Glebogryzarka jaką kupić?Opinie użytkowników.

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
mateuszogrod
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 17 lis 2013, o 20:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Glebogryzarka dla mamy :)

Post »

ewentualnie do Mikołaja sie uśmiechnąć może sprawi coś na gwiazdkę:P moim zdanie najtaniej to wypożyczalnia sprzętu. wypożyczenie takiej maszyny to ok100-200zł dobę. usługa tak jak ja biorę za przekopanie terenu to od 50gr/m2 w górę w zależności od stanu terenu.
Pozdrawiam Mateusz
Awatar użytkownika
agaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 kwie 2008, o 19:29
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja mam używam czegoś podobnego do tej:
Obrazek
Widziałam podobną glebogryzarkę w hipermarkecie (*L..l'u), nie pamiętam ceny, ale nie kosztowała zbyt dużo.
Wadą jest, że ten kabel się ciągnie i oczywiście trochę siły by utrzymać to urządzenie też trzeba mieć. Nie wiem, czy mama sobie poradzi.

Alternatywą może być super widły - zrób-to-sam (narzędzie open source):

Obrazek
Tu pokazywałam: proste jak budowa cepa ;) urządzonko ręczne, na filmiku tu widać, że wiele wysiłku w przekopanie uprawianej ziemi się nie wkłada, nawet gołą nogą można :) Z darnią i gliną może być ciężej.
darnok
200p
200p
Od: 13 kwie 2012, o 08:23

Post »

U mojej mamy akurat sama glina
mateuszogrod
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 17 lis 2013, o 20:45
Kontakt:

Post »

ta glebogryzarka elektryczna to na małe powierzchnie koło domu parę m2 zrobić. inny argument to aby obrobić to kilka dni trzeba pielić, mocniej zarośnie i nie da rady tym bardziej że glina. na takie powierzchnie to tylko spalinówka min 6KM.
Pozdrawiam Mateusz
koliber333
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 sty 2014, o 16:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jaka glebogryzarka

Post »

Witam, moim zdaniem podstawą jest odpowiednia wiedza przed zakupem jeśli chodzi o małą glebogryzarkę, lepszy sprzęt zaczyna się od 6000 zł, a polecić mogę tylko takie koło 20000 zł, tylko taki są godne polecenia z czystym sumieniem. Jeśli kupisz glebogryzarkę za 300 zł, niestety jestem przekonany że jakość = cena. A jak ktoś ma więcej działki to polecam artykuł glebogryzarki. W linku macie jej rodzaje, i opis itd. Myślę że od tego powinno się zacząć. Powodzenia.
AmaPoland
200p
200p
Od: 8 paź 2013, o 09:57

Post »

20 000? No to pojechałeś :D Jestem zwolennikiem polecania dobrej jakości ale tu chyba pozwolę sobie zaoponować. Wszystko zależy od pracy jaką chcemy wykonywać i prędkości jaką w tej pracy będziemy utrzymywali.
Kuba001
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 lut 2009, o 17:18

Post »

Witam. Na wiosnę planuje założenie nowego trawnika na całej działce. Generalnie trawnik jest w kiepskiej kondycji, rośnie na ciężkiej gliniastej ziemi a darń jest tak gęsta że w lecie ciężko wbić łopatę. Cały proces zakładania opieram na przeoraniu tego co jest obecnie, nawiezieniu piachu żeby rozluźnić strukturę gleby, ponownym przeoraniu całości i zasadzeniu nowej trawy. Zastanawiam się nad kupnem glebogryzarki spalinowej (terenu do orania jest dość sporo, ponad to mam ogródek warzywny wiec nie opłaca mi się wynajmować glebogryzarki).

Co sądzicie o moim pomyśle? Czy glebogryzarka o mocy 3,5HP wystarczy do takiego zadania czy szukać mocniejszej? Jaki model możecie polecić? Co bardziej opłaca się kupować, nową czy używaną maszynę? Fajnie byłoby się zmieścić w granicy 2000 zł. Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi:)
Awatar użytkownika
szkodnikk
200p
200p
Od: 2 sty 2014, o 10:48

Post »

witaj
Lepiej wynająć ciągnik z glebogryzarką podpinaną do niego. Maszyna o dużej mocy i głębiej zmieli, zaoszczędzisz na kasie i czasie.
Kuba001
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 lut 2009, o 17:18

Re: Glebogryzarka a stara darń

Post »

Niestety ciągnik odpada, nie ma jak wjechać, małe pole manewru. Pozostaje mi tylko łopata albo glebogryzarka ale muszę przyznać że nie za bardzo mi się piekli do przekopania tego wszystkiego ręcznie.
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2013, o 15:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Glebogryzarka przekopania nie zastąpi. Jak w rolnictwie glebogryzarka nie zastąpi pługa, a pług głębosza.

Jak masz starą darń to albo pług albo łopata. A potem glebogryzarka.
_mackro_
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 sty 2013, o 14:27
Kontakt:

Post »

Chyba, że znajdziesz kogoś z glebogryzarką separacyjną, to z pewnością dużo pomoże.
Poznam Regulamin Forum
_mackro_
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 sty 2013, o 14:27
Kontakt:

Post »

20000 zł to sporo, ale tyle wart jest mocny profesjonalny sprzęt. Tak naprawdę można kupić trochę tańszy, ale ceny rozpoczynają się od 10000zł. Osobiście polecam ciągnik Pasquali z silnikiem diesla 10kM. Wcześniej posiadałem Husqvarnę z 6,5kM silnikiem benzynowym. Różnica w pracy jest zauważalna.
Poznam Regulamin Forum
AmaPoland
200p
200p
Od: 8 paź 2013, o 09:57

Post »

Pozwolę sobie nie zgodzić się z przedmówcami, że dobrą glebogryzarkę można kupić tylko za co najmniej 10 000 lub co najmniej 20 000(!!!). Być może gdzieś się wkradło nieporozumienie i mówimy o innych zastosowaniach. Ogrodowe glebogryzarki można kupić sporo poniżej 10 000 zł i to dobrej jakości.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”