Stewia (Stevia rebaudiana)

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
x-m-h
---
Od: 3 gru 2013, o 11:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Stewia

Post »

Czy ktoś słyszał coś o innym zamienniku roślinnym zamiast stewii? Przeczytałam gdzieś taką wzmiankę, że jest roślina słodsza od stewii i łatwiejsza w uprawie dla naszego klimatu. Tylko nie zapisałam jej nazwy, a teraz nie mogę nic znaleźć.
ewa-s
500p
500p
Od: 19 sty 2013, o 10:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Myudah czytałam o roślinie,która podobno jest 3 razy słodsza od stewii,nazywa się Lippia Dulcis.Jednak nie uprawiałam tej rośliny i nie wiem czy rzeczywiście jest taka słodka .Na tym forum,w dziale bylinowym jest wątek na ten temat,gdzie jedna z forumowiczek pisała,że to przesada z tą słodkością.
x-m-h
---
Od: 3 gru 2013, o 11:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Właśnie miałam pisać, że znalazłam :) W "Działkowcu" jest krótki opis. Jednak nie ma tam wzmianki, że uprawa jest łatwiejsza. Chyba mi się coś zdawało, a szkoda... Dzięki, poszukam wątku.
Awatar użytkownika
Kasienkar
500p
500p
Od: 18 cze 2013, o 14:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

gaura pisze:Wykiełkowały :tan całe dwie sztuki, to już coś
Quote chciałam zapytać jak Twoje sadzonki rosną, też się zastanawiam tak jak Ty w styczniu czy wysiewać bo nasiona szybko tracą zdolność kiełkowania czy poczekać do marca. Boję się, że bez doświetlania wykiełkują i padną jak będą mieć po 2 cm. Na tym wątku widziałam, że osoby, które wysiewały z nasion pisały, że stewia wykiełkowała i się zatrzymała lub padła nie wiadomo dlaczego.
Jak Twoje sadzonki? Polecasz sianie teraz czy lepiej jeszcze czekać?
Pozdrawiam,
Kasia
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Ja jak tylko dostałem z akcji to zaraz połowa poleciała w ziemię :D Zobaczymy co będzie.
ewa-s
500p
500p
Od: 19 sty 2013, o 10:43

Post »

Kasienkar pisze: Na tym wątku widziałam, że osoby, które wysiewały z nasion pisały, że stewia wykiełkowała i się zatrzymała lub padła nie wiadomo dlaczego.
Stewia często ginie,gdy jest nieodpowiednio podlewana.Nie lubi być przelewana,ale też nie można jej zanadto przesuszyć.Lepiej podlać częściej,a po trochu,niż dużo naraz.Jeśli ma za mało światła,nie ginie,tylko jest bledsza i wybiegnięta,trzeba wtedy przenieść do chłodniejszego pomieszczenia ok.15-18 stopni,wg.zasady:im mniej światła tym chłodniej.
Awatar użytkownika
gaura
500p
500p
Od: 14 lut 2013, o 15:37

Post »

Kasienkar pisze:
gaura pisze:Wykiełkowały :tan całe dwie sztuki, to już coś
Quote chciałam zapytać jak Twoje sadzonki rosną, też się zastanawiam tak jak Ty w styczniu czy wysiewać bo nasiona szybko tracą zdolność kiełkowania czy poczekać do marca. Boję się, że bez doświetlania wykiełkują i padną jak będą mieć po 2 cm. Na tym wątku widziałam, że osoby, które wysiewały z nasion pisały, że stewia wykiełkowała i się zatrzymała lub padła nie wiadomo dlaczego.
Jak Twoje sadzonki? Polecasz sianie teraz czy lepiej jeszcze czekać?
Kasiu, nie wiem kiedy jest lepiej siać, bo wysiewałam stewię po raz pierwszy. Czytając o tym, że starsze nasiona gorzej wschodzą, nie czekałam z siewem. Moje sadzonki mają się tak: ta, która wyrosła pierwsza ma już pierwszy listek właściwy,i póki co się trzyma dzielnie, a druga na razie ma tylko liścienie. Pokazała się trzecia siewka, trochę mikra, ale może dorośnie. Nasion oczywiście wysiałam dużo więcej, więc może jeszcze coś wyrośnie :D
Pozdrawiam, Kasia
Awatar użytkownika
Kasienkar
500p
500p
Od: 18 cze 2013, o 14:38

Post »

Ja wczoraj wysiałam 2 nasionka na próbę, dziś wysieje jeszcze kilka a resztę zostawię do marca :D
A doświetlacie swoje roślinki?
Pozdrawiam,
Kasia
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja nadal czekam :) Oby coś mi wyrosło.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Czy już czas pobierać sadzonki ze stewii,pierwszy rok zimuję stewię,oraz proszę o pomoc czy ukorzeniać ją w wodzie czy w ziemi?
Awatar użytkownika
gaura
500p
500p
Od: 14 lut 2013, o 15:37

Post »

Kasienkar pisze:Ja wczoraj wysiałam 2 nasionka na próbę, dziś wysieje jeszcze kilka a resztę zostawię do marca :D
A doświetlacie swoje roślinki?
Kasiu ja swoich maluchów nie doświetlam. Stoją na parapecie, tylko podłożyłam pod spód książki, by były wyżej i dolna rama okna nie zasłaniała światła. Na ten moment mam cztery siewki, choć dwie takie malutkie :D
Pozdrawiam, Kasia
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Wykiełkowały mi dwie roślinki ;:138 Obrazek
Awatar użytkownika