Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 4
- camellia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 mar 2010, o 16:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 4
Witam.
Mam niewielkie doświadczenie w uprawie pomidorów gruntowych, ale w tym roku po raz pierwszy będę je wysiewać z nasion. Kupiłam kilka odmian na all. i chciałabym się poradzić w kwestii terminu siewu.
Sub-Arctic-Planty, zależy mi na wczesnych owocach. Mam tylko 12 nasion. W maju, w razie przymrozków mogłabym je na noc przykrywać wiadrami. Czy jest sens posadzić je trochę wcześniej, na początku maja, a nie w połowie? Czy to może przyspieszyć uzyskanie owoców? Kiedy najlepiej je wysiać i jak wysoko rośnie ta odmiana?
Ispolin Malinovyi, Opal Essence i Cytrynek Groniasty - również pytanie o termin siewu.
Mam jeszcze całe opakowanie odmiany Betalux, jeśli wszystko dobrze pójdzie, powinnam mieć pomidory od początku lata, do jesieni.
Rozsada będzie na parapecie a latem pod gołym niebem.
Mam niewielkie doświadczenie w uprawie pomidorów gruntowych, ale w tym roku po raz pierwszy będę je wysiewać z nasion. Kupiłam kilka odmian na all. i chciałabym się poradzić w kwestii terminu siewu.
Sub-Arctic-Planty, zależy mi na wczesnych owocach. Mam tylko 12 nasion. W maju, w razie przymrozków mogłabym je na noc przykrywać wiadrami. Czy jest sens posadzić je trochę wcześniej, na początku maja, a nie w połowie? Czy to może przyspieszyć uzyskanie owoców? Kiedy najlepiej je wysiać i jak wysoko rośnie ta odmiana?
Ispolin Malinovyi, Opal Essence i Cytrynek Groniasty - również pytanie o termin siewu.
Mam jeszcze całe opakowanie odmiany Betalux, jeśli wszystko dobrze pójdzie, powinnam mieć pomidory od początku lata, do jesieni.
Rozsada będzie na parapecie a latem pod gołym niebem.
- darbo
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kiedy siać ? Patrzę gdzie mieszkasz i to osoby, które też tam mieszkają powinny odpowiedzieć. W okolicach Wrocławia nie boję się sadzić na początku maja. Na Mazowszu może być jednak zimniej o tej porze. Piszę to z obserwacji i doświadczenia. Oczywiście zawsze mam w pogotowiu agrowłókninę i pałąki z drutu. Pisałem już w innym dziale. Produkcja rozsady trwa 6-8 tygodni. Policz, zaczynając o dnia planowanego wysadzania w tył.
I sprawa najważniejsza. Wczesne i ryzykowne wysadzanie, wiąże się ze szczęściem. Pogoda bedzie albo nie bedzie. Ryzyk fizyk.
I sprawa najważniejsza. Wczesne i ryzykowne wysadzanie, wiąże się ze szczęściem. Pogoda bedzie albo nie bedzie. Ryzyk fizyk.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
- Dagmara
- 200p
- Od: 24 mar 2010, o 18:11
To wysiej na wcześniejsze Betaluksa a resztę w późniejszym terminie .
Czasami warto zaryzykować , moje samokończące w gruncie z dnia 31 maja w 2012 r wyglądały tak:
Były pod namiotem z włókniny i trafiły na dobrą pogodę więć nie przemarzły .
Ispolin Malinovyi, Opal Essence i Cytrynek Groniasty to odmiany wysokie a Betaluks niski.
Czasami warto zaryzykować , moje samokończące w gruncie z dnia 31 maja w 2012 r wyglądały tak:
Były pod namiotem z włókniny i trafiły na dobrą pogodę więć nie przemarzły .
Ispolin Malinovyi, Opal Essence i Cytrynek Groniasty to odmiany wysokie a Betaluks niski.
Gdy człowiek stawia sobie granice tego co zrobi, stawia sobie też granice tego co może zrobić .
- camellia
- Od: 21 mar 2010, o 16:00
Zgodnie z opisami odmian (na aukcji all), a Betalux na opakowaniu:
Sub-Arctic-Plenty plonuje po 45-55 dniach od wysadzenia na miejsce stałe, a więc przy założeniu, że wysadzę na początku maja i pogoda dopisze, pierwsze owoce pojawią się już ok. 15-25 czerwca.
Pozostałe odmiany planuję wysadzić już po 15 maja.
Betalux zgodnie z opisem producenta plonuje od lipca do sierpnia, jest to odmiana samokończąca.
Ispolin Malinovyi powinien zacząć owocować od początku sierpnia a Opal Essence gdzieś od 10 sierpnia, oba teoretycznie do przymrozków, a praktycznie jak pogoda pozwoli...
Cytrynek Groniasty to był bonus do zakupów i potraktuję go jak ciekawostkę.
Czyli Sub-Arctic-Plenty powinnam wysiać gdzieś na początku marca, a pozostałe po 15 marca?
Jak wysoko rośnie Sub-Arctic-Plenty, jest odmianą samokończącą czy też nie?
Sub-Arctic-Plenty plonuje po 45-55 dniach od wysadzenia na miejsce stałe, a więc przy założeniu, że wysadzę na początku maja i pogoda dopisze, pierwsze owoce pojawią się już ok. 15-25 czerwca.
Pozostałe odmiany planuję wysadzić już po 15 maja.
Betalux zgodnie z opisem producenta plonuje od lipca do sierpnia, jest to odmiana samokończąca.
Ispolin Malinovyi powinien zacząć owocować od początku sierpnia a Opal Essence gdzieś od 10 sierpnia, oba teoretycznie do przymrozków, a praktycznie jak pogoda pozwoli...
Cytrynek Groniasty to był bonus do zakupów i potraktuję go jak ciekawostkę.
Czyli Sub-Arctic-Plenty powinnam wysiać gdzieś na początku marca, a pozostałe po 15 marca?
Jak wysoko rośnie Sub-Arctic-Plenty, jest odmianą samokończącą czy też nie?
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wrzuć na pasek SUB-Arctic-Plenty jest tam dużo opisów i zdjęcia.
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Mam podobny problem- od miłej forumki dostałam m . in. nasiona odmiany Japonski Crab- wydawało mi się,że widziałam tu gdzieś na forum opis tej odmiany,ale teraz nie mogę znaleźć- wyszukiwarka też nie chce mi pomóc. Wujek g. nic nie wie na ten temat.... Pomozecie ?
Pozdrawiam serdecznie- Ela
-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
Może napisz na pw do darczyńcy? tak chyba najprościej. Możesz użyć wyszukiwarki - jest tam opcja "Szukaj autora" - chyba, że nasiona nie były podpisane, ja tak miałam z jedną odmianą.
-
- 500p
- Od: 12 maja 2008, o 14:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Krynka, tutaj coś jest http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... b#p2730703
Wrzuć w wyszukiwarkę Yaponskiy Krab lub Yaponskiy Crab.
Wrzuć w wyszukiwarkę Yaponskiy Krab lub Yaponskiy Crab.
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
I tu co s znajdziesz:
http://www.tomatohobby.eu/tomatoes/index_9.html
http://www.tomatohobby.eu/tomatoes/index_9.html
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
dziękuję Wam za pomoc- już wynotowałam co trzeba. Nie pomyślałam,ze to rosyjski pomidor
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Czy ktoś z Was próbował wysiać a następnie wysadzić do gruntu odmianę INDIGO ROSE?
Jak uprawa? Czy warto?
http://www.pomidorlandia.pl/index.php/p ... -rose.html
http://bez-ogrodek-blog.blogspot.com/20 ... idory.html
foto zapożyczone z internetu.
Jak uprawa? Czy warto?
http://www.pomidorlandia.pl/index.php/p ... -rose.html
http://bez-ogrodek-blog.blogspot.com/20 ... idory.html
foto zapożyczone z internetu.
Ja mam na ten sezon przygotowane nasionka Indigo Rose i podobnego do niego P20 Blue. Słyszałam opinie, że warto. Ponoć ze względu na ich ciemny kolor są bogatym źródłem przeciwutleniaczy. Dodatkowo, na anglojęzycznych forach przeczytałam, że indigo rose jest bardzo smaczny, natomiast p20 smakuje jak typowe pomidory z marketów. Mam zamiar to sprawdzić, aczkolwiek ludzie mają różne smaki