Róże w ogrodzie Haliny 2013 rok

Zablokowany
Awatar użytkownika
Dyskrecja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lis 2010, o 20:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róże w ogrodzie Haliny 2013 rok

Post »

Halinko, piękne letnie wspomnienia, masz rękę do kwiatów bo nie tylko róże ale i lilie i fuksje i cały ogród tonie w zdrowej zieleni i kwiatach, nie dziwię się, że tęsknisz do niego.
Halinko czy fuksje przechowujesz przez zimę, czy są to u ciebie jednoroczne? Ja fuksje trzymam w piwnicy ale ostatnio zauważyłam pleśń, mimo że pryskałam jesienią na grzyby.
Pozdrawiam, Henia
"Różanka w Sudetach"
Część 3 (Aktualna), część 2, część 1.
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 19:52

Post »

Oj Heniu tęsknie ;:108 i to bardzo.Swoje fuksje też przechowuję w piwnicy,ale jak mnie nie ma to wiesz jak jest ;:219 .
Nie wiem co zastanę,ale już pomyślałam sobie,że jak będą marne to kupię sobie nowe odmiany i trudno.
Dość długo,bo kilka lat przechowywałam je,więc może czas na nowe ;:224 :D .Gdybym była w domu to zadbałabym o nie ,już bym mogła wystawić do światła,a tak muszę się pogodzić z tym co zastanę ;:131 .Na Fuksjach nigdy nie miałam pleśni ,najwyżej uschły z braku podlania wodą.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
Peatland
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 kwie 2011, o 16:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Halinko,
nawet nie wiesz jak się cieszę jak wznawiają swoje wątki osoby , z którymi straciliśmy kontakt na jakiś czas a zakochani w pięknych ogrodach czujemy się porzuceni. Bardzo śledzę Twój wątek - od początku i podziwiam Twój ogród mając na względzie Twoją pracę i znajomość tematu i miłość do roślin. Swoją drogą Fajnie być u Brytów bo oni po całości kochają ogrody, dłubanie w ziemi podnoszą do rangi sztuki a klimat mają taki,że jeśli chodzi o rośliny tylko zazdrościć. A teraz prywata- czy jak wstawię fuksje do ciemnej zimnej (nawet do -5 w duże mrozy) piwnicy to przeżyją? Nie mam doświadczenia z fuksjami a chciałabym te" baletnice" zaprosić do siebie.

pozdrawiam serdecznie
Basia
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

HAILNKO.....uroczy jest ten Twój ogród, mimo to ze zimą nie sprawujesz nad nim opieki.......EDENKA chwyta za ;:167 ......też ją sobie zamówiłam, bo ja zaczynam przygodę z różami.....
a ja jeszcze zapytam w sprawie fuksji.....mam dwie od zeszłego sezonu, liście zgubiły oznak życia nie dają, myślę, że chyba już by czas zacząć je podlewać.....co Ty na to .....znawczyni.... :wit
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Halinko w zeszłym roku jedną rabatę obsadzam Sanwitalią pięknie to wyglądało. Niestety nie znalazłam zdjęć.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu witaj :wit ,cieszę się,że jesteś moim gościem od dawna;:196 .
Jakoś tak wyszło,że watek ogrodowy zamknęłam i nie było sposobności na otwarcie nowego.
Za to kontynuuję wątek różany od jakiegoś czasu,na oba wątki czasu brak :?
No tak,klimat brytów może lepszy zimą,bo nie mrozi i rośliny mogą rosnąć i rosnąć do woli ;:108 ,ale lato wolę polskie :D ,i u siebie ;:224 .
Fuksje można wstawić,a nawet trzeba do ciemnego miejsca,ale nie może temperatura zejść poniżej zera ;:185 ,po prostu zmarznie.

Krysiu dzięki za miłe słowa pod adresem mojego ogrodu :D
Właśnie czekam jak mój Edenek się rozrośnie.
Zaczynasz z różami...,oj nie wiesz w co się pakujesz ;:306 ,już po Tobie, to nie uleczalna choroba :;230
tak to normalne,że zgubiły liście Twoje fuksje,znaczy odpoczęły sobie.Można podlewać,ja bym swoje wystawiła do światła,miałabym szybciej kwiaty,ale nie ma mnie w domu ;:131 .A gdzie przechowywałaś swoje fuksje?

Danusiu szkoda,że nie masz zdjęć,zawsze to jednak zobaczyć efekt jest lepiej,ale wierze Ci na słowo ;:168
Mam sporo gazonów,więc do nich sadzę,bratki,lobelie,pelargonie,petunie i już nie pamiętam jakie ;:224

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

HALINKO....moje wszystkie doniczkowce i kłącza do przechowania są w Domu Ogrodnika....to jedno z pomieszczeń w budynku gospodarczym co pełni taką rolę......tam jest mały kaloryfer i piec kaflak ......jak zaczyna mrozić mocno to i w kaflaku przepalam......
...z różami wróżysz mi wielkie choróbsko.....ej medycyna poszła do przodu może się wyleczę :;230 :;230
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu no to masz fajne miejsce do przechowywania swoich roślin ;:108 .
Ja wykorzystuję do tego piwnicę-kotłownię,ciemną,znaczy bez okna i nieogrzewaną,ale jest fajna temperatura dla roślin czy kłączy itp,ok 5-8 st C.
Garaż też mam bez okna i nieogrzewany,ale dobrze ocieplony,więc tam tylko stawiam róże w donicach.Na klatce schodowej na oknie stawiam swojego Oleandra i ładnie zimuje.Mam też piwnicę pod tarasem,którą dopiero testuję,włożyłam do niej część dalii(połowa w piwnicy),chyba donicę z pelargonią i nie pamiętam co jeszcze aby sprawdzić jak się przechowają,bo to pierwszy raz ;:131 .Jest to piwnica na wysokość ok 1,70,gdzieś 3 m na 4m,wyłożona z kamieni,chyba jeszcze po Niemcach :?: .Jestem ciekawa w jakim stanie będą rośliny ;:7
Co do choroby różanej to nie wiem czy medycyna coś zadziała ;:306
Na zdjęciu jest widoczny pokryty blachą właz do tej piwnicy :)
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09

Post »

:D Piękny masz Halinko ogród- godny pozazdroszczenia. Często w nim wirtualnie bywam- ale nie pisałam nic. Jednak wypada przynajmniej raz zameldować gospodyni, że często się wydreptuje jej ścieżki i wysiaduje sie na tarasie patrząc marzycielsko w ogród... :wit
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nelu miło mi ;:196 .
Dla Ciebie
Obrazek
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Witaj Halinko!!!.Od sdamego początku tego wątku nie mogę oderwać oczu od wspaniałego ogrodu,pięknego tarasu i cudownych nasadzeń rożnych kwiatow.Portret Edenki niesamowity ale jak zwykle Ruffleski mnie nieodmiennie zachwycają.Zastanawiam się czy nie dokupić Ninę Re.-ona u Ciebie tak pięknie wygląda ,a rozmiar kwiatka jest i bielejący kolor jest dodatkowym atutem.
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anuś ;:196 .Staram się ogród doprowadzić do jakiegoś ładu i uporządkowania,ale zawsze coś mi nie pasuje,wciąż muszę coś zmieniać :wink: ,ale to chyba normalne w tym zielonym fachu ;:306 .
Edenka jet fotogeniczna po prostu ;:108 :lol:
Ruffleski mnie też zachwycają,takie zmienne są ;:224
Nina R. jest cudna różą i zdrową i pięknie pachnącą, warto ją mieć.
Obrazek
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2009, o 15:01

Post »

Halinko ..cudownie masz w ogrodzie..kolorów masę .. ;:138 Róże są śliczne ja też dosadziłam parę na jesieni..a co do klimatu tam to fakt jest dobry byłam 3lata .Zapowiada się że pewnie to lato też tam spędzę..jako babcia.. :wink:
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”