Wysoki Bawole Serce w gruncie?
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Wysoki Bawole Serce na gruncie?
Moje bawole serce w początkowej fazie wzrostu przypominały Pomidory noka z bodajże drugiej strony tego wątku. Później co prawda w dolnych gronach były wielkie a w wyższych trochę mniejsze ale kształt na pokroj serca miały
W 2012 miałem odmianę Oxheart. Było to pomidor plenny,wczesny ale i szybko zakończył owocowanie.
Być może, że to by własnie dobry rok. W 2013 miałem ponownie Bawole S i już nie owocowały tak dobrze jak w poprzednich latach.
Być może, że to by własnie dobry rok. W 2013 miałem ponownie Bawole S i już nie owocowały tak dobrze jak w poprzednich latach.
pozdrawiam
Kazik
Kazik
-
- Od: 4 mar 2010, o 00:10
Kasiu, "Malinowego Rodeo' miałem w ubiegłym rokuganio4 pisze:Mam w planach posadzić kilka krzaczków pomidora malinowego RODEO Jak sprawdza się w uprawie? Zdrowy? Plenny?
Krzak niski coś ok. 1 m wysokości, ale owoców całkiem sporo.
Wszystkie w zasadzie w kształcie dużego serducha
W sumie mile mnie zaskoczył, uprawiany w gruncie 'pod baldachimem' do późna był zdrowy.
Tak wyglądały owoce na krzaku:
PS. Tak jeszcze spojrzałem na tytuł wątku - no mój wysoki niestety nie był
Pozdrawiam
Jerry
Jerry
Jerry, dziękuję za odpowiedź Tak coś czułam, że fajny z niego pomidorek
Kasia
-
- 200p
- Od: 8 sty 2011, o 17:48
Eh kupiłam nasiona Bawole Serce,a po przeczytaniu wątku okazało się że z tyłu opakowania pisze Oxheart niestety za niewiedzę trzeba płacić.Czy w ogóle można gdzieś dostać typową starą odmianę Bawolego Serca;[ a już się cieszyłam.Trza było babo najpierw poczytać a potem kupić;[
Można kupić w supermarkecie Casto...a
-
- 200p
Dziękuję za podpowiedz,problem polega na tym że mieszkam na zadupiu i do owego sklepu mam około 70km Jakieś 8km mam ogrodniczy w którym nic nie ma nie wiem jaki on cudem jeszcze istnieje.Na all boję się kupić bo obrazek z przodu będzie ok a z tyłu niespodzianka.
- stachs
- 100p
- Od: 26 lut 2012, o 19:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja również nastawiam się na bawole serce w tym roku i mam nadzieje ze uda mi się zakupić nasiona najbardziej zbliżone do tych sławnych, pysznych..
Nie wiem dlaczego czepiacie się odmiany Oxheart, przecież to jest pomidor "w typie bawole serce". Zdaniem mojej rodziny jeden ze smaczniejszych pomidorów, w ubiegłym sezonie nawet w pierwszej trójce jeśli chodzi o walory smakowe.Rozalka_74 pisze:Eh kupiłam nasiona Bawole Serce,a po przeczytaniu wątku okazało się że z tyłu opakowania pisze Oxheart niestety za niewiedzę trzeba płacić.Czy w ogóle można gdzieś dostać typową starą odmianę Bawolego Serca;[ a już się cieszyłam.Trza było babo najpierw poczytać a potem kupić;[
-
- 200p
Nie czepiam się bo i tak go posieję.Ale pisanie że jest w typie bawole serce czyli nie to samo.Tak samo jest z pomidorami Malinowymi są typowe stare odmiany i te ala Malinowe wygląd mają podobny ale w smaku nie oszukujmy się daleko im do starych odmian.Są gusta i guściki,jak to powiadają jeden woli synową drugi teściową i tu nie chodzi o czepianie się
-
- Od: 4 mar 2010, o 00:10
Rozalko_74, widzisz to nie jest do końca tak, że nie to samo, są prawa 'autorskie' do nazwy "Bawole Serce" i ma je określona firma,
jest to wpisane do Krajowego Rejestru i tylko ta firma sprzedaje je pod tą nazwą.
Więcej poczytaj tutaj: http://www.coboru.pl/polska/odm_szczego ... rodm=13819
Pozostali producenci nasion sprzedają czasem tego samego pomidora pod swoim szyldem/marką ale z oznaczeniem 'Oxheart' albo w 'typie Bawole Serce'.
Pomidor może wcale nie różnić się od tzw. 'oryginału' ale wiadomo .... po prostu ... kasa Misiu, kasa ... takie życie
jest to wpisane do Krajowego Rejestru i tylko ta firma sprzedaje je pod tą nazwą.
Więcej poczytaj tutaj: http://www.coboru.pl/polska/odm_szczego ... rodm=13819
Pozostali producenci nasion sprzedają czasem tego samego pomidora pod swoim szyldem/marką ale z oznaczeniem 'Oxheart' albo w 'typie Bawole Serce'.
Pomidor może wcale nie różnić się od tzw. 'oryginału' ale wiadomo .... po prostu ... kasa Misiu, kasa ... takie życie
Pozdrawiam
Jerry
Jerry
-
- 200p
jerry dziękuję,poczytałam i mogę spać spokojnie Nie zawsze wszystko co firmowe znaczy lepsze zgadzam się z tobą i jeszcze raz dziękuję
- MalgosiaR
- 200p
- Od: 11 lut 2013, o 18:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja też miałam pomidory Oxeheart .Piękne smaczne bawole serca ,nie było ich dużo ale nadrobiły wielkością owoców.
Małgosia
U mnie rosły pod folią.
Małgosia
U mnie rosły pod folią.