Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.6
- Tomek-Warszawa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6
Ja też jakoś nie mogę się odważyć zjeść dynie ozdobną. Podobno dynie ozdobne są mniej smaczne dlatego nie pisze że są jadalne.
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Na moim opakowaniu Sweet Dumpling jet napisane, że jest jadalna i teraz zrobiła się naprawdę sweet. Faszerowana mięsem z ryżem, dla mojego męża była za słodka, mnie bardzo smakowała. Mam ich jeszcze kilka, dla M. będę kupować papryki , a dynieczki będą moje .
Pozdrawiam , Bożenka.
- MalgosiaR
- 200p
- Od: 11 lut 2013, o 18:53
Ja mam Nasionka Rekwiat i producent zaleca dyńkę jako kompozycję do suchych bukietów ,ani słowa o tym,że jadalna.Rumianka pisze:Na moim opakowaniu Sweet Dumpling jet napisane, że jest jadalna i teraz zrobiła się naprawdę sweet. Faszerowana mięsem z ryżem, dla mojego męża była za słodka, mnie bardzo smakowała. Mam ich jeszcze kilka, dla M. będę kupować papryki , a dynieczki będą moje .
Rumianka ja tez tak robię mój M nie docenia smaku dyni
Tylko ze moje już skonsumowane
Małgosia
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
Ja się tak zastanawiam właśnie nad tym Turbanem, bo np patisony tez występują jako ozdobne. A jakie toto pyszne Trzeba będzie spróbować. Może dlatego na części piszą, że niejadalne, bo je ciężko pozbawić skórki.
- Tomek-Warszawa
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
W sklepie Piotr i Paweł kupiłem nasiona dyni bezłupinowej (z zewnątrz zielone) o doskonałym smaku
(produkt bio ekologiczny). Jest to import z Czech. Tak wynika z opakowania. Zrobiłem próbę kiełkowania
na 2 nasionkach. Po tygodniu obydwa wzeszły bez problemów, teraz mają liścienie. Nasionka ma większe
niż Kakai, które otrzymałem od Ani, zakup poprzez All....
Zostawiłem 20 sztuk wybranych , dorodnych nasion na kwietniową rozsadę. Ciekaw jestem co z tego wyrośnie.
Ich smak mnie powalił, doskonałe.
(produkt bio ekologiczny). Jest to import z Czech. Tak wynika z opakowania. Zrobiłem próbę kiełkowania
na 2 nasionkach. Po tygodniu obydwa wzeszły bez problemów, teraz mają liścienie. Nasionka ma większe
niż Kakai, które otrzymałem od Ani, zakup poprzez All....
Zostawiłem 20 sztuk wybranych , dorodnych nasion na kwietniową rozsadę. Ciekaw jestem co z tego wyrośnie.
Ich smak mnie powalił, doskonałe.
- Siekier
- 200p
- Od: 15 lip 2012, o 09:44
Mi udało się kupić w C.Ch. Auchan nasiona dyni butternut od Legutko.
Pozdrawiam-Wojtek
Działeczka Siekiera
Działeczka Siekiera
Aniu S, widzę, że uprawiałaś moje ulubione: Hokkaido i Butternut oraz Boston Marrow, której nie znam a właśnie dostałam nasiona.
Co radzisz? Ile wysiać Boston Marrow, jak w porównaniu do dwu pierszych?
Co radzisz? Ile wysiać Boston Marrow, jak w porównaniu do dwu pierszych?
Pozdrawiam, Feliksa
- BRZOSKWINKA
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy ktoś kojarzy czy były zebrane do kupy wskazówki na temat rozstawu poszczególnych odmian dyń?
Muszę jakoś rozplanować nasadzenia...
Muszę jakoś rozplanować nasadzenia...
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Ta sama odmiana w zależności od zasobności gleby może być taka albo taaaaaaaaaaka i co tu można rozplanować? No chyba że to jakieś odmiany karłowate albo krzaczaste.
- BRZOSKWINKA
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
No nie, bo i sama Ania D. pisała o podziale na trzy grupy (jeśli dobrze pamiętam)
- o pędach krótkich do 2m
- o pędach średnich 2-5m
- o pędach długich powyżej 5m
I nie chodzi tu o umiejętności ogrodnicze tylko o typ odmiany.
- o pędach krótkich do 2m
- o pędach średnich 2-5m
- o pędach długich powyżej 5m
I nie chodzi tu o umiejętności ogrodnicze tylko o typ odmiany.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
Felixa, Boston jest dla mnie lepsza od Hokkaido, nie wyczuwam w niej mąki i typowego smaku i zapachu dyni dlatego jest u mnie dodatkiem do surówek i dżemów owocowych. Ma tylko jeden minus, potrafi urosnąć naprawdę duża, co widać na moich zdjęciach z poprzedniego sezonu - w tym już nie miałam tego "problemu".
oooo! interesowałyby mnie odmiany do 2m. Gdzie mogłabym znaleźć ich nazwy
Nie wolno w lesie kląć, kapelusz trzeba zdjąć
Pozdrawiam Violetta
Pozdrawiam Violetta