Fuksja (Fuchsia) - pielęgnacja, problemy w uprawie, cz. 2
- Kirunia
- 200p
- Od: 25 sie 2013, o 14:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Fuksja,ułanka (Fuchsia) - wszystko o nich, cz. 2
Ratunku!!! Znalazłam w fuksjach ziemiórki. Pierwszy raz mam z nimi kłopot i kompletnie nie wiem jak się pozbyć tych nieproszonych gości. Pomóżcie proszę!!!
- adrianic
- 1000p
- Od: 4 maja 2010, o 21:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Muszki wyłap żółtymi tablicami lepowymi - żadną chemią ich nie zabijesz.Kirunia pisze:Ratunku!!! Znalazłam w fuksjach ziemiórki. Pierwszy raz mam z nimi kłopot i kompletnie nie wiem jak się pozbyć tych nieproszonych gości. Pomóżcie proszę!!!
Larwy zwalczysz podlewając rośliny chemią - nomolt.
ja u siebie stosuję nicienie co dwa lata i wystarcza ale dla kilku doniczek się nie opłaca kupować nicieni
-
- 100p
- Od: 2 cze 2013, o 23:03
Trudna sprawa , nomolt jest już wycofany ze sprzedaży chyba od ponad roku, alternatywą ma być BI58 NOWY (tu różne opinie są na temat skuteczności ) ...a tablice lepowe pomagają podobno głównie na samce gdyż samice w większości nie latają tylko chodzą po ziemi lub latają tylko kilka cm nad ziemią
Najskuteczniejsze na ziemórki są podobno obecnie nicienie np Nemycel
Najskuteczniejsze na ziemórki są podobno obecnie nicienie np Nemycel
- Kirunia
- 200p
Dziękuję Adrianie. Zaraz jadę do sklepu ogrodniczego. Problem jest tylko z tym ,że dla amatorów nomolot został wycofany ze
sprzedaży. Na ziemiórkowym wątku na forum wyczytałam, że można spróbować go zastąpić mospilanem.
fumikko gdzie można kupić nemycel? Może wiesz. Przeszukałam internet i jest tylko w sprzedaży wysyłkowej, a takie środki to wolę kupować osobiście.
sprzedaży. Na ziemiórkowym wątku na forum wyczytałam, że można spróbować go zastąpić mospilanem.
fumikko gdzie można kupić nemycel? Może wiesz. Przeszukałam internet i jest tylko w sprzedaży wysyłkowej, a takie środki to wolę kupować osobiście.
-
- 100p
- Od: 2 cze 2013, o 23:03
Ja nie spotkałem tego w żadnym sklepiku ogrodniczym ani marketach więc pozostaje tylko interent ...no może gdzieś w jakiejś dużej hurtowni ogrodniczej ale to już musisz pytać lokalnie.
Możesz też szukać pod innymi nazwami ważne żeby były to te drapieżne nicienie Steinernema feltiae..więc proponuję wpisać w gool..... samą nazwę tych nicieni.
Jedna mała uwaga ...proponuję przeczekać do wczesnej wiosny bo one podobno giną w temp poniżej 0C .. więc przy tych temp przesyła może je zabić
Możesz też szukać pod innymi nazwami ważne żeby były to te drapieżne nicienie Steinernema feltiae..więc proponuję wpisać w gool..... samą nazwę tych nicieni.
Jedna mała uwaga ...proponuję przeczekać do wczesnej wiosny bo one podobno giną w temp poniżej 0C .. więc przy tych temp przesyła może je zabić
- adrianic
- 1000p
- Od: 4 maja 2010, o 21:03
- Kontakt:
Nicienie tylko i wyłącznie wysyłkowo bo muszą być odpowiednie warunki przechowywania (dostaniesz duże pudełko ze styropianu, a w środku małe pudełeczko )ale to trochę kosztuje i nie wiem czy się opłaca dla kilku doniczek.
Na żółte tablice lepowe z tego co wiem łapią się i samce i samice.
ja nomolt jeszcze mam z zapasów. Jeśli go nie ma to zastosuj Larwax lub Dimilin
Larwax jest preparatem bio i jest tańszy, a Dimilin jest zarejestrowany jako środek ochrony roślin.
Dziwne jest to, że to ten sam związek chemiczny (jeden produkt wymaga zezwolenia, a drugi nie...) Larwax jest tańszy
Na żółte tablice lepowe z tego co wiem łapią się i samce i samice.
ja nomolt jeszcze mam z zapasów. Jeśli go nie ma to zastosuj Larwax lub Dimilin
Larwax jest preparatem bio i jest tańszy, a Dimilin jest zarejestrowany jako środek ochrony roślin.
Dziwne jest to, że to ten sam związek chemiczny (jeden produkt wymaga zezwolenia, a drugi nie...) Larwax jest tańszy
- Kirunia
- 200p
Żółte tablice lepowe już wiszą. Sprawdzę czy dużo ziemiórek się złapie i wtedy zdecyduję czy chemia czy nicienie. Znalazłam w necie nemycel w opakowaniu dla amatorów zawierający 50 mln nicieni w cenie 35, to ewentualnie z sąsiadką na spółkę kupimy.
Bardzo wam dziękuję.
Mam jeszcze jedno pytanie: Tak wygląda teraz fuksja Die Schone Wilhelmine
Czy ja mam ją przyciąć? Rośnie ona inaczej niż większość fuksji, bardzo szybko drewnieje i boję się ją zniszczyć. Posadzona była w tamtym roku i kwitła nieprzerwanie /od momentu kiedy do mnie trafiła/ do połowy grudnia.
Bardzo wam dziękuję.
Mam jeszcze jedno pytanie: Tak wygląda teraz fuksja Die Schone Wilhelmine
Czy ja mam ją przyciąć? Rośnie ona inaczej niż większość fuksji, bardzo szybko drewnieje i boję się ją zniszczyć. Posadzona była w tamtym roku i kwitła nieprzerwanie /od momentu kiedy do mnie trafiła/ do połowy grudnia.
- lolka289
- 100p
- Od: 4 kwie 2012, o 12:27
Pozdrawiam Ilona
Mój wątek:Balkonowe inspiracje Lolki
- crazydaisy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 cze 2013, o 09:45
U mnie po zimie troche strat, ale tez warunki zimowania zmienily sie w trakcie zimy na gorsze. Trudno. Na szczescie pieknie przezimowala Texas Longhorn, na ktorej mi bardzo zalezy bo ciezko ja dorwac, gorzej ze padla Ellie Appleby - piekna variegatka. Wczoraj wystawilam je na zewnatrz, "nieboszczki" rowniez, moze jeszcze cos odbije z korzeni. Jedna skrzynka (= 3 odmiany) padla ofiara kotow, ktore urzadzily sobie w niej dodatkowa kuwete - tego nie odratuje bo mocz popalil korzenie. Prowadzona na drzewko magellanica stracila czubek, wiec niniejszym ustalila wysokosc pnia, ale widze ze ladnie odbija w gornej partii, bedzie z czego formowac korone. Nie jest tragicznie jak na pierwsze zimowanie.
Zeby bylo smiesznie, 3 fuksje w koszach przezimowaly na zewnatrz i wygladaja lepiej, niz czesc z przechowalni - odbijaja gesto, nie wyciagaja sie zupelnie, a Blue Eyes ma paki kwiatowe.
Zeby bylo smiesznie, 3 fuksje w koszach przezimowaly na zewnatrz i wygladaja lepiej, niz czesc z przechowalni - odbijaja gesto, nie wyciagaja sie zupelnie, a Blue Eyes ma paki kwiatowe.
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
- Kirunia
- 200p
Troszkę ci zazdroszczę Kingo tego cieplejszego klimatu. U nas żadna fuksja nie przeżyje zimy na zewnątrz. No może z grupy magellanica w cieplejszych rejonach Polski. Ja niestety mieszkam na podmokłym terenie, na skraju lasu i temperatury są niższe o kilka stopni więc nawet nie próbuję. Bardzo bym chciała zobaczyć zdjęcia twojej Texas Longhorn. Naprawdę ma takie duże kwiaty?
- lolka289
- 100p
- Od: 4 kwie 2012, o 12:27
Czy fuksje po zimie na początku mają takie drobne listki???Czy to po prostu może brak jakiegoś nawozu???
Pozdrawiam Ilona