Motylek (Schizanthus wisetonensis)

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2013, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Motylek

Post »

To się udało Dorotka , będziesz miała kolorowo w ogródku z Motylkiem :D , ja też szukam pomiędzy nasionami , bez skutku jednak :(
Bożena
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2013, o 19:13

Post »

Nasiona motylka można kupić bez problemu u producentów: Polan, PNOS Ożarów, Legutko, Vilmorin, Eden. Być może sklepy ogrodnicze i centra handlowe nie zawsze mają go w ofercie.

Aha i był na akcji wymiany w tym roku, ode mnie i chyba jeszcze ktoś wysłał. Na mój zapas rzuciła się mama ze znajomymi, dlatego już nie mam co dzielić niestety :) . Ale zbierać w tym roku znowu będę.
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09

Post »

Dzisiaj widziałam nasiona motylka w Auchan- na regale z nasionami.
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
x-Cz-a

Post »

To śliczne kwiaty ale takie trochę "łodygowo "nie stabilne,byle wiatr je pokłada i mnie denerwuje ;:110
Awatar użytkownika
gonia8
50p
50p
Od: 17 sty 2014, o 21:13

Post »

Ja w tym roku po raz pierwszy kupiłam nasiona motylka bo bardzo mi się spodobał, nie wiem czy lepiej je wysiać w terminie napisanym na opakowaniu czy wcześniej aby mieć ładne sadzonki ;:218
pozdrowionka
Gośka
Awatar użytkownika
asta6265
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2012, o 12:01

Post »

Radzę przejrzeć wątek ;:108
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Awatar użytkownika
gonia8
50p
50p
Od: 17 sty 2014, o 21:13

Post »

czyli startujemy z motylkiem w marcu :D
pozdrowionka
Gośka
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jestem w kropce...
Wysiewałam swojego motylka w kwietniu bezpośrednio do gruntu i udał się znakomicie. Zdziwiłam się więc, że można go wysiewać wcześniej i zaczęłam ryć po internecie jak to z tym motylkiem jest.

Są dwa dominujące w uprawie ogrodowej gatunki: Schizanthus wisetonensis (motylek wisetoński) i S. pinnatus (m. pierzasty). Obejrzałam kilkanaście fotek jednego i drugiego i jestem przekonana, że na pewno miałam pierzastego motylka. Polazłam do kartonu z resztkami nasion zeszłorocznych, a tam zonk, opakowanie po nasionach z nazwą S. wisetonensis. Zdjęcie z opakowania (Polan)przedstawia inny kwiatostan (pokrojem podobny do hortensji bukietowej) i kolory niż miałam u siebie, więc jak to jest, pomyłka producenta?

Dodam, że wątek był założony z zapytaniem właśnie o wisetońskiego. Wydaje mi się, że pierzasty może być siany prosto do gruntu, a wisetoński wymaga pikowania, ale opis na opakowaniu, które mam podaje siew do gruntu w kwietniu... ;:219
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Kasiu79 czy producent firmy Eden prowadzi sprzedaż wysyłkową? Jeśli znasz adres podaj link na pw. Ja motylka siałam w domu w marcu a po 15 maja poszły do gruntu i dodam,że rozsiewa i co roku mam go w ogrodzie. Tylko przesadzam w pasujące mi miejsca.
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Eden to zdaje się nasiona dedykowane do sprzedaży marketowej, ja nie znalazłam ich sklepu internetowego. Może są w sklepach internetowych sprzedających nasiona wszystkich producentów, ale to na pewno już z narzutem.
Motylek u mnie też się rozsiał i to w ogromnych ilościach, kiełkował jeszcze jesienią, sporo nasion na pewno w ziemi zostało, więc raczej się go nie pozbędę :wink: , ale to mi akurat nie przeszkadza.
Tylko jakiego w końcu mam? Nadal stawiam na pierzastego.
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Kasiu czy to ważne, przecież jest tak piękny i bezproblemowy,( poza wykładanie się) że to ma nie ma znaczenia. Na mojej paczce był pod nazwą Motylek Wisetoński, pokazywałam go wcześniej w wątku i Twój to też wisetoński, są podobne, właściwie identyczne.
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
dagg
500p
500p
Od: 9 mar 2012, o 09:20

Post »

Hej, właśnie przymierzam się do zakupu motylków, tylko zastanawia mnie, czy wiecie, ile roślinek można uzyskać z 1g nasion?
Nie wiem, czy wziąc jeden czy dwa pakieciki.
Awatar użytkownika
asta6265
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2012, o 12:01

Post »

Oj duuuużo :)
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
ODPOWIEDZ