Sansewieria (Sansevieria) - wszystko o uprawie cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
sylwik
500p
500p
Od: 22 lip 2006, o 10:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sansewieria / Sansevieria - wszystko o hodowli

Post »

Bardzo ciekawy sposób ukorzeniania sansewierii. Jest to sposób dla cierpliwych, ale zawsze można spróbować czegoś nowego. Ja jednak wolę jak same się "dzielą" i to nie za dużo bo potem brakuje dla nich miejsca i nie ma co z nimi robić. A same sansewierie na oknie to za mało i wyglądają jak "płotek". Wolę jak jest różnorodnie wśród kwiatów.A wyrzucić to wielka szkoda, w końcu to żyje.
Awatar użytkownika
chaveiro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2011, o 17:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

garfield pisze:Sonia- czy ukorzeniałaś odmianę czysto zieloną, czy z zabarwionymi na żółto brzegami? Chciałabym rozmnożyć w ten sposób sansewierię superba, ale z zachowaniem cechy zabarwionych na żółto brzegów.
Gdzieś czytałem, że ukorzeniając w ten sposób rośliny z żółtymi brzegami wyrastają rośliny czysto zielone, i właśnie te żółtoobrzeżone dzieli się całą roślinę na "mniejsze". Nie wiem jak to jest w praktyce.
Witam w kolekcji kaktusów i sukulentów - mój wątek
Mariusz "Chaveiro"
Bartt
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 kwie 2013, o 18:55

Post »

Istotnie uzyskanie roślin o żółtych brzegach z sadzonek liściowych (pociętego i ukorzenianego liścia) jest trudne, sam sądziłem że niemożliwe. Po ukorzenianiu sansevierii w ten sposób uzyskana roślina będzie zielona - bez charakterystycznego żółtego brzegu. Przedstawiony sposób na uzyskanie żółtoobrzeżonej rośliny, ciekawy - trzymam kciuki i liczę na małe sprawozdanie jeśli się uda. :)
Bartt
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Witam wszystkich,
Mam prośbę moglibyście zerknąć na zdjęcie - potrzebuję zidentyfikować tę sansevierię, sam już mam pewien typ ale chętnie zweryfikuje czy jednak mam rację. Zdjęcie zapożyczone z innego forum: http://raisumi.pxd.pl/zdjecie/881088/1/025
Jak się mają wasze sansevierię, pozytywnie znoszą ziomowanie?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moje niektóre wypuszczają maluszki :D
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
-SONIA127-
200p
200p
Od: 1 lut 2013, o 19:26

Post »

Bartku nie wiem jaka to odmiana,aż takiego doświadczenia nie mam żeby Ci pomóc :( A moje roślinki bardzo dobrze znoszą zimę. Wypuszczają młode liście i odrosty jakby wcale nie odczuwały zimowej pory ;:3
Pozdrawiam Sylwia
Bartt
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Szkoda, mam nadzieję, że ktoś mi podpowie, kupiłem jako NN, przez pewien czas sądziłem, że to Sansevieria zeylanica ale nie trifasciata. Przejrzałem zdjęcia w internecie i wcale nie jestem już przekonany, że to ta właśnie odmiana.
Awatar użytkownika
Nastia
200p
200p
Od: 17 lis 2012, o 11:52

Post »

Witam serdecznie wszystkich miłośników sansevierii. Jakoś wcześniej nie natrafiłam na ten wątek ;:223 bardzo lubię te rośliny i mam je w swojej kolekcji. Niebawem postaram się Wam coś pokazać.
bartekkow pisze:Szkoda, mam nadzieję, że ktoś mi podpowie, kupiłem jako NN, przez pewien czas sądziłem, że to Sansevieria zeylanica ale nie trifasciata. Przejrzałem zdjęcia w internecie i wcale nie jestem już przekonany, że to ta właśnie odmiana.
A może to jakaś kirkii albo javanica? kupiłeś ją w takiej formie czy wypuściła u Ciebie już jakieś odrosty?

P.S. Sądząc po nicku Bartku chyba mieliśmy już ze sobą kontakt ;:224 jak miewa się sansevieria t. silver queen ??
Bartt
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Witam,
Silver queen ma się dobrze, posadzona w odpowiednim podłożu, zadomawia się. Piękna odmiana, podobna do moonshine tylko z tych wysokich.
Co do tego egzemplarza o, który pytałem to ja też obstawiałem javanice, kirkii to na pewno nie jest. W takim razie chyba rozwiązałem zagadkę, chyba, że ktoś ma inne pomysły co do odmiany?
Awatar użytkownika
Agnisia31
1000p
1000p
Od: 2 paź 2012, o 20:16

Post »

Witam.
Od niedawna jestem "fanka" sansevierii. Dopiero raczkuje z nimi i bardzo się ciesze, że natrafiłam na ten watek.
Widze tu pomocne informacje, które zapewne wykorzystam.
Serdecznie wszystkich pozdrawiam.
Witaj Asiu ;:138
x-Cz-a

Post »

Warto wiedzieć co się posiada ale dla mnie ważny jest tylko widok zewnętrzny,jestem typowym amatorem i to mi wystarczy ;:108
mwaliszko
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 31 maja 2012, o 13:35

Post »

Witam wszystkich,

Od pewnego czasu także polubiłem sansevierie. Jesienią ubiegłego roku kupiłem sobie odmiany golden hahnii i gold flame i od tego czasu jakoś stan ich się pogorszył :/
Ich liście jakoś zaczęły się dziwnie wyginać i zwijać "w rurki" ... Mają przepuszczalną ziemię, stoją na południowym parapecie (golden hahnii - może ona nie lubi za dużo światła?) i wschodnim (gold flame). Może za mało? za dużo je podlewam? Już sam nie wiem ... :(
Jako, że jestem początkujący to może mi powiedzieć co robię źle tak żebym mógł je uratować?
Dziękuję.

http://imageshack.com/a/img513/8382/wcjr.jpg
http://imageshack.com/a/img841/9862/fh0v.jpg
http://imageshack.com/a/img163/957/2xcc.jpg
http://imageshack.com/a/img801/8184/v6nk.jpg
Bartt
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Jak często podlewasz sansevierię w okresie spoczynku? Ja ze swojej strony sądzę że warto sprawdzić korzenie. Moim zdaniem możliwym jest że za często podlewasz roslinę i w skutek przelania mogła stracić korzenie, dzięki czemu obecnie nie pobiera wody. Co do skręcania się liści - jeśli roślinie brakuje wody liście robią coś na wzór rurki, jednak nie spotkałem się aby skręcały - wykręcały się w różne strony.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”