Papryka do gruntu. Część 4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Papryka do gruntu. Część 4

Post »

Ja papryki słodkie planuję na początek marca z pomidorami do donic. Mam nadzieję, że nic mi planów nie pokrzyżuje. No i teraz już wiem, że papryki tylko do słonecznych miejsc. Pomidory w półcieniu rosły ładnie, ale papryka nie chciała.
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42

Post »

Słuchajcie co polecilibyście do gruntu dla początkującego paprykowca:
- z czerwonych Robertę czy Robertine ( która waszym zdanie lepsza )
- czy żółta Telimena może być uprawiana w gruncie jeśli nie to proszę o podanie innej odmianie,
- zdecydowałem się jeszcze na fioletową Odę
Moglibyście podać mi jakie zabiegi pielęgnacyjne wykonuje się paprykom? Słyszałem o usuwaniu pierwszego pąka kwiatowego. Może jakieś cięcie liści czy gałązek?
Pozdrawiam Paweł
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zamierzam wysiać paprykę Ożarowską (docelowo ma rosnąć w gruncie). Czytam, że niektórym osobom nie zdążyła dojrzeć (nie wiem jaka odmiana) wysiana nawet 23 lutego... Chyba wysieję w najbliższych dniach.
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04

Post »

Mi nie dojrzała siana 23 lutego, a dokładniej dojrzało tylko około 20-30% owoców.
Siałem kilka odmian. Między innymi:

Robertina
Yolo wonder
Sweet banana
Rokita - na tej odmianie dojrzało najwięcej
Nokturn
i kilka odmian od forumowiczów

Sytuacja taka z pewnością spowodowana była moim brakiem doświadczenia, zbyt niską temperaturą w początkowym okresie produkcji rozsady, jak i wczesnymi przymrozkami które uśmierciły rośliny :?

Jeśli masz dobre warunki do zrobienia rozsady to nie warto się śpieszyć.
Ja jednak po doświadczeniach z poprzedniego sezonu część papryk wysieje już dzisiaj :wit
Pozdrawiam, Jacek
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacek piszesz, że przymrozki uśmierciły rośliny, kiedy je wysadziłeś do gruntu? Paprykę wysadza się tak jak pomidory, po 15 maja, kiedy nie ma już przymrozków.
Też pierwszy raz robię rozsadę. Do wschodów będę je mogła trzymać w ciepłym pokoju, ale po wschodach powędrują do chłodnego pomieszczenia, gdzie na parapecie jest w tej chwili 14 stopni w dzień...
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Papryka Topgirl-zdjęcia i opis jest zachęcający-uprawiał ktoś tę odmianę?
robeert
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 16 lis 2013, o 08:35

Post »

Witam

Wsadziłem jakiś czas temu już pierwsze papryczki do wielodoniczek.
Ładnie większość powschodziła, jednak się zastanawiam czy na tym etapie nie powinienem czymś nawieźć.
Troszkę się roślinki wyciągnęły, ale od dziś dostały lepszy (widniejszy) parapet.
Dodatkowo mam zamiar je troszkę doświetlać.

Następne pytanie to kiedy je przesadzić do większych doniczek. Na razie mają po dwa pierwsze listki (te które wykiełkowały z ziemi).

I kolejne przy przesadzaniu jak głęboko je wsadzić?
Robert
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Nie należy papryki wysiewać zbyt wcześnie. Okres produkcji rozsady, przy zachowaniu zalecanej temperatury, wynosi mniej więcej 8 tygodni (w niektórych latach przy wysokiej temperaturze i bardzo dobrym nasłonecznieniu może on być o tydzień krótszy).
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2665
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04

Post »

camellia pisze:Jacek piszesz, że przymrozki uśmierciły rośliny, kiedy je wysadziłeś do gruntu? Paprykę wysadza się tak jak pomidory, po 15 maja, kiedy nie ma już przymrozków.
Też pierwszy raz robię rozsadę. Do wschodów będę je mogła trzymać w ciepłym pokoju, ale po wschodach powędrują do chłodnego pomieszczenia, gdzie na parapecie jest w tej chwili 14 stopni w dzień...
Chodziło mi o wczesnojesienne przymrozki, które uśmierciły paprykę i pomidory.
Pozdrawiam, Jacek
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

forumowicz pisze:
Nie należy papryki wysiewać zbyt wcześnie. Okres produkcji rozsady, przy zachowaniu zalecanej temperatury, wynosi mniej więcej 8 tygodni (w niektórych latach przy wysokiej temperaturze i bardzo dobrym nasłonecznieniu może on być o tydzień krótszy).
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2665
Tylko, że cytowany artykuł odnosi się do uprawy papryki w namiocie foliowym a my tu rozmawiamy o papryce w gruncie. Chodzi o to, że wielu osobom taka papryka nie zdążyła dojrzeć, dlatego może lepiej ją trochę bardziej "podpędzić" w domu?

Ja jednak zaryzykuję i wysieję przed 25 lutym.

Ze strony PIORIN (http://piorin.gov.pl/cms/upload/akt/ippapryka.pdf ):

Optymalna temp. kiełkowania: 22-27 stopni C
Po rozwinięciu liścieni pikować do doniczek o średnicy 10-12 cm.
robeert
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 16 lis 2013, o 08:35

Post »

forumowicz nie zamierzam teraz produkować dużej ilości rozsad do gruntu.
Bardziej chodziło o sprawdzenie i możliwości kiełkowania i wzrostu. Jest to moja pierwsza papryka i bardziej mi chodzi o sprawdzenie jak się udadzą rozsady.
Posiałem po kilka nasion z różnych odmian. dla sprawdzenie.
Podstawowe rozsady będę robił dużo później. Jednak chodzi mi o to aby jak gdyby przećwiczyć samą produkcję rozsady aby przy właściwej produkcji było łatwiej i bezpieczniej.

Dlatego też prosiłbym o informację jak ją teraz zasilić i czy w ogóle zasilić jakimiś nawozami.
Dzięki za link. Troszkę spraw wyjaśnił.
Robert
aalal29
200p
200p
Od: 14 paź 2010, o 19:41

Post »

Ja w zeszłym roku wysiałem paprykę po raz pierwszy,zrobiłem to 13(zaczęły kiełkować 19) kwietnia i uważam że można by było jeszcze ewentualnie tydzień wcześniej,ale niekoniecznie.wcześniejszy wysiew chyba faktycznie nie ma sensu,ale mogę się mylić.Jednak jeśli fachowiec pisze że nie ma wcześniej sensu tego robić,to postaram się do tego zastosować,zresztą z góry sobie założyłem że w tym roku sieję 10 i to powinno wystarczyć.W 2013 r posiałem zorzę ,etiudę(b .smaczna) ,california Wonder i igę,pierwsze owoce zaczęły dojrzewać w 3 dekadzie sierpnia,no może zorza nieco wcześniej.Nie wiem czy to późno czy wcześnie,ale sumie jestem zadowolony z uprawy papryki,choć te nocne przymrozki z przełomu września i października zniszczyły mi blisko 10 kg owoców na 30 krzakach.W tym roku chcę wysiać etiudę bo bardzo mi smakowała i zorzę bo plenna i wczesna,chcę też wysiać coś z pary roberta ,caryca zależy co będzie dostępne w ogrodniku,ostatecznie zamówię z internetu.Myślałem też aby wysiać jakąś fioletową czy prawie czarną odmianę,ale nie wiem czy warto,tzn czy są smaczne,ktoś może mnie oświecić w tej kwestii? dziękuję.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”