Zakładamy ogród warzywny Cz.1
Re: zakładamy ogród warzywny...
Państwowa Norma PN-R-04031/1997 mówi wyraźnie, że waga próbki gleby powinna wynosić min. 0,5 kg.
Podałem adresy stacji okręgowych więc można przedzwonić i zapytać .
Podałem adresy stacji okręgowych więc można przedzwonić i zapytać .
- agaM
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 kwie 2008, o 19:29
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zobaczcie co zimową porą można zrobić na warzywniaku ;)
Wędzarka 'samoróbka', deski też z odzysku (płotek już zaczął niszczeć"). Działa jak trzeba , bo sprawdzone.
Na razie myślę nad tym, jakby tu wykorzystać tę 'kozę' na wiosnę, w obronie przed przymrozkami. Jeśli będzie ok (i folia wytrzyma 5 sezon-bo już musiałam zgrzewać gdzieniegdzie żelazkiem), to planuję wysadzić pomidory w tunelu już pod koniec kwietnia (ryzykuję, ale może się opłaci). Zobaczę jak będzie. W razie czego, zamiast zniczami będę mogła podgrzać atmosferę 'kozą'.
A tymczasem pod foliakem kury mają 'plażowanie' ;) Całą zimę. hehe
Nie patrzcie na "bałagan". Foliak zimą to też składzik
Rozsądek podpowiada, że mogę mieć potem przenawożone podłoże (obornik już jest pod spodem).
Wędzarka 'samoróbka', deski też z odzysku (płotek już zaczął niszczeć"). Działa jak trzeba , bo sprawdzone.
Na razie myślę nad tym, jakby tu wykorzystać tę 'kozę' na wiosnę, w obronie przed przymrozkami. Jeśli będzie ok (i folia wytrzyma 5 sezon-bo już musiałam zgrzewać gdzieniegdzie żelazkiem), to planuję wysadzić pomidory w tunelu już pod koniec kwietnia (ryzykuję, ale może się opłaci). Zobaczę jak będzie. W razie czego, zamiast zniczami będę mogła podgrzać atmosferę 'kozą'.
A tymczasem pod foliakem kury mają 'plażowanie' ;) Całą zimę. hehe
Nie patrzcie na "bałagan". Foliak zimą to też składzik
Rozsądek podpowiada, że mogę mieć potem przenawożone podłoże (obornik już jest pod spodem).
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
super
Kurki mają kurort zimowy jak się patrzy ( dobrze ,że moje tego nie widzą ) przy okazji dopilnowały aby Ci się ziemia pod foliakiem nie zbryliła . Nawóz naturalny rozdrobniony, wymieszany - praktycznie tylko sadzić .
Ja dziś siałam por na rozsadę, cebulkę i brukselkę oraz kwiatki.
Kurki mają kurort zimowy jak się patrzy ( dobrze ,że moje tego nie widzą ) przy okazji dopilnowały aby Ci się ziemia pod foliakiem nie zbryliła . Nawóz naturalny rozdrobniony, wymieszany - praktycznie tylko sadzić .
Ja dziś siałam por na rozsadę, cebulkę i brukselkę oraz kwiatki.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 16 lis 2013, o 08:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
forumowicz wszedłem na stację gdzie miałbym najbliżej i mam dylemat jaką próbkę mam wykonać w swoim nowym warzywniku.
"ANALIZY OGRODNICZE I SADOWNICZE
- Analiza podstawowa (pH, N-NO3, P, K, Ca, Mg, Cl, zasolenie) - 46,25 zł
- Analiza podstawowa (pH,N-NO3,P,K,Ca,Mg,Cl,zasolenie)+zal. nawozowe - 62,73 zł
- Analiza mikroelementy (Cu, Zn, Fe, Mn) - 30,87 zł
- Zalecenia nawozowe ogrodnicze lub sadownicze - 16,48 zł
- Oznaczenie pH - 11,08 zł
- Oznaczenie zasolenia - 12,18 zł
ANALIZY GLEB ROLNICZYCH MINERALNYCH I ORGANICZYCH
- Analiza podstawowa (pH, P2O5, K2O, Mg) - 11,56 zł
- Analiza mikroelementy (B, Cu, Zn, Fe, Mn) - 46,25 zł
- Analiza mikroelementy (Cu, Zn, Fe, Mn) - 30,87 zł "
i zainteresowało mnie
"- Zalecenia nawozowe-broszura - 7,75 zł"
Działkę "przejąłem na jesieni, ale żadnych większych prac jeszcze nie wykonywałem (częściowo skopane tylko). Na części był warzywnik, część była marnym trawnikiem i reszta to były wybieg dla kur. Teraz będę chciał to przekopać i jakoś rozsądnie nawieźć.
Na początek potrzebowałbym informację jakie badanie gleby dla mnie byłoby najbardziej odpowiednie.
PS informacje ze strony
http://www.oschr-bydgoszcz.pl/cennik.php
Robert
Powiedz mi jaka to duża powierzchnia i co tam ma być uprawiane ?.
-
- 20p - Rozkręcam się...
Nie mierzyłem powierzchni - myślę, że do 100m2 (ile uda mi się urwać żonie) z trawnika
Odnośnie obsady to myślę o wszystkim po troszku. Tradycyjny warzywnik.
No oczywiście sporo miejsca chcę przeznaczyć na pomidory i paprykę (to dzięki opisom na forum).
Odnośnie obsady to myślę o wszystkim po troszku. Tradycyjny warzywnik.
No oczywiście sporo miejsca chcę przeznaczyć na pomidory i paprykę (to dzięki opisom na forum).
Robert
To tylko :
Bez azotu, ponieważ to w otwartym gruncie jest niemiarodajne, bo ciągle się zmienia.ANALIZY OGRODNICZE I SADOWNICZE
- Analiza podstawowa (pH, N-NO3, P, K, Ca, Mg, Cl, zasolenie) - 46,25 zł
-
- 20p - Rozkręcam się...
Dziękuję za szybką odpowiedź.
I taką analizę spróbuję zrobić .
I taką analizę spróbuję zrobić .
Robert
Zaznacz koniecznie, że analiza ma być wykonana metodą uniwersalną.
Re: Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz. 7
Kochani moi, mam nadzieję, że u was znajdę pomoc i rozwiązanie...
Otóż w tym roku pierwszy raz i na naprawdę małą skalę zamierzam uprawiać warzywka. Sałatę, rzodkiewkę, szczypior. Miejsce to 3 skrzynie bez dna 1m*1m. Zamierzam boki od środka okryć agrowłókniną, żeby ziemia się nie wysypywała, ale moje pytanie dotyczy przygotowania ziemi w tym pierwszym roku. Co to ma być? Uniwersalna? Zmieszać ją z piaskiem, żeby rozluźnić, podsypać azofoski i wystarczy? Czy lepszy obornik granulowany?
A na jesień kiedy liście zaczna opadać chciałabym ułożyć warstwowo liści, obornik , liście i na wierzch ziemia. Może być?
Poradźcie proszę, bo choć areał mały chciałabym żeby plony były udane
W jednej takiej skrzyni marzą mi się pomidory koktajlowe. forumowicz - pomożesz?
Otóż w tym roku pierwszy raz i na naprawdę małą skalę zamierzam uprawiać warzywka. Sałatę, rzodkiewkę, szczypior. Miejsce to 3 skrzynie bez dna 1m*1m. Zamierzam boki od środka okryć agrowłókniną, żeby ziemia się nie wysypywała, ale moje pytanie dotyczy przygotowania ziemi w tym pierwszym roku. Co to ma być? Uniwersalna? Zmieszać ją z piaskiem, żeby rozluźnić, podsypać azofoski i wystarczy? Czy lepszy obornik granulowany?
A na jesień kiedy liście zaczna opadać chciałabym ułożyć warstwowo liści, obornik , liście i na wierzch ziemia. Może być?
Poradźcie proszę, bo choć areał mały chciałabym żeby plony były udane
W jednej takiej skrzyni marzą mi się pomidory koktajlowe. forumowicz - pomożesz?
Ania
Działeczka-marzenia się spełniają
Ziemia nie należy do nas, my tylko wypożyczamy ją od naszych dzieci...
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Daj ziemię uniwersalną zmieszaną z piaskiem i może rodzimą ziemią z działki. Te warzywa nie mają wielkich wymagań pokarmowych i to co jest w tej ziemi całkowicie im wystarczy. Pomyśl też co po tych warzywach tam wsadzisz, bo tylko szczypiorek jest wieloletni. Sałaty i rzodkiewki pod koniec maja nie będziesz już miała. Może cukinię albo dynię z sadzonki, fasolę . Pod dyniowate to będziesz musiała dać nawóz, bo żarłoczne .
Dzięki Jode. Cukinia i dyńka będzie na starym kompostowniku. Może jakieś ogórki? Ale czy rozsada ogórka może tak długo czekać aż zniknie sałata? Mam tez nasiona selera naciowego.
Ania
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Ogórki można siać również później - jak jest ciepło, to szybko kiełkują. Nie robiła bym rozsady, tylko jak zbierzesz warzywka, posiać ogórki