Bób cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Bób cz.2

Post »

Bizon mi bardzo dobrze plonował,jeszcze mi zostały dwie duże porcje mrożonego bobu:) Bardzo dobrze sprawdza się u mnie Bartom
weber
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 lut 2013, o 11:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witajcie:)
Ruszyliście już z rozsadą bobu?
Nie boicie się,że sadząc ziarna już w lutym prosto do ziemi bób przemarznie?
Ostatni rok pokazał,że zima potrafi nas zaskoczyć jeszcze w kwietniu.
Ja planuje zrobić rozsadę w następny weekend do multipalet w ogrzewanym tunelu.
Chciałbym posadzić figaro i bizona.
Marzenka79
1000p
1000p

Post »

Ale jeszcze nikt nie posiał wprost do gruntu,rozmawiamy tylko o tym no i o rozsadzie.Oczywiście,że bierze się pod uwagę to,ze zima może się przeciągnąć do kwietnia
and777
200p
200p
Od: 1 cze 2008, o 09:25

Post »

W takim razie będę poszukiwał w sklepie Bizon i Bartom.
Przy okazji będzie porównanie z dotychczasowym Jankielem Białym.
Pozdrawiam
and777
Myśl stwarza doświadczenie i rzeczywistość
Marzenka79
1000p
1000p

Post »

Ja nie mam jakiejś szczególnie ulubionej odmiany bobu-rosną wszystkie,pilnuję tylko,żeby nie zmaszycowały się i żeby nie były nadziane strąkowcem bobowym :0
podjadek
200p
200p
Od: 16 cze 2013, o 17:05

Post »

Bardzo długi wątek więc mogłem przeoczyć.
Odmiana Figaro i Primabel. Jakie odległości w rzędzie i między rzędami. Ziemia "słabiutka".
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dla odmiany Primabel zalecana jest rozstawa 70x20cm. Odnośnie Figaro zdania, nawet na naszym forum są podzielone. Siejąc/sadząc po jednym nasieniu/roślinie odstępy w rzędzie od 10 do nawet 30cm. Odmiana jeżeli ma dobre warunki silnie się krzewi. Ja sadzę po 1-2 rośliny co 20-25cm. Rośliny mogą rosnąć w pojedynczych rzędach lub w systemie rzędowo-pasowym. Między rzędami zachowywałem przeważnie odległość 70cm. W tym roku spróbuję w pasie odległość 25-30cm a pomiędzy pasami 80cm.
Proponuję przed siewem/sadzeniem zrobić oprysk na glebę Rosahumusem.
RobertP
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 10 sty 2014, o 21:26

Post »

Zastanawiam się nad zakupem rosahumusu i chciałem zapytać czy rzeczywiście efekty sa takie jak podaje producent? Chciałem posadzić bób na kawałku pola który stał odłogiem parę ładynch lat i był porośniety trawą. Przekopałem jesienią ten kawałek ale nie nawoziłem niczym. Teraz u mnie nie ma śniegu i mogę dać np obornik albo coś innego, ale co najlepiej? Ziemię mam raczej niezbyt bogatą i piaszczystą.
wojtekman
200p
200p
Od: 26 lut 2012, o 18:21

Post »

Robert oczywiście jak opryskasz tym specyfikiem na pewno nie zaszkodzi. Bób potrzebuje wysokiego pH gleby, nie wiem czy to coś da na wiosne, ale ja bym na twoim miejscu posiał wapno magnezowe;)
W tym roku przetestuję działanie Asahi SL na bobie, mam nadzieje, że to w niczym nie zaszkodzi...
PS
Miałem siać bób +/- 20lutego, ale ponoć mają być mrozy do -14oC, więc troszkę się boję ryzykować... Jak zrobi się ciepło to posieje bób podkiełkowany i przykryję agrowłókniną. Dodam, że w moim rejonie już paru śmiałków posiało...

Pozdrawiam
Marzenka79
1000p
1000p

Post »

Też chętnie bym już posiała ale ziemię mam zmarznietą jak skała :;230 Nadal mnie korci,żeby zrobić rozsadę...
Awatar użytkownika
Świnka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 8 mar 2009, o 17:39

Post »

Ja też zastanawiam się nad tą rozsadą bobu (niedawno dowiedziałam się, że to robią w ogrodach eko w ramach profilaktyki przeciw mszycom) i tak trafiłam na ten wątek. Przeczytałam go od deski do deski i muszę teraz się przespać z tematem, zanim podejmę decyzję.

Bób będę uprawiała już trzeci rok. Dwa lata temu siałam go w marcu, w ubiegłym roku grubo miesiąc później. Jak pamiętacie, rok był straszny na wszystko, nic nie rosło, wszystko tonęło w ulewnych deszczach i było długo zimno, potem ekstremalne upały i jesienna susza (to ostatne już bez znaczenia dla bobu). Ale bób lubi wilgoć i zimno mu niestraszne. Obrodził jak wściekły, podobnie kalarepa ;:138 a ja z tych, co nie mają czasu na codzienne podlewanie...

Moją ulubioną odmianą jest Bartek z Polanu. Wyjątkowo nam smakuje i rośnie bujnie, sam się krzewi, ma długie strąki, w każdym dużo nasion. Z Windsora Białego nie byłam tak zadowolona, zrezygnowałam.

Bób nie jest kłopotliwy w uprawie. Dziękuję za wszystkie uwagi, będę tu zaglądała.
Pozdrawiam, Ilona
wojtekman
200p
200p
Od: 26 lut 2012, o 18:21

Post »

Zastanawiam się czy czasem w czwartek-piątek nie posieje bobu...
ABan
500p
500p
Od: 2 sie 2012, o 13:47

Post »

Wg mnie mnie, jeszcze jeden atak zimy będzie (oby tylko jeden), więc ryzyko jest. W marcu też temperatura potrafi spaść do -20.
Pozdrawiam
Adam
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”