Cebulki wysadzane jesienią

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Awatar użytkownika
qrystyna216
50p
50p
Od: 18 sty 2007, o 21:58

Post »

Ja zawilce sadzę wiosną w doniczce i dołuję w ziemi.Pieknie kwitną.
Obrazek

W tym roku zamówiłam nowe szafirki, narcyzy, lilie i liliowce.

Wisną w doniczce sadzę też szczawik, który dołuję na skalniaku.

Wiosną też posieję dalie jednoroczne, które rosną do wys.1m i kwitną całe lato, jeszcze teraz u mnie rosną i pięknie kwitna.
qrystyna216
Awatar użytkownika
coccinella
1000p
1000p
Od: 8 kwie 2008, o 12:42

Post »

a ja z innej beczki.

mam taki zakątek cienisty całkiem, w którym rosną funkie. A że wychodzą one z ziemi dość późno, to chcialabym tam wsadzić może czegoś cebulowego, co by rozweseliło wiosennie, zanim liście funkii na dobre się rozwiną. Znacie mże coś takiego? Najchętniej właśnie cebulowe, bo obawiam się że na początku wiosny mogę mieć trochę problemów z sadzeniem czegokolwiek...
Pozdrawiam, Iwona.
moje wątki
ten się nie myli co nic nie robi
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ranniki, przebiśniegi, cebulice, zawilec gajowy - ten ostatni czuje sie u mnie wyśmienicie (mam 18 odmian w kolekcji).
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2006, o 14:36

Post »

Ranniki, cebulice, może puszkinię?
Awatar użytkownika
coccinella
1000p
1000p
Od: 8 kwie 2008, o 12:42

Post »

Och, dziękuję! jutro wybieram się na polowania!
Pozdrawiam, Iwona.
moje wątki
ten się nie myli co nic nie robi
Awatar użytkownika
Agawa
1000p
1000p
Od: 4 wrz 2008, o 10:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czy wszystkie cebule należy sadzić w koszyczkach? Tulipany na pewno, a jak pozostałe: szafirki, czosnki itp.
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Koszyki

Post »

Tak najlepiej sadzić w koszych mamy pewność że np nornice nie zjedzą cebul, ale również mamy ułatwioną sprawę przy wykopywaniu cebul. Najlepiej w jednym koszyku sadzić jedną odmianę rośliny wtedy odmiany te się nie pomieszają.

Pozdrawiam

Mam jeszcze jedno pytanko czy ktoś sadził już szachwonicę?? Jakiej jest wysokości i czy dobrze komponuję się z tulipanami, narcyzami?? Widziałam kilka fajnych odmian ale nie wiem czy kupić?? :lol:
uzumaki
50p
50p
Od: 28 sty 2008, o 00:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kupilam sobie dzisiaj na pocieche,na jesienne smutki cebule: tulipany,krokusy,anemony,szachownice,specjalne podloze do cebul,nawoz o spowolnionym dzialaniu do cebul,wielka terakotowa mise-donice.Moglam wiecej ale po co?
Byla tak wielka przecena wszystkiego,ze szkoda bylo nie kupic.
Na opakowaniu napisano ,ze mozna sadzic od wrzesnia do grudnia.
W zeszlym roku w grudniu,posadzilam w gruncie okazyjnie nabyte,cebule bialo kwitnacych tulipanow,hiacyntow i krokusow
i zakwitly wszystkie.
Mam tylko watpliwosci co do cesarskiej korony.Powinna urosnac,ale nie sadze zeby zakwitla pierwszej wiosny.
Kilka lat wczesniej w Polsce,rodzice dali mi na moj klomb pod kamienica okazale cebule szachownicy,wykopane z dzialki.Sadzilam w odpowiednim terminie i we wlasciwe warunki glebowe,a kwitly dopiero po 2 latach.
Z anemonami probuje po raz trzeci.2 razy nie wzeszly,to moze tym razem sie uda.
Pozdrawiam Danka
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

agape - szachownice (cesarską) sadziłem tej jesieni po raz drugi. W pierwszym roku jedną (żółtą), kwitła naprawdę ładnie więc postanowiłem że dokupię więcej (ma około 70 cm). W tym roku posadziłem dwie żółte i dwie czerwone.
Obrazek Obrazek

uzumaki- swoją przygodę z zawilcami zacząłem tej wiosny. Mam zawilca gajowego i wieńcowatego. Rosną w lekkim półcieniu na żyznej ziemi ogrodowej.
Obrazek
Obrazek
Więcej zdjęć znajdziecie w moim ogrodzie.
uzumaki
50p
50p

Post »

Po zaprawieniu mojej szachownicy na mokro,bardzo sie bym zdziwila jakby cokolwiek z niej wyroslo. :cry:
Taka jakas gabczasto-skorkowaciala...Posadze ja i tak ,ale szanse na jakakolwiek wegetacje raczej zerowe.W opakowaniu byla w trocinach i ostatnia sztuka na polce,to i nie przygladalam sie uwaznie.
Dzis po pracy zajrzalam tylko :oops: do innego sklepu i wyszlam z paczka cebulek (30sztuk)szachownicy kostkowej,za 2,47 f.Cebulki zdrowe.A jak fajnie je nazywaja:wezowe glowy.
Po drodze zlitowalam sie tylko nad gozdzikami i chryzantemami.Cena mnie zabila,za 24gozdziki w styropianowej tacy produkcyjnej dalam 30 pensow :D ,a za 6 bialych chryzantemek tez w tacy dalam 20pensow.
Mieszkam w strefie klimatycznej 7 albo 8 wg USDA to powinna przezyc wiekszosc.Choc zeszloroczne gozdziki nie przezyly ale to slimaki sa winne.
Nie wiem co prawda gdzie posadze,ale co mi tam. :D
Pozdrawiam Danka
uzumaki
50p
50p

Post »

Jak wsadzalam cesarska korone do donicy, to po prostu rozpadla mi sie w rekach,a stozek wzrostu martwy.
Szkoda. :(
Pozdrawiam Danka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”