Adenium obesum(róża pustyni) cz.6

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Od: 29 gru 2008, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.6

Post »

Tak, pierwszy raz zastosowałem tylko mineralny skład podłoża, które jest wolne od bakterii i grzybów. Korzenie drzewko dokładnie wymyłem opryskiwaczem aby nie zostało żadnych części podłoża organicznego.
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Evull
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 28 sie 2013, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ok dodałem chipsów kokosowych i zdecydowanie bardziej przepuszczalne teraz będzie to podłoże :) tylko teraz mam dylemat czy za bardzo nie wyciągnąłem drzewka zbyt wysoko nad ziemie? może tak zostać?

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

/ ... / tylko teraz mam dylemat czy za bardzo nie wyciągnąłem drzewka zbyt wysoko nad ziemie?
- i bardzo dobrze, że "podniosłaś" drzewko nad podłoże, będzie formować sobie i korzenie i kaudex. Przy każdym przesadzaniu, jeżeli chodzi nam o "ładny układ" korzeni, powinniśmy" płycej sadzić roślinkę - bardziej eksponować jej korzenie.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Evull
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 28 sie 2013, o 12:18

Post »

No to świetnie! Mam w planach przyciąć mu te 3 odgałęzienia żeby się jeszcze bardziej rozrosło, kiedy najlepiej to zrobić?
nicrum
100p
100p
Od: 6 kwie 2013, o 21:46

Post »

Odpowiedzi część druga.
Moje różyczki rosną zdrowo i ładnie ale nie wydaje mi się żeby rosły w takim tempie w jakim bym sobie życzył. Poniżej daję fotkę ze strony Adenium.pl gdzie kupowałem moje nasionka. Szkoda tylko że nie ma podanych wymiarów Obesum ale w tej "szkółce" raczej adenia wysiewane są wioną a tak wysiana roślinka ma od razu lepsze warunki do wzrostu niż moje wysiane na jesień.

Obrazek
W jakiej mieszance są, już pisałem. Od początku października są doświetlane listwą led smd z mojego poprzedniega akwarium. Pierwszych pięć o których wspominałem w jednym z pierwszych wpisów, które dostałem od przyjaciela z Warszawy mocno się podciągnęły w rośnięciu i obecnie mają ok. 9cm, przy doświetlaniu i nawożeniu urosły ok. 4cm
Te wysiane we wrześniu też rosną różnie. Wielkości są różne bo różne mam adenium, Arabicum wyższe i Obesum mniejsze.
Na zdjęciu Arabicum z lewej strony a dwa kolejne to obesum.
Obrazek

Arabicum
Obrazek

Obesum
Obrazek

Wszystkie rośliny stoją w szklarenkach ale na parapecie gdzie temperatura oscyluje w granicy 18-19*( doświetlane od października od 15;30 do 22;00
Powolny wzrost spowodowany jest czasem wysiania bo jesień to nie zbyt dobra pora na wysiew, porą roku bo słońca mało i temperatura nie za wysoka i jak myślę nawóz który stosuję też nie do końca jest optymalny.
Teraz czekam spokojnie do wiosny aż wszystko zacznie ruszać.

Jerz
Jeśli chodzi o węgiel drzewny to masz rację i potwierdzam też to co o nim napisałeś.
A ja znam sposób na polepszenie jakości korzeni i przyspieszenie ich wzrostu. Jest taki magiczny mech który nazywa się Sphagnum, nawet opisywany na tym forum chyba przy storczykach.
Ja stosuję sphagnum do odkładów powietrznych i po przesadzeniu rośliny.
O odkładzie nie będę pisał bo to nie ta bajka a po przesadzeniu zcieram mech na drobnej tarce i posypuję po wierzchu podłoże tak do 3-4mm. Sphagnum posiada pewne właściwości antybakteryjne i antyseptyczne które mogą zapobiegać gniciu korzeni, substrakt do wysiewu i kiełkowania nasion, przyspiesza rozwój nowych korzeni. Można go również stosować do mieszanek ale raczej nie do adenium, tu możemy posypać wierzch ziemi w której rośnie różyczka ale nie za grubo bo mech ten jest bardzo chłonny i długo trzyma wilgoć.
Natura naszym najlepszym nauczycielem
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

nicrum pisze:A ja znam sposób na polepszenie jakości korzeni i przyspieszenie ich wzrostu. Jest taki magiczny mech który nazywa się Sphagnum, nawet opisywany na tym forum chyba przy storczykach.
Ja stosuję sphagnum do odkładów powietrznych i po przesadzeniu rośliny.
O odkładzie nie będę pisał bo to nie ta bajka a po przesadzeniu zcieram mech na drobnej tarce i posypuję po wierzchu podłoże tak do 3-4mm. Sphagnum posiada pewne właściwości antybakteryjne i antyseptyczne które mogą zapobiegać gniciu korzeni, substrakt do wysiewu i kiełkowania nasion, przyspiesza rozwój nowych korzeni. Można go również stosować do mieszanek ale raczej nie do adenium, tu możemy posypać wierzch ziemi w której rośnie różyczka ale nie za grubo bo mech ten jest bardzo chłonny i długo trzyma wilgoć.
No właśnie - na stronach o adenium praktycy wyraźnie przestrzegają przed używaniem sphangum.
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
nicrum
100p
100p

Post »

Myślę, że jeśli posypiemy drobno startym sphagnum 1mm warstwę na wierzchu to nic złego się nie powinno dziać, zwłaszcza kiedy pogoda zmieni się na wiosenną i letnią. Kiedy wystawimy nasze adenia na zewnątrz podłoże zacznie szybko wysychać czyli mech nie będzie zagrożeniem.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Można go również stosować do mieszanek ale raczej nie do adenium, tu możemy posypać wierzch ziemi w której rośnie różyczka ale nie za grubo bo mech ten jest bardzo chłonny i długo trzyma wilgoć.
- nicrum - proponujesz możliwość stosowania mchu jako wierzchniej ściółki podłoża dla Adenium, opierasz wypowiedź na swoim osobistym doświadczeniu z taką wyściółką podłoża przy swoich roślinach Adenium czy opierasz się na czyiś doświadczeniach, jeżeli tak to podaj źródło, gdzie można na ten temat poczytać.
No właśnie - na stronach o adenium praktycy wyraźnie przestrzegają przed używaniem sphangum.
- i mają rację. Adenium po nawodnieniu podłoża ma się "napić" - uzupełnić zapas wody w kaudexie, a podłoże ma szybko przesychać, co ma chronić korzenie rośliny przed gniciem.
Mieczysław
nicrum
100p
100p

Post »

Jak już napisałem wcześniej sphagnum działa leczniczo i stymuluje wzrost korzeni. Napisałem też
nicrum pisze:Myślę, że jeśli posypiemy drobno startym sphagnum 1mm warstwę na wierzchu to nic złego się nie powinno dziać, zwłaszcza kiedy pogoda zmieni się na wiosenną i letnią. Kiedy wystawimy nasze adenia na zewnątrz podłoże zacznie szybko wysychać czyli mech nie będzie zagrożeniem.
Nie stosowałem jeszcze mchu na adeniach i nie wiem czy ktoś stosował.
Daję taki pomysł pod wasze rozpatrzenie :wink:
Sam pewnie nieomieszkam wypróbować ale jak napisałem wyżej dopiero kiedy wystawię rośliny na dworek.
A moje pytanie teraz,
Onectica, Akwelan_2009czy stosowaliście kiedyś sphagnum? Wiecie jak ten mech zachowuje się na takim czy innym podłożu, jak stosować go w doniczce?
ewa84
100p
100p
Od: 14 maja 2013, o 20:03

Post »

A ja z takim pytaniem. Kiedy będziecie wystawiać swoje adenia na dwór?wiem,że mamy połowę lutego ale pytam już na zapas :wink:
Ewa
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

nicrum - Ja nie stosowałam i póki co raczej się na to nie zdecyduję. Ale jeżeli Ty postanowisz zaeksperymentować koniecznie napisz za jakiś czas o tym i podziel się z nami swoimi doświadczeniami :)
Może zajrzyj do storczykowców - oni zdaje się stosują to namiętnie ;)

Ewa - dużo zależy od pogody. W zeszłym roku było biało prawie do maja na przykład, w tym zanosi się na to, że wiosna przyjdzie jeszcze w lutym...
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiecie jak ten mech zachowuje się na takim czy innym podłożu, jak stosować go w doniczce?
- tak, stosowałem i stosuję jako podłoże do ukorzeniania sadzonek ciętych hoy, bardzo długo trzyma wilgoć, odpowiednio nawadniając ukorzenianą sadzonkę. Stosuję taki mech, bez innych dodatków - mogę polecić, bardzo ładnie ukorzeniają się w nim sadzonki hoy, podobnie jak w seramisie.
Kiedy będziecie wystawiać swoje adenia na dwór?
- zbyt wczesne pytanie, zależy od pogody, a ta jest jak do tej pory "nieprzewidywalna" ;:oj !
Mieczysław
nicrum
100p
100p

Post »

onectica pisze: Może zajrzyj do storczykowców - oni zdaje się stosują to namiętnie ;)
Nie potrzebuję tam zaglądć, wiem co to sphagnum i jak się go stosuję :D
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”