Zantedeschia elliottiana (Kalla kwitnąca latem )cz.2

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mike22
200p
200p
Od: 6 lis 2010, o 20:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kalla Zantedeschia aethiopca cz.2

Post »

Geniu, dziękuję za odpowiedź, ja też podsypuje pod bulwy garść piachu bo mam ziemię ilastą. Będę jeszcze kombinował z tymi kwiatami, żeby się nie zwieszały.
Iwono - kwiaty mają dość trwałe. Jak zakwitają w lipcu to przy ścięciu na jesieni jeszcze są! Co prawda nie takie ładne jak na początku, bo wyblakłe przez słońce i wymiętolone przez deszcz, grad, wiatr, i co tam jeszcze się nawinie, ale są. :wink:
salud, amor y dinero
Pozdrawiam - Michał
_fox_

Post »

Michale ale to o czym piszesz to już niestety nasienniki na pędzie kwiatowym ;:108 trudno to nazwać kwiatem ;:306
Awatar użytkownika
Mike22
200p
200p

Post »

Jacku, dla botanika może i trudno nazwać to kwiatem, ale dla ogrodnika liczy się ozdoba, a niewątpliwe te zantedeschie mają przekwitłe kwiatostany (nie kwiaty :wink: ) nadal atrakcyjne. Jeśli aura sprzyja to pochwa kwiatostanowa jest ładnie wybarwiona aż do jesieni. Chyba o to chodziło Iwonie? ;:173
Jacku, a nasienniki w jakim sensie rozumiesz? Bo mnie bardziej kojarzą się z suchymi torebkami, a tobie chyba ogólnie z owocami (zantedeschie mają jagody)? Może ktoś biegły w temacie by wytłumaczył.
salud, amor y dinero
Pozdrawiam - Michał
_fox_

Post »

Kolba zamienia się w torebkę nasienną, tam nasionka się zawiązują i dojrzewają :) siałem niejednokrotnie i z powodzeniem. Oczywiście były przy bulwach jak najdłużej, dopiero podczas czyszczenia i segregacji je odcinałem od bulw, a same nasiona tuż przed siewem wyjmowałem.
Awatar użytkownika
Mike22
200p
200p

Post »

Chyba jednak nie Jacku, kolba to nie torebka nasienna tylko jagoda (jak pisałem wyżej), chyba, że używasz tego określenia potocznie.
Poza tym robię tak samo, czekam ze zbiorem nasion do chwili kopania bulw. Wyłuskuję nasiona dopiero przed samy sianiem na wiosnę.
salud, amor y dinero
Pozdrawiam - Michał
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

A ja wyłuskałam nasionka wcześniej ;:223 myślicie że coś z nich będzie ? Czy szkoda zabawy?
_fox_

Post »

No wg. mnie kolba to jest to coś żółte, a pochwa to coś co otacza ten stojący żółty paluszek, w którym to właśnie powstają nasiona. Nie wiem może coś przeoczyłem przez te lata *obcowania* z tą rośliną, ale jeśli kolba była zaschnięta to w ogóle nie było nasiennika.

TerDob spróbować zawsze można.
Awatar użytkownika
roscommonka
100p
100p
Od: 15 maja 2013, o 16:51

Post »

No i wpadłam jak śliwka w kompot! Zakochałam się w tych kwiatach badzo chciałabym je mieć w ogrodzie, a tak bardzo boję się, że znowu mi nic nie wyjdzie, jak w tamtym roku. :( Dwie dosyć spore bulwy zakupiłam i chyba przelałam, bo zgniły. Przestudjuję ten wątek jeszcze raz od początku do końca i zakasuję rękawy, muszę ją mieć! Jest śliczna bez względu na odmianę piękna zawsze. Kiedy najlepiej posadzić bulwy?
_fox_

Post »

Najlepiej posadź w doniczkę po połowie marca, dopóki nie puści korzeni podlewaj oszczędnie. Dopiero gdy się ukorzeni i zacznie rosnąć można z wodą poszaleć ale też bez przesady ;:108 Ja na ogół po połowie kwietnia sadziłem bezpośrednio do gruntu, te kolorowe sadzi się na głębokość 8-10 cm a więc zanim wyszły z ziemi było już ciepło.
Awatar użytkownika
roscommonka
100p
100p

Post »

Widzę,że zabiegi początkowe są podobne jak przy kannie. Kanna już posadzona więc teraz rozejrzę się za kallą.

Która odmiana jest najmniej problemowa wg was?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
_fox_

Post »

Wszystkie mają podobne wymagania.
Awatar użytkownika
roscommonka
100p
100p

Post »

_fox_
To może inaczej zapytam.
Która odmiana u Ciebie najlepiej kwitnie i w ogóle najzdrowsza jest?
_fox_

Post »

U mnie wszystkie ładnie rosły i kwitły, bez wyjątków ;:108 Najwięcej jednak miałem do czynienia z Zantedeschia Aethiopica ;:108

Ale nigdy nie sugeruj się tym co u kogo, bo to Ty hodujesz i Ty musisz zapewnić roślinie optymalne warunki.

Zdjęcie usunięto z hostingu.
bab...
Awatar użytkownika
kamea
100p
100p
Od: 25 gru 2009, o 13:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Posadziłam moje bulwy ok miesiąca temu. teraz roślinki mają już po jednym liściu, ale zauważyłam, że jedna z nich jest bardzo wiotka :( liść prawie kładzie się na ziemi ;/ wszystkie 3 bulwy rosną w jednej dużej donicy, która stoi przy południowym oknie, więc słońca mają pod dostatkiem. Może ktoś ma pomysł z czego wynika taki problem?
_fox_

Post »

Mało światła a za ciepło ;:108 dopóki nie wypuszczą korzonków można skąpo podlewać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”