Co dalej z moim zielnikiem??
Co dalej z moim zielnikiem??
Witam
W tamtym roku na wiosnę założyłem zielnik. Oczywiście zadowolony korzystałem z niego przez cały sezon aż do późnej jesieni.
Niedługo czas aby znowu zacząć się nim zainteresować. Na tą chwile zielnik wygląda tak:
-cząber - wygląda jak ususzony, cały jest brązowy
-estragon - same łodygi brązowe
-rozmaryn -wygląda bardzo dobrze, jest zielony
-mięta- z góry jest brązowa a od spodu widać kilka zielonych listków
-melisa - z góry jest brązowa a od spodu widać kilka brązowych listków
-szałwia - cała szara
-lubczyk- kilka samych łodyg o długości około 10cm, brązowe
-majeranek-wygląda na suchy, cały brązowy
-pietruszka (naciowa)-późną wiosną ściąłem całą pietruszkę i zamroziłem
poza tym jeszcze miałem bazylie i oregano ale wiem że to rośliny jednoroczne więc musze je wysiać ponownie.
Mam pytanie co dalej z moim zielnikiem. Które z wymienionych ziół obudzą się na wiosnę a które musze wysiać ponownie.
Czy zioła które posiadam musze w jakiś sposób podciąć (chodzi mi głownie o wieloletnie jeśli takie posiadam)
Czy znacie jakieś ciekawe zioła które będę mógł wykorzystać w kuchni i przy grillu których nie posiadam w swoim zielniku.
Pozdrawiam
Puszka
W tamtym roku na wiosnę założyłem zielnik. Oczywiście zadowolony korzystałem z niego przez cały sezon aż do późnej jesieni.
Niedługo czas aby znowu zacząć się nim zainteresować. Na tą chwile zielnik wygląda tak:
-cząber - wygląda jak ususzony, cały jest brązowy
-estragon - same łodygi brązowe
-rozmaryn -wygląda bardzo dobrze, jest zielony
-mięta- z góry jest brązowa a od spodu widać kilka zielonych listków
-melisa - z góry jest brązowa a od spodu widać kilka brązowych listków
-szałwia - cała szara
-lubczyk- kilka samych łodyg o długości około 10cm, brązowe
-majeranek-wygląda na suchy, cały brązowy
-pietruszka (naciowa)-późną wiosną ściąłem całą pietruszkę i zamroziłem
poza tym jeszcze miałem bazylie i oregano ale wiem że to rośliny jednoroczne więc musze je wysiać ponownie.
Mam pytanie co dalej z moim zielnikiem. Które z wymienionych ziół obudzą się na wiosnę a które musze wysiać ponownie.
Czy zioła które posiadam musze w jakiś sposób podciąć (chodzi mi głownie o wieloletnie jeśli takie posiadam)
Czy znacie jakieś ciekawe zioła które będę mógł wykorzystać w kuchni i przy grillu których nie posiadam w swoim zielniku.
Pozdrawiam
Puszka
Re: Co dalej z moim zielnikiem??
Cząber i majeranek to zioła jednoroczne. Wysiewamy je każdej wiosny. Zioła wieloletnie to: oregano, melisa, mięta, szałwia, lubczyk, rozmaryn i tymianek. Pietruszka jest dwuletnia. Wieloletnie przycinam na wiosnę. Rozmaryn i tymianek są wrażliwe na chłody, zabieram je do domu.
-- 10 lut 2014, o 11:52 --
Zapomniałam o estragonie. Ten jest również wieloletni. Trzeba go przyciąć na wiosnę.
-- 10 lut 2014, o 11:52 --
Zapomniałam o estragonie. Ten jest również wieloletni. Trzeba go przyciąć na wiosnę.
Re: Co dalej z moim zielnikiem??
puszka pisze: -mięta- z góry jest brązowa a od spodu widać kilka zielonych listków
-melisa - z góry jest brązowa a od spodu widać kilka brązowych listków
-szałwia - cała szara
Czy zioła wieloletnie powinienem podciąć?? Jeśli tak to kiedy??
Wielkie dzięki za podpowiedź
Re: Co dalej z moim zielnikiem??
Napisałam Ci, że trzeba je przyciąć. A kiedy? Jak zima odpuści i będzie można zacząć coś działać w ogrodzie. Z tym ostatnio bywa różnie niestety... Wyglądem teraźniejszym ziół się nie przejmuj. Przytniesz i odbiją na nowo.
Re: Co dalej z moim zielnikiem??
Wielkie dzięki i sorry za przeoczenie info o przycinaniu we wcześniejszym pościemyudah pisze:Napisałam Ci, że trzeba je przyciąć. A kiedy? Jak zima odpuści i będzie można zacząć coś działać w ogrodzie. Z tym ostatnio bywa różnie niestety... Wyglądem teraźniejszym ziół się nie przejmuj. Przytniesz i odbiją na nowo.