Podłoże do nasion,sadzonek cz.1
- kasiaona
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 28 sty 2014, o 20:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Podłoże do wysiewów
Witam wszystkich
Czytam i czytam i się pogubiłam. Proszę o podpowiedź, jak siać pomidory do torfu odkwaszonego: posiać i czekać, czy zasilić ten torf bioflorinem, czy kiedy ten bioflorin wlać? I czy później pikować do podłoża sterlux czy dalej do tego torfu? I czy z ogókami i cukinią też możńa tak jak z pomidorami? Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam Kasia
Czytam i czytam i się pogubiłam. Proszę o podpowiedź, jak siać pomidory do torfu odkwaszonego: posiać i czekać, czy zasilić ten torf bioflorinem, czy kiedy ten bioflorin wlać? I czy później pikować do podłoża sterlux czy dalej do tego torfu? I czy z ogókami i cukinią też możńa tak jak z pomidorami? Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam Kasia
Krawiectwo to moja pasja!
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Możesz siać do torfu odkwaszonego, a dopiero po przepikowaniu do podłoża rozpocząć nawożenie Możesz zrobić podobnie z innymi warzywami. Pamiętaj jednak, że różne warzywa mają różne wymagania nawozowe. No i dyniowate są wrażliwe na przesadzanie
Paula
To podłoże z Tesco odpowiada mniej więcej podłożu uniwersalnemu Sterlux'a. .
Tak się jednak szczęśliwie składa, że nabyłem woreczek tego podłoża , które pokazujesz po lewej stronie i wysiałem bazylię oraz wsadziłem cebulę do pędzenia i powiem, że jest zupełnie przyzwoite. Dodatek piasku powoduje, że nie wysycha ono tak szybko jak podłoże z samego torfu, to po prawej . Dodatek perlitu jeszcze zwiększy pojemność wodną.
Z powodzeniem może być użyte tak do siewu jak i pikowania.
Kasia
Ten temat już tu był. Jeśli wsiejesz do torfu i pikować będziesz siewki po rozłożeniu liścieni wystarczy Ci sam torf bez nawozu, bo siewki korzystają wtedy z zapasów pokarmowych znajdujących się w nasionach. Jeśli zaś pikować będziesz z liściem właściwym siewki trzeba zasilić nawozem jednym z serii nawozów płynnych do roślin kwitnących lub bioflorinem albo jednorazowo w stężeniu podanym przez producenta albo rozcieńczonym tak, by skład odpowiadał wymaganiom co do podłoża przewidzianego dla danej rośliny. Jeśli przyjmiesz ten drugi wariant stosujesz ten nawóz przy każdym podlaniu. Praktycznie nie podlewasz wtedy czystą wodą a roztworem nawozu.
W drugim etapie tj pikowania możesz też użyć samego torfu np z perlitem z tym, że przed pikowaniem powinnaś wstępnie nawieźć podłoże w każdej doniczce roztworem nawozu i też możliwe są dwa warianty jak wyżej dla siewek.
Jeśli przepikujesz do gotowego podłoża z nawozem to albo od zaraz zaczniesz podlewać przepikowane rośliny roztworem nawozu o stężeniu takim jak do fertygacji albo odczekasz np dwa tygodnie i podlejesz wg. instrukcji na opakowaniu nawozu.
Osobiście radzę stosować nawożenie poprzez fertygację bo jest to szczególnie istotne dla pomidorów generatywnych, które są wrażliwe na stężenie w podłożu nawozu jak również na stosunek w podłożu azotu amonowego NH4 do azotanowego NO3.
To podłoże z Tesco odpowiada mniej więcej podłożu uniwersalnemu Sterlux'a. .
Tak się jednak szczęśliwie składa, że nabyłem woreczek tego podłoża , które pokazujesz po lewej stronie i wysiałem bazylię oraz wsadziłem cebulę do pędzenia i powiem, że jest zupełnie przyzwoite. Dodatek piasku powoduje, że nie wysycha ono tak szybko jak podłoże z samego torfu, to po prawej . Dodatek perlitu jeszcze zwiększy pojemność wodną.
Z powodzeniem może być użyte tak do siewu jak i pikowania.
Kasia
Ten temat już tu był. Jeśli wsiejesz do torfu i pikować będziesz siewki po rozłożeniu liścieni wystarczy Ci sam torf bez nawozu, bo siewki korzystają wtedy z zapasów pokarmowych znajdujących się w nasionach. Jeśli zaś pikować będziesz z liściem właściwym siewki trzeba zasilić nawozem jednym z serii nawozów płynnych do roślin kwitnących lub bioflorinem albo jednorazowo w stężeniu podanym przez producenta albo rozcieńczonym tak, by skład odpowiadał wymaganiom co do podłoża przewidzianego dla danej rośliny. Jeśli przyjmiesz ten drugi wariant stosujesz ten nawóz przy każdym podlaniu. Praktycznie nie podlewasz wtedy czystą wodą a roztworem nawozu.
W drugim etapie tj pikowania możesz też użyć samego torfu np z perlitem z tym, że przed pikowaniem powinnaś wstępnie nawieźć podłoże w każdej doniczce roztworem nawozu i też możliwe są dwa warianty jak wyżej dla siewek.
Jeśli przepikujesz do gotowego podłoża z nawozem to albo od zaraz zaczniesz podlewać przepikowane rośliny roztworem nawozu o stężeniu takim jak do fertygacji albo odczekasz np dwa tygodnie i podlejesz wg. instrukcji na opakowaniu nawozu.
Osobiście radzę stosować nawożenie poprzez fertygację bo jest to szczególnie istotne dla pomidorów generatywnych, które są wrażliwe na stężenie w podłożu nawozu jak również na stosunek w podłożu azotu amonowego NH4 do azotanowego NO3.
-
- 50p
- Od: 2 kwie 2013, o 19:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja mam podłoże AURA do wysiewów Holsa i wydaje mi się,że pasuje jak na razie moim papryczkom.
Jak na razie. Jednak bez nawożenia się nie obejdzie do czasu wysadzenia w grunt.
- MalgosiaR
- 200p
- Od: 11 lut 2013, o 18:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Paula Pola
Ile płaciłaś za ziemię z Tesco i ile litrów worek?
Małgosia
Ile płaciłaś za ziemię z Tesco i ile litrów worek?
Małgosia
- offca11
- 200p
- Od: 4 mar 2013, o 07:47
Paula,
Napisz jeszcze proszę pod jaką marką/nazwą jest sprzedawane to podłoże?
Napisz jeszcze proszę pod jaką marką/nazwą jest sprzedawane to podłoże?
Pozdrawiam Mateusz
- kasiaona
- 0p - Nowonarodzony
Czyli jak mam dobrać dawkę nawozu? To jest gdzieś napisane na opakowniu nawozu?BobejGS pisze: Możesz zrobić podobnie z innymi warzywami. Pamiętaj jednak, że różne warzywa mają różne wymagania nawozowe. No i dyniowate są wrażliwe na przesadzanie
Głupio zapytam...jak rozcieńczać, aby skład był ok? Zaznaczę, że chcę pikować do wielopalet. EDIT:znalazłam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=854forumowicz pisze:
Jeśli zaś pikować będziesz z liściem właściwym siewki trzeba zasilić nawozem jednym z serii nawozów płynnych do roślin kwitnących lub bioflorinem [...]rozcieńczonym tak, by skład odpowiadał wymaganiom co do podłoża przewidzianego dla danej rośliny.
To ja już nie rozumiem... Sieję do torfu odkwaszonego. Po wykształceniu liścia właściwego pikuję też do torfu odkwaszonego z perlitem (jak dużo tego perlitu?EDIT, znalazłam: "1 litr perlitu na 20-50 l torfu") i podlewam bioflorinem rozcieńczonym przy każdym podlewaniu (a jak często podlewać?), dobrze rozumiem? A potem przesadzam jeszcze do kubków? I czy wtedy też do torfu+bioflorin czy do gotowego podłoża?forumowicz pisze: [...]W drugim etapie tj pikowania możesz też użyć samego torfu np z perlitem z tym, że przed pikowaniem powinnaś wstępnie nawieźć podłoże w każdej doniczce roztworem nawozu i też możliwe są dwa warianty jak wyżej dla siewek.
Proszę, nie wkurzajcie się za powtarzające się pewnie setny raz pytania. Chciałabym zrobić te pomidory porządnie i ściśle wg wskazówek osoby doświadczonej, bo może się udadzą wreszcie. Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi i rady.
Kasia
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
kasiaona Tak na nawozach jest napisany stosunek azotu, fosforu i potasu Wg tego jaki jest optymalny stosunek nawozów w podłożu dla danego warzywa, tak dobierasz dawkę nawózu . Dla przykładu dla pomidorów wymagana dawka nawozów w podłożu wynosi (mg/dm3) 90-120N, 60-80P, 200-250k Ale ułatw nam wszystkim życie abyśmy nie pisali w kółko tego samego i skorzystaj z wyszukiwarki tu na fo :wi
- MalgosiaR
- 200p
- Od: 11 lut 2013, o 18:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Paula dziękuję
Małgosia
Małgosia
Kasia
Wydaje mi się, że temat nawożenia będzie na razie za trudny dla Ciebie. Rozeznaj jakie gotowe podłoże możesz kupić u siebie i daj znać.
Wydaje mi się, że temat nawożenia będzie na razie za trudny dla Ciebie. Rozeznaj jakie gotowe podłoże możesz kupić u siebie i daj znać.
- kasiaona
- 0p - Nowonarodzony
BobejGS pisze:kasiaona Tak na nawozach jest napisany stosunek azotu, fosforu i potasu Wg tego jaki jest optymalny stosunek nawozów w podłożu dla danego warzywa, tak dobierasz dawkę nawózu . Dla przykładu dla pomidorów wymagana dawka nawozów w podłożu wynosi (mg/dm3) 90-120N, 60-80P, 200-250k Ale ułatw nam wszystkim życie abyśmy nie pisali w kółko tego samego i skorzystaj z wyszukiwarki tu na fo :wi
Chemia to jednak nie jest moja ulubiona dziedzina Ale dzięki za odpowiedź.
forumowicz, pewnie masz rację. Z tego co pamiętam, w ogrododniczych jest spory wybór (hollas, kronen, substral), w zeszłym roku siałam do Kronena, nie było źle, ale mizeroty wyszły i słabo owocowały. No i niczym ich nie zasilałam. W tym roku chciałam inaczej... W każdym razie dzięki.
Pozdrawiam
Kasia