Adenium obesum(róża pustyni) cz.6
- Jerzyk
- 200p
- Od: 29 gru 2008, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.6
Tak, pierwszy raz zastosowałem tylko mineralny skład podłoża, które jest wolne od bakterii i grzybów. Korzenie drzewko dokładnie wymyłem opryskiwaczem aby nie zostało żadnych części podłoża organicznego.
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Jerzy
- Akwelan_2009
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- i bardzo dobrze, że "podniosłaś" drzewko nad podłoże, będzie formować sobie i korzenie i kaudex. Przy każdym przesadzaniu, jeżeli chodzi nam o "ładny układ" korzeni, powinniśmy" płycej sadzić roślinkę - bardziej eksponować jej korzenie./ ... / tylko teraz mam dylemat czy za bardzo nie wyciągnąłem drzewka zbyt wysoko nad ziemie?
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
No to świetnie! Mam w planach przyciąć mu te 3 odgałęzienia żeby się jeszcze bardziej rozrosło, kiedy najlepiej to zrobić?
-
- 100p
- Od: 6 kwie 2013, o 21:46
Odpowiedzi część druga.
Moje różyczki rosną zdrowo i ładnie ale nie wydaje mi się żeby rosły w takim tempie w jakim bym sobie życzył. Poniżej daję fotkę ze strony Adenium.pl gdzie kupowałem moje nasionka. Szkoda tylko że nie ma podanych wymiarów Obesum ale w tej "szkółce" raczej adenia wysiewane są wioną a tak wysiana roślinka ma od razu lepsze warunki do wzrostu niż moje wysiane na jesień.
W jakiej mieszance są, już pisałem. Od początku października są doświetlane listwą led smd z mojego poprzedniega akwarium. Pierwszych pięć o których wspominałem w jednym z pierwszych wpisów, które dostałem od przyjaciela z Warszawy mocno się podciągnęły w rośnięciu i obecnie mają ok. 9cm, przy doświetlaniu i nawożeniu urosły ok. 4cm
Te wysiane we wrześniu też rosną różnie. Wielkości są różne bo różne mam adenium, Arabicum wyższe i Obesum mniejsze.
Na zdjęciu Arabicum z lewej strony a dwa kolejne to obesum.
Arabicum
Obesum
Wszystkie rośliny stoją w szklarenkach ale na parapecie gdzie temperatura oscyluje w granicy 18-19*( doświetlane od października od 15;30 do 22;00
Powolny wzrost spowodowany jest czasem wysiania bo jesień to nie zbyt dobra pora na wysiew, porą roku bo słońca mało i temperatura nie za wysoka i jak myślę nawóz który stosuję też nie do końca jest optymalny.
Teraz czekam spokojnie do wiosny aż wszystko zacznie ruszać.
Jerz
Jeśli chodzi o węgiel drzewny to masz rację i potwierdzam też to co o nim napisałeś.
A ja znam sposób na polepszenie jakości korzeni i przyspieszenie ich wzrostu. Jest taki magiczny mech który nazywa się Sphagnum, nawet opisywany na tym forum chyba przy storczykach.
Ja stosuję sphagnum do odkładów powietrznych i po przesadzeniu rośliny.
O odkładzie nie będę pisał bo to nie ta bajka a po przesadzeniu zcieram mech na drobnej tarce i posypuję po wierzchu podłoże tak do 3-4mm. Sphagnum posiada pewne właściwości antybakteryjne i antyseptyczne które mogą zapobiegać gniciu korzeni, substrakt do wysiewu i kiełkowania nasion, przyspiesza rozwój nowych korzeni. Można go również stosować do mieszanek ale raczej nie do adenium, tu możemy posypać wierzch ziemi w której rośnie różyczka ale nie za grubo bo mech ten jest bardzo chłonny i długo trzyma wilgoć.
Moje różyczki rosną zdrowo i ładnie ale nie wydaje mi się żeby rosły w takim tempie w jakim bym sobie życzył. Poniżej daję fotkę ze strony Adenium.pl gdzie kupowałem moje nasionka. Szkoda tylko że nie ma podanych wymiarów Obesum ale w tej "szkółce" raczej adenia wysiewane są wioną a tak wysiana roślinka ma od razu lepsze warunki do wzrostu niż moje wysiane na jesień.
W jakiej mieszance są, już pisałem. Od początku października są doświetlane listwą led smd z mojego poprzedniega akwarium. Pierwszych pięć o których wspominałem w jednym z pierwszych wpisów, które dostałem od przyjaciela z Warszawy mocno się podciągnęły w rośnięciu i obecnie mają ok. 9cm, przy doświetlaniu i nawożeniu urosły ok. 4cm
Te wysiane we wrześniu też rosną różnie. Wielkości są różne bo różne mam adenium, Arabicum wyższe i Obesum mniejsze.
Na zdjęciu Arabicum z lewej strony a dwa kolejne to obesum.
Arabicum
Obesum
Wszystkie rośliny stoją w szklarenkach ale na parapecie gdzie temperatura oscyluje w granicy 18-19*( doświetlane od października od 15;30 do 22;00
Powolny wzrost spowodowany jest czasem wysiania bo jesień to nie zbyt dobra pora na wysiew, porą roku bo słońca mało i temperatura nie za wysoka i jak myślę nawóz który stosuję też nie do końca jest optymalny.
Teraz czekam spokojnie do wiosny aż wszystko zacznie ruszać.
Jerz
Jeśli chodzi o węgiel drzewny to masz rację i potwierdzam też to co o nim napisałeś.
A ja znam sposób na polepszenie jakości korzeni i przyspieszenie ich wzrostu. Jest taki magiczny mech który nazywa się Sphagnum, nawet opisywany na tym forum chyba przy storczykach.
O odkładzie nie będę pisał bo to nie ta bajka a po przesadzeniu zcieram mech na drobnej tarce i posypuję po wierzchu podłoże tak do 3-4mm. Sphagnum posiada pewne właściwości antybakteryjne i antyseptyczne które mogą zapobiegać gniciu korzeni, substrakt do wysiewu i kiełkowania nasion, przyspiesza rozwój nowych korzeni. Można go również stosować do mieszanek ale raczej nie do adenium, tu możemy posypać wierzch ziemi w której rośnie różyczka ale nie za grubo bo mech ten jest bardzo chłonny i długo trzyma wilgoć.
Natura naszym najlepszym nauczycielem
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
No właśnie - na stronach o adenium praktycy wyraźnie przestrzegają przed używaniem sphangum.nicrum pisze:A ja znam sposób na polepszenie jakości korzeni i przyspieszenie ich wzrostu. Jest taki magiczny mech który nazywa się Sphagnum, nawet opisywany na tym forum chyba przy storczykach.
-
- 100p
Myślę, że jeśli posypiemy drobno startym sphagnum 1mm warstwę na wierzchu to nic złego się nie powinno dziać, zwłaszcza kiedy pogoda zmieni się na wiosenną i letnią. Kiedy wystawimy nasze adenia na zewnątrz podłoże zacznie szybko wysychać czyli mech nie będzie zagrożeniem.
- Akwelan_2009
- nicrum - proponujesz możliwość stosowania mchu jako wierzchniej ściółki podłoża dla Adenium, opierasz wypowiedź na swoim osobistym doświadczeniu z taką wyściółką podłoża przy swoich roślinach Adenium czy opierasz się na czyiś doświadczeniach, jeżeli tak to podaj źródło, gdzie można na ten temat poczytać.Można go również stosować do mieszanek ale raczej nie do adenium, tu możemy posypać wierzch ziemi w której rośnie różyczka ale nie za grubo bo mech ten jest bardzo chłonny i długo trzyma wilgoć.
- i mają rację. Adenium po nawodnieniu podłoża ma się "napić" - uzupełnić zapas wody w kaudexie, a podłoże ma szybko przesychać, co ma chronić korzenie rośliny przed gniciem.No właśnie - na stronach o adenium praktycy wyraźnie przestrzegają przed używaniem sphangum.
Mieczysław
Mieczysław
-
- 100p
Jak już napisałem wcześniej sphagnum działa leczniczo i stymuluje wzrost korzeni. Napisałem też
Daję taki pomysł pod wasze rozpatrzenie
Sam pewnie nieomieszkam wypróbować ale jak napisałem wyżej dopiero kiedy wystawię rośliny na dworek.
A moje pytanie teraz,
Onectica, Akwelan_2009czy stosowaliście kiedyś sphagnum? Wiecie jak ten mech zachowuje się na takim czy innym podłożu, jak stosować go w doniczce?
Nie stosowałem jeszcze mchu na adeniach i nie wiem czy ktoś stosował.nicrum pisze:Myślę, że jeśli posypiemy drobno startym sphagnum 1mm warstwę na wierzchu to nic złego się nie powinno dziać, zwłaszcza kiedy pogoda zmieni się na wiosenną i letnią. Kiedy wystawimy nasze adenia na zewnątrz podłoże zacznie szybko wysychać czyli mech nie będzie zagrożeniem.
Daję taki pomysł pod wasze rozpatrzenie
Sam pewnie nieomieszkam wypróbować ale jak napisałem wyżej dopiero kiedy wystawię rośliny na dworek.
A moje pytanie teraz,
Onectica, Akwelan_2009czy stosowaliście kiedyś sphagnum? Wiecie jak ten mech zachowuje się na takim czy innym podłożu, jak stosować go w doniczce?
A ja z takim pytaniem. Kiedy będziecie wystawiać swoje adenia na dwór?wiem,że mamy połowę lutego ale pytam już na zapas
Ewa
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
nicrum - Ja nie stosowałam i póki co raczej się na to nie zdecyduję. Ale jeżeli Ty postanowisz zaeksperymentować koniecznie napisz za jakiś czas o tym i podziel się z nami swoimi doświadczeniami
Może zajrzyj do storczykowców - oni zdaje się stosują to namiętnie ;)
Ewa - dużo zależy od pogody. W zeszłym roku było biało prawie do maja na przykład, w tym zanosi się na to, że wiosna przyjdzie jeszcze w lutym...
Może zajrzyj do storczykowców - oni zdaje się stosują to namiętnie ;)
Ewa - dużo zależy od pogody. W zeszłym roku było biało prawie do maja na przykład, w tym zanosi się na to, że wiosna przyjdzie jeszcze w lutym...
- Akwelan_2009
- tak, stosowałem i stosuję jako podłoże do ukorzeniania sadzonek ciętych hoy, bardzo długo trzyma wilgoć, odpowiednio nawadniając ukorzenianą sadzonkę. Stosuję taki mech, bez innych dodatków - mogę polecić, bardzo ładnie ukorzeniają się w nim sadzonki hoy, podobnie jak w seramisie.Wiecie jak ten mech zachowuje się na takim czy innym podłożu, jak stosować go w doniczce?
- zbyt wczesne pytanie, zależy od pogody, a ta jest jak do tej pory "nieprzewidywalna" !Kiedy będziecie wystawiać swoje adenia na dwór?
Mieczysław
Mieczysław
-
- 100p
Nie potrzebuję tam zaglądć, wiem co to sphagnum i jak się go stosujęonectica pisze: Może zajrzyj do storczykowców - oni zdaje się stosują to namiętnie ;)