Cytryna skierniewicka - uprawa,wymagania,problemy
Re: Cytryna skierniewicka - uprawa w domu
Witam a gdybym tak wyniósł cytrynę do piwnicy ? Tam jest chłodniej ale i też mało światła
- krzand
- 100p
- Od: 27 maja 2011, o 23:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dobrze zimowany cytrus powinien przebywać w temp. 5-10 st. C. Roślina wtedy "zasypia", funkcje życiowe spowalniają, a więc i wiele światła nie potrzeba.
Pozdrawiam serdecznie, Krzysztof
- tomekb1
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 30 gru 2012, o 18:33
U mnie kwitną obydwie cytryny, mandarynka i pomarańcza. Jak w każdą zimę. Cały pokój w piwnicy pięknie pachnie.krzand pisze:Skierniewickie tak mają, że kwitną w różnych porach roku.
-
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
- galaxy
- 500p
- Od: 6 maja 2009, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
moja stoi na klatce i jest tam chłodno, ma ze 50 pączków kwiatowych i zaczęła gubić liście, nie wiem dlaczego. listki stają się takie papierowe i opadają
Spontanicznie, nieco od rzeczy, kompletnie bez kontroli - mój chaos
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma
- Wela
- 10p - Początkujący
- Od: 7 mar 2013, o 10:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam
.Czytam wszystko o cytrynce bo wczoraj kupiłam na allegro to cudo i teraz czekam na przesyłkę.
Jak tylko przyjedzie zrobię zdjęcie i sie wam nią pochwalę.
.Czytam wszystko o cytrynce bo wczoraj kupiłam na allegro to cudo i teraz czekam na przesyłkę.
Jak tylko przyjedzie zrobię zdjęcie i sie wam nią pochwalę.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 19 sty 2013, o 12:39
Hello
Mam pytanie odnośnie mojej cytrynki, pięknie mi zaowocowała (3 owoce) ale są już dosyć żółte więc nie wiem czy powinienem je zerwać czy czekać aż same opadną ? Boje się że idzie wiosna i zaczyna wychodzić z okresu zimowego (puszcza nowe gałązki i listki) i nie wiem czy powinna mieć jeszcze owoce dojrzewające (czy nie za duże "obciążenie" dla niej ) ? Są to moje pierwsze owoce u niej i nie wiem jak się zachować
Poniżej fota z owocami
z góry dziękuje za porade
Mam pytanie odnośnie mojej cytrynki, pięknie mi zaowocowała (3 owoce) ale są już dosyć żółte więc nie wiem czy powinienem je zerwać czy czekać aż same opadną ? Boje się że idzie wiosna i zaczyna wychodzić z okresu zimowego (puszcza nowe gałązki i listki) i nie wiem czy powinna mieć jeszcze owoce dojrzewające (czy nie za duże "obciążenie" dla niej ) ? Są to moje pierwsze owoce u niej i nie wiem jak się zachować
Poniżej fota z owocami
z góry dziękuje za porade
- przemo1669
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 cze 2011, o 11:06
- Kontakt:
Witajcie
Mam do Was ważne pytanie
moja cytrynka jest ukorzeniona, ale ma jeden liści i właśnie zaczęła puszczać pąki kwiatowe i co mam zrobić, aby nie osłabić sadzonki?
Mam do Was ważne pytanie
moja cytrynka jest ukorzeniona, ale ma jeden liści i właśnie zaczęła puszczać pąki kwiatowe i co mam zrobić, aby nie osłabić sadzonki?
- Kasienkar
- 500p
- Od: 18 cze 2013, o 14:38
Jak zerwiesz pąki kwiatowe to pobudzisz ją do ponownego kwitnienia i to nic nie da, lepiej poczekać aż sama zrzuci kwiaty, bo stwierdzi, że ją osłabiają
Pozdrawiam,
Kasia
Kasia
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 25 lut 2014, o 16:19
Witam. Moja cytrynka skierniewicka około 2 tygodnie temu zaczęła rosnąć w górę i wypuściła kilka wielkich liści. Zapewne pomogło jej w tym spore ilości słońca w ostatnim czasie. Czy to nie za wcześnie na wybudzenie się rośliny ze 'snu zimowego'?
Dodam, że cytrynkę kupiłem pod koniec roku w Leclercu.
Pozdrawiam 'Cytryniarzy'
Dodam, że cytrynkę kupiłem pod koniec roku w Leclercu.
Pozdrawiam 'Cytryniarzy'
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 25 lut 2014, o 16:19
http://zapodaj.net/cbbb7b882bd1d.jpg.html
Dodaje jej zdjęcie. I jeszcze pytanko, czy za bardzo nie 'idzie' ona w górę? ma na dole jeden odrost, ale poza tym pnie się tylko w górę. Czy jest sens ją podcinać czy zostawić w spokoju? Przesadziłem ją w ziemię dla cytrusów, a od połowy marca zamierzam podlewać nawozem.
Dodaje jej zdjęcie. I jeszcze pytanko, czy za bardzo nie 'idzie' ona w górę? ma na dole jeden odrost, ale poza tym pnie się tylko w górę. Czy jest sens ją podcinać czy zostawić w spokoju? Przesadziłem ją w ziemię dla cytrusów, a od połowy marca zamierzam podlewać nawozem.
- tomekb1
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 30 gru 2012, o 18:33
Zależy co się komuś podoba. Moje cytrusy rosły kiedyś jako krzaczki. Teraz staram się uformować je w formie drzewka. Wtedy wg mnie wyglądają najefektowniej. Twoja roślinka ma ładny pęd, który można podwiązać do pionowego palika i wyprowadzić pień. Ja bym tak zrobił.
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
- seba1999
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Kupiłem rok temu 2 cytryny skierniewickie i 2 mandarynki.Owocowały kilka razy ale jeszcze nic nie urosły dlaczego? Nie wiem.
Czekam na odpowiedź co może być powodem.
Czekam na odpowiedź co może być powodem.