Wysoki Bawole Serce w gruncie?

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Wysoki Bawole Serce na gruncie?

Post »

Moje bawole serce w początkowej fazie wzrostu przypominały Pomidory noka z bodajże drugiej strony tego wątku. Później co prawda w dolnych gronach były wielkie a w wyższych trochę mniejsze ale kształt na pokroj serca miały :)
noka
200p
200p
Od: 2 lis 2011, o 20:48

Post »

W 2012 miałem odmianę Oxheart. Było to pomidor plenny,wczesny ale i szybko zakończył owocowanie.
Być może, że to by własnie dobry rok. W 2013 miałem ponownie Bawole S i już nie owocowały tak dobrze jak w poprzednich latach.
Obrazek
pozdrawiam
Kazik
jerry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 00:10

Post »

ganio4 pisze:Mam w planach posadzić kilka krzaczków pomidora malinowego RODEO :) Jak sprawdza się w uprawie? Zdrowy? Plenny?
Kasiu, "Malinowego Rodeo' miałem w ubiegłym roku :wink:
Krzak niski coś ok. 1 m wysokości, ale owoców całkiem sporo.
Wszystkie w zasadzie w kształcie dużego serducha :D
W sumie mile mnie zaskoczył, uprawiany w gruncie 'pod baldachimem' do późna był zdrowy.

Tak wyglądały owoce na krzaku:

Obrazek

Obrazek

PS. Tak jeszcze spojrzałem na tytuł wątku - no mój wysoki niestety nie był ;:224 :D
Pozdrawiam
Jerry
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27

Post »

Jerry, dziękuję za odpowiedź 8-) Tak coś czułam, że fajny z niego pomidorek ;:3
Kasia
Rozalka_74
200p
200p
Od: 8 sty 2011, o 17:48

Post »

Eh kupiłam nasiona Bawole Serce,a po przeczytaniu wątku okazało się że z tyłu opakowania pisze Oxheart niestety za niewiedzę trzeba płacić.Czy w ogóle można gdzieś dostać typową starą odmianę Bawolego Serca;[ a już się cieszyłam.Trza było babo najpierw poczytać a potem kupić;[
Awatar użytkownika
janhel41
200p
200p
Od: 29 kwie 2008, o 15:21

Post »

Można kupić w supermarkecie Casto...a
Rozalka_74
200p
200p

Post »

Dziękuję za podpowiedz,problem polega na tym że mieszkam na zadupiu i do owego sklepu mam około 70km :( Jakieś 8km mam ogrodniczy w którym nic nie ma nie wiem jaki on cudem jeszcze istnieje.Na all boję się kupić bo obrazek z przodu będzie ok a z tyłu niespodzianka.
Awatar użytkownika
stachs
100p
100p
Od: 26 lut 2012, o 19:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja również nastawiam się na bawole serce w tym roku i mam nadzieje ze uda mi się zakupić nasiona najbardziej zbliżone do tych sławnych, pysznych..
Awatar użytkownika
radog
200p
200p
Od: 13 sty 2013, o 20:10

Post »

Rozalka_74 pisze:Eh kupiłam nasiona Bawole Serce,a po przeczytaniu wątku okazało się że z tyłu opakowania pisze Oxheart niestety za niewiedzę trzeba płacić.Czy w ogóle można gdzieś dostać typową starą odmianę Bawolego Serca;[ a już się cieszyłam.Trza było babo najpierw poczytać a potem kupić;[
Nie wiem dlaczego czepiacie się odmiany Oxheart, przecież to jest pomidor "w typie bawole serce". Zdaniem mojej rodziny jeden ze smaczniejszych pomidorów, w ubiegłym sezonie nawet w pierwszej trójce jeśli chodzi o walory smakowe.
Rozalka_74
200p
200p

Post »

Nie czepiam się bo i tak go posieję.Ale pisanie że jest w typie bawole serce czyli nie to samo.Tak samo jest z pomidorami Malinowymi są typowe stare odmiany i te ala Malinowe wygląd mają podobny ale w smaku nie oszukujmy się daleko im do starych odmian.Są gusta i guściki,jak to powiadają jeden woli synową drugi teściową i tu nie chodzi o czepianie się :D
jerry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 00:10

Post »

Rozalko_74, widzisz to nie jest do końca tak, że nie to samo, są prawa 'autorskie' do nazwy "Bawole Serce" i ma je określona firma,
jest to wpisane do Krajowego Rejestru i tylko ta firma sprzedaje je pod tą nazwą.
Więcej poczytaj tutaj: http://www.coboru.pl/polska/odm_szczego ... rodm=13819
Pozostali producenci nasion sprzedają czasem tego samego pomidora pod swoim szyldem/marką ale z oznaczeniem 'Oxheart' albo w 'typie Bawole Serce'.
Pomidor może wcale nie różnić się od tzw. 'oryginału' ale wiadomo .... po prostu ... kasa Misiu, kasa ... takie życie :wink:
Pozdrawiam
Jerry
Rozalka_74
200p
200p

Post »

jerry dziękuję,poczytałam i mogę spać spokojnie :D Nie zawsze wszystko co firmowe znaczy lepsze zgadzam się z tobą i jeszcze raz dziękuję :D
Awatar użytkownika
MalgosiaR
200p
200p
Od: 11 lut 2013, o 18:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja też miałam pomidory Oxeheart .Piękne smaczne bawole serca ,nie było ich dużo ale nadrobiły wielkością owoców.
Małgosia
U mnie rosły pod folią.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”