![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
Szałwia błyszcząca (Salvia splendens )
- paprotka882
- 500p
- Od: 13 sty 2012, o 12:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Salvia splendens ( Szałwia błyszcząca )
Czy ja wiem czy sporo, nie siałam do tej pory dożo jednorocznych, tylko byliny same i potem miałam smutny ogród, parę tylko na targu jednorocznych kupowałam. W tym roku postanowiłam ze będę miała tysiące kwiatów:) co z tego będzie, nie wiem, chce mieć wesoły ogródek
a to jeszcze nic, wiele jest takich które będę siała później i czekają w pudełeczku.
Ja też kupowałam jedynie aksamitki siałam ale też chce mieć o wiele więcej
![brawo ! ;:138](./images/smiles/clap.gif)
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
- paprotka882
- 500p
Postawiłam wczoraj na grzejniku tą balo-czerwoną i folią nakryłam, znacznie więcej pościło kiełki ![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
- Julka-11
- 100p
- Od: 24 sie 2010, o 15:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Julka-11 Większość z nas na tym forum tak ma, że mimo iż wie, że lepiej wysiać troszeczkę później wysiewa w styczniu lub na początku lutego. To czysta przyjemność patrzeć jak nasze roślinki się rozwijają. Gorzej jeżeli pojawiają się problemy ale i z nimi można sobie jakoś poradzić. Produkcja rozsady szałwii wynosi przeciętnie od 17 tygodni (wysiewy styczniowe) do 12-14 tygodni z wysiewów marcowych. Kluczowe znaczenie ma tu możliwość wysadzenia roślin na miejsce stałe a zalecanym terminem jest koniec maja. Więc pewnych rzeczy się nie przeskoczy. Skoro już wysiałaś i na razie ładnie Ci rosną to najwyżej musisz się nastawić na 1 pikowanie/przesadzanie więcej a może także na konieczność skrócenia/ogłowienia roślin. To okaże się dopiero w kwietniu. Przy okazji jeżeli będziesz chciała mieć więcej roślin ścięte wierzchołki roślin będziesz mogła posadzonkować i uzyskasz dodatkowe roślinki. Wskazane też będzie w późniejszym okresie rozpoczęcie dokarmiania sadzonek.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 8 lis 2013, o 16:15
U mnie też słabo w tym roku wzchodzi sazłwia siałam czerwona i fioletowa tez nakryłam folia i czekam moze jeszcze skiełkuje.
- Julka-11
- 100p
- Od: 24 sie 2010, o 15:05
Przemku, dziękuję bardzo za cenne wskazówki. Dopytam tylko co masz dokładnie na myśli "konieczność skrócenia/ogłowienia roślin. To okaże się dopiero w kwietniu". Czy chodzi o uszczykiwanie wierzchołków? Myślałam, że powinnam to zrobić niebawem (2 lub 3 para liści właściwych) ale ty sugerujesz dopiero kwiecień? Z góry dziękuję za poradę.
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Z nasion otrzymuje się bardzo wyrównany materiał stąd obecnie nie zawsze stosuje się ogławianie roślin czyli ścięcie wierzchołków roślin w celu spowodowania rozkrzewienia się roślin. Ogławianie stosuje się nad 3-4 parą liści. Jeżeli masz wystarczającą ilość roślin możesz rośliny ogłowić zaraz po wykształceniu się 3 pary liści tylko, że wtedy wierzchołek nie będzie się jeszcze nadawał na sadzonkę. Najczęściej konieczne jest także drugie przesadzenie roślin do doniczek/pierścieni o średnicy 7-8cm.
Sianie szałwi w domowych warunkach to nie dla mnie,za dużo zachodu a rezultat marny.
Myślę,że profesjonalista zrobi to za mnie o wiele lepiej a ja po prostu kupię
![yes ;:108](./images/smiles/yes.gif)
Myślę,że profesjonalista zrobi to za mnie o wiele lepiej a ja po prostu kupię
Podziwiam profesjonalizm , mnie by się nie chciało liczyć nasion ...Marzenka79 pisze:Przykryj cieniutko ziemią,ja zanim wysieję to liczę nasionka,zapisuję na torebce date wysiewu i liczbę wysianych nasion,żeby wiedzieć jaki pocent mi skiełkował:)
![Embarassed :oops:](./images/smiles/icon_redface.gif)
![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
- paprotka882
- 500p
Czeresnia zobacz cały wątek jakie piękne szałwie zostały wyhodowane przez forumowiczów. Nie odbiegają od sklepowych a satysfakcja bezcenna. Moje już są dość sporawe i widać ze zaczynają wypuszczać listki właściwe. Sieje pierwszy raz ale na pewno będę siała już co rok. ![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
Pewnie,że warto probować-zawsze uda się choć kilka sadzonek
W wychodowaniu szalwi nie ma zadnego problemu.Najwazniejsze zeby nasiona ruszyly,nie raz sie trafia jakies trefne i nie chca kielkowac .
Troche podobnie jak z kobea.Z tym uszczykiwaniem tez bez przesady.Ja zawsze czesc uszczykuje a czesc zostawima i az tak duzej roznicy nie ma. Zawsze mialam piekna szalwie silnie rozkrzewiona ,w tamtym roku kwitla bez przerwy cale lato![heya :wit](./images/smiles/witaj.gif)
Troche podobnie jak z kobea.Z tym uszczykiwaniem tez bez przesady.Ja zawsze czesc uszczykuje a czesc zostawima i az tak duzej roznicy nie ma. Zawsze mialam piekna szalwie silnie rozkrzewiona ,w tamtym roku kwitla bez przerwy cale lato
![heya :wit](./images/smiles/witaj.gif)
Przepraszam,ale nie mam mozliwosci uzywania polskich liter Kasia
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
U mnie słabo ze wschodami szałwii, ale zapomniałam, że lepiej kiełkuje w świetle i niepotrzebnie przysypałam nasiona ziemią
Ale coś tam jednak z ziemi wyszło i ładnie rośnie![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
![Obrazek](https://lh4.googleusercontent.com/MvSaxaQvMckSQEJ3ChAeP9h8UqHEkPUAzyDaMBndRMA=w800-h533)
![Obrazek](https://lh4.googleusercontent.com/-WVS95gu8FAQ/UwPKBjWOqzI/AAAAAAAAEOI/3vqhBCF-eqw/w800-h533-no/smallIMG_5368.jpg)
![o-ścianę ;:223](./images/smiles/wallbash.gif)
Ale coś tam jednak z ziemi wyszło i ładnie rośnie
![Obrazek](https://lh4.googleusercontent.com/-WVS95gu8FAQ/UwPKBjWOqzI/AAAAAAAAEOI/3vqhBCF-eqw/w800-h533-no/smallIMG_5368.jpg)
- Muszelka 102
- 200p
- Od: 20 lut 2011, o 17:05
Pięknie Wam wzeszły nasionka
, dużo cennych wiadomości wyczytałam przed jutrzejszym wysiewem moich nasionek.
Serdecznie pozdrawiam Bożena