiastka cieplarki" miała podobne wymiary, nic więcej nie mogę doradzić, bo naprawdę w tym temacie "stawiałem pierwsze kroki". Jeszcze tylko mogę podpowiedzieć, żeby odległość żarówki od roślinek - siewek, sadzonek wynosiła m/w około 15 cm. Takimi informacjami, które sprawdziły się w moim przypadku, mogę się "podzielić" na podstawie mojego krótkiego amatorskiego doświadczenia w tym temacie. Może ktoś zajmujący się stale doświetlaniem siewek, sadzonek - coś więcej podpowie, ja mam zbyt krótkie doświadczenie w temacie doświetlania siewek, sadzonek, a nie chciałbym podpowiedzieć źle, co mogłoby skutkować utratą roślinek.
Z keramzytu jako ściółki wycofałem się bo jest za duży, chociaż gdyby dostać granulację 1-3 mmm to też byłby dobry ale taką trudno kupić.
- Jerzy, jeżeli jesteś zainteresowany zakupem keramzytu o granulacjach, które podałeś, prześlę za chwilę informację na "pv".
Mieczysław
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Od: 29 gru 2008, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Oczywiście jestem zainteresowany.
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Już przesłałem wiadomość do Ciebie.
Mieczysław
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje Adenium, które uprawiam w hydroponice, domagają się bardzo dostarczenia wody. Chociaż "stoją" już bardzo długo bez wody, kaudexy maja twarde, nie zdradzają oznak odwodnienia. Po kolorze i wyglądzie liści widać, że już chętnie skorzystałyby ze świeżej wody i znacznie większej dawki promieni słonecznych, widać to najlepiej po wyglądzie najładniej rozrastającej się i znoszącej niekorzystne warunki rośliny:

Obrazek

- cały granulat jest suchy, jednak korzenie w dalszym ciągu przerastają go w poszukiwaniu wilgoci:

Obrazek

- korzenie zostały częściowo "zaatakowane" przez glony, ale to jeszcze pozostałość po braku osłon na "doniczkach", obecnie wszystkie dolne pojemniki są okręcone folią aluminiową spożywczą. Glony już w sporej części zanikły z powodu braku dostępu światła:

Obrazek

- z glonami na korzeniach powinienem się uporać w przeciągu najbliższych 2 - 3 tygodni,
- część młodych korzonków przerasta przez otwory w zakrętce. Planuję, ale jeszcze nie zdecydowałem na 100%, przesadzić sadzonki w nowy świeży granulat. Część w keramzyt (o granulacji 2-4 i 4-6), a część o składzie podobnym jak obecnie rosną, jedynie zwiększę rozmiar granulatów.
Mieczysław
nicrum
100p
100p
Od: 6 kwie 2013, o 21:46

Post »

mart1nez pisze:Witam. Chciałbym zapytać czy powie mi ktoś czy taka świetlówka będzie dobra do doświetlania adenium ?

Sylvania Grolux T5 24W 8500K
Pewnie
Natura naszym najlepszym nauczycielem
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj przesadziłem Adenium, które pokazywałem w poprzednim moim wpisie, w nowy świeży granulat i nową doniczkę. Miałem spore kłopoty z wyjęciem rośliny z pojemnika w którym dotychczas rosła. Korzenie, bardzo przerosły podłoże, szczególnie w dolnej części pojemnika. Rozrastające i przerastając przez granulat keramzytu, którego kilkanaście bryłek umieściłem w szyjce butelki, korzenie Adenium tak zblokowały przestrzenie między granulkami, że w obawie przed porozrywaniem i poranieniem korzeni, musiałem pojedynczo wyciągać lub wydłubywać keramzyt z pomiędzy splątanych korzonków. Korzenie rośliny wyglądają na bardzo zdrowe, brak korzeni z objawami gnicia. Kilka drobniejszych korzonków, które bardzo ściśle "przyrosły" do plastykowych ścianek, podeschło, roślina bardzo długo "stała na sucho".

Obrazek

- roślina wytworzyła dwa główne bardzo silne korzenie. System korzeniowy jest dobrze rozrośnięty, a przede wszystkim zdrowy:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Roślinę posadziłem w nową doniczkę i w nowy granulat - mieszanina keramzytu o granulacji 2 - 4 i 4 - 8 mm. Doniczka ma wymiary: górna w którą posadzona jest roślina średnica 13 cm, wysokość 7 cm; dolna w której jest woda ma wysokość 11, średnicę wewnętrzną 13 cm. Woda z dolnej doniczki ma podsiąkać do granulatu w górnej przez sześć "knotów", zrobionych ze splecionych sznurków sizalowych.
A to już efekt końcowy:

Obrazek

- roślinę tylko częściowo podciągnąłem nad podłoże, na więcej nie pozwalało mi zbyt luźne podłoże, granulatu nie ma jak docisnąć do korzeni - obcisnąć rośliny. Gdy korzenie przerosną granulat - ustabilizują roslinę, stopniowo będę usuwał granulat i odsłaniał górne partie korzeni.

Obrazek

Obrazek

- do dolnego pojemnika wlałem 80 ml przegotowanej, odstałej wody.
Mieczysław
AleksandraBdg

Post »

Wiosna, wiosna, wiosna ach to ty :):)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

AleksandraBdg pisze:Wiosna, wiosna, wiosna ach to ty :) :)
Obrazek
- chociaż zima jak do tej pory jest bardzo "łaskawa", to jednak wiosna to jest to, na co wszyscy chyba wyglądamy i z pewną tęsknotą czekamy.
Ładne te Twoje Adenium thai socotranum - bardzo ładnie przezimowały ;:63 .
Mieczysław
x-L-k
---
Od: 25 paź 2013, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam po dość długiej nieobecności na forum.
Chciałbym się was poradzić co może być przyczyną, że moje małe różyczki przestały ostatnio rosnąć i jakby przysychają od góry. Czy przyczyną może być poparzenie roślinek przez doświetlającą je świetlówkę?

Obrazek
Obrazek
Obrazek
AleksandraBdg

Post »

Łukaszu,
mam wrażenie,że Twoje sadzonki rosną teraz bardziej w kaudeks niż wzwyż. Ile godzin dziennie doświetlasz swoje sadzonki?
Może, tak jak piszesz- warto umieścić świetlówkę troszkę wyżej nad sadzoneczkami? Zraszasz wnętrze mnożarki,aby zachować odpowiednią wilgotność?

Swoje małe A.Arabicum doświetlam od 28 stycznia. Jestem dość zadowolona z efektu, gdyż doświetlanie pobudziło sadzonki do wzrostu. Nie jest to jakiś spektakularny wynik,ale cieszę się,że rosną. Szkoda,że nie doświetlałam sadzonek dużo wcześniej, a tak ich wzrost został zahamowany na kilka ładnych miesięcy. Na szczęście już niebawem wiosna i słońce ;)

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
x-L-k
---
Od: 25 paź 2013, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

AleksandraBdg a w jakim wieku są Twoje roślinki?

Doświetlam ok. 10 godzin dziennie. Ostatnie dwa dni odpoczywały sobie na słoneczku, bez sztucznego światła ze świetlówki. Staram się utrzymywać optymalne warunki w naświetlarce. Myśl, że przyczyną tego przysychania jest zbyt wysoka temperatura (świetlówka zbyt blisko roślinek).

Co w tej sytuacji wskazane zrobić? Czy mogłem w ten sposób uszkodzić im stożki wzrostu?
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”