MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.III
Re: Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach. Cz. III
No Marcin!
Szacun! piękny dom.Kawał chałupy zbudowałeś.
A i trzcinę masz piękną. Gdzie taką grubą naszarpałeś? minimum 8 mm,czy więcej? Co z taką ilością murarki będziesz zapylał?
Szacun! piękny dom.Kawał chałupy zbudowałeś.
A i trzcinę masz piękną. Gdzie taką grubą naszarpałeś? minimum 8 mm,czy więcej? Co z taką ilością murarki będziesz zapylał?
No piękny domek
Trzeba będzie pewnie odgapić, chociaż nie wiem jak z przewiewem a raczej z jego brakiem, czy nie będzie wilgoci w rurkach.
Trzeba będzie pewnie odgapić, chociaż nie wiem jak z przewiewem a raczej z jego brakiem, czy nie będzie wilgoci w rurkach.
MARCIN
Piękny domek zbudowałeś, myślę że z taka ilością pszczół w przyszłym sezonie będziesz miał sporo roboty z wyjmowaniem kokonów, musisz mieć dużo roślin do zapylania ?!
Piękny domek zbudowałeś, myślę że z taka ilością pszczół w przyszłym sezonie będziesz miał sporo roboty z wyjmowaniem kokonów, musisz mieć dużo roślin do zapylania ?!
Z tego co się orientuję, to nie wszyscy wyjmują kokony. W naturze im nikt nie pomaga.
Zaleca się przeprowadzenie selekcji kokonów aby zminimalizować śmiertelność pszczół, ponieważ w rurkach świetnie czują i rozwijają się pasożyty które zagrażają murarce
-
- 100p
- Od: 27 sty 2014, o 10:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Możecie napisać wymiary wewnętrzne uliku dla trzmieli szer x długość x głębokość i na jakiej wysokości dziura wlotowa.
A najlepiej jak ktoś może to rysunek żeby narysował i wstawił z wymiarami.
- MarcinP87
- 50p
- Od: 10 lis 2010, o 18:01
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Na tych zdjęciach trzcina (wybrana najładniejsza) ma średnice 8-10mm, ale jej mam bardzo mało jakieś 500 szt.
Mam ją od siostry bo w mojej okolicy trudno o taką grubą jest tylko max 5-6mm. Trzcina gdzieś z okolic Nowej Dęby. (ponad 60km ode mnie)
Murarki na razie będą pracowały w czereśniach na podkładce GiSelA 5.
W przyszłości jak się populacja rozrośnie wstawię ją na inne uprawy.
Mam ją od siostry bo w mojej okolicy trudno o taką grubą jest tylko max 5-6mm. Trzcina gdzieś z okolic Nowej Dęby. (ponad 60km ode mnie)
Murarki na razie będą pracowały w czereśniach na podkładce GiSelA 5.
W przyszłości jak się populacja rozrośnie wstawię ją na inne uprawy.
Wymiary wewnętrzne budki powinny być nie mniejsze niż 13x13x13cm. Otwór wlotowy powinien być na środku jednej ze ścianek, średnica ok. 15-20mm budka powinna być wypełniona suchymi liśćmi, sianem lub mchem itp.trzmiele będą z tego budowały gniazdo.Neki pisze:Możecie napisać wymiary wewnętrzne uliku dla trzmieli szer x długość x głębokość i na jakiej wysokości dziura wlotowa.
Powodzenia.
Neki tutaj masz o hodowli trzmiela, konkretnie od punktu 8
http://www.inhort.pl/files/program_wiel ... zmieli.pdf
http://www.inhort.pl/files/program_wiel ... zmieli.pdf
-
- 100p
- Od: 30 mar 2008, o 19:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Proszę o pomoc. Co to może być?
Sztywny kokon, półprzeźroczysty, w środku pojedyńcza larwa. Poniżej dla porównania miesierka.
I drugi przypadek:
Tu też mam wątpliwości czy jest to szkodnik czy pszczółka. Błona jest dużo delikatniejsza niż u miesierki, w środku jak widać pojedyńcza, żółta larwa.
W jednej rurce znalazłem obok niej mumię szkodnika, być może to rodzic:
Na koniec ciekawostka. Rozcinałem dość grube rurki z rdestu i w środku znalzałem fantastyczne, trójwymiarowe struktury z gliny zrobione przez murarki. Trochę tam było pasożytów, ale sama konstrukcja jak dla mnie-cacuszko. Zdjęcia nie oddadzą wszystkiego w pełni:
I jeszcze ładna rurka z miesierką, miałem jakieś 10 sztuk takich:
Powędrowały do lodówki razem z rurką i resztą murarek.
Sztywny kokon, półprzeźroczysty, w środku pojedyńcza larwa. Poniżej dla porównania miesierka.
I drugi przypadek:
Tu też mam wątpliwości czy jest to szkodnik czy pszczółka. Błona jest dużo delikatniejsza niż u miesierki, w środku jak widać pojedyńcza, żółta larwa.
W jednej rurce znalazłem obok niej mumię szkodnika, być może to rodzic:
Na koniec ciekawostka. Rozcinałem dość grube rurki z rdestu i w środku znalzałem fantastyczne, trójwymiarowe struktury z gliny zrobione przez murarki. Trochę tam było pasożytów, ale sama konstrukcja jak dla mnie-cacuszko. Zdjęcia nie oddadzą wszystkiego w pełni:
I jeszcze ładna rurka z miesierką, miałem jakieś 10 sztuk takich:
Powędrowały do lodówki razem z rurką i resztą murarek.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 29 sty 2013, o 21:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Mam taka pewną prośbę .Czy ktoś ma na zbyciu parę kokonów murarki ponieważ chcę na wiosnę zacząć hodowle murarek.
Pozdrawiam Adam
- wasmi
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 8 kwie 2012, o 10:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Krzycho
niestety nie są kokony miesierki tylko węgarnika slomowego-Trypoxylon figulus.
Pozdrawiam Mirek
niestety nie są kokony miesierki tylko węgarnika slomowego-Trypoxylon figulus.
Pozdrawiam Mirek
Niewiedza jest błogosławieństwem. Wiedząc wszystko nie byłoby nic do odkrycia.