MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.III
-
- 100p
- Od: 27 sty 2014, o 10:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach. Cz. III
Można jeszcze czymś zabezpieczyć oprócz pokostem lnianym uliki dla trzmieli np.Sadolin Extra który jest też do wnętrz, a dla hotelu dla owadów jaką siatkę użyć żeby ptaki nie wyjadały kokonów, plastikową czy metalową ?
- kidaa21
- 200p
- Od: 6 kwie 2012, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
kokony miesierki są zrobione z liści .....
:)
a ten owad jest pasozytem czy pozyteczny? bo tez miałem je w kilku rurkach ale je odłozyłem na bok. spalic czy zostawic?wasmi pisze:Krzycho
niestety nie są kokony miesierki tylko węgarnika slomowego-Trypoxylon figulus.
Pozdrawiam Mirek
- wasmi
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 8 kwie 2012, o 10:47
- Kontakt:
Trypoxylon figulus (L.) ? poluje na drobne pająki, jest żywicielem złotolitek z gatunku Chrysis fulgida i Chrysis cyanea. Gniazda zakłada z źdźbłach słomy, w których poszczególne komórki rozdziela wieczkami z gliny. Polsce pospolity.
Trypoxylon clavicerum Lep. Et. Serv. ? poluje na drobne pająki i mszyce. W Polsce pospolity.
Pozdrawiam Mirek
Trypoxylon clavicerum Lep. Et. Serv. ? poluje na drobne pająki i mszyce. W Polsce pospolity.
Pozdrawiam Mirek
Niewiedza jest błogosławieństwem. Wiedząc wszystko nie byłoby nic do odkrycia.
rozumiem dzięki za posta;) dobrze ze ich nie spaliłem;)wasmi pisze:Trypoxylon figulus (L.) ? poluje na drobne pająki, jest żywicielem złotolitek z gatunku Chrysis fulgida i Chrysis cyanea. Gniazda zakłada z źdźbłach słomy, w których poszczególne komórki rozdziela wieczkami z gliny. Polsce pospolity.
Pozdrawiam Mirek
Coś nie bardzo kapuję z tym żywicielem. Żywi te złotolitki (czyli złotolitki konsumują Trypoxylona) czy on nimi się żywi?pliszek pisze:rozumiem dzięki za posta;) dobrze ze ich nie spaliłem;)wasmi pisze:Trypoxylon figulus (L.) ? poluje na drobne pająki, jest żywicielem złotolitek z gatunku Chrysis fulgida i Chrysis cyanea. Gniazda zakłada z źdźbłach słomy, w których poszczególne komórki rozdziela wieczkami z gliny. Polsce pospolity.
Pozdrawiam Mirek
- markonix
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Złotolitka jest tym pasożytem który atakuje jaja ...
a tutaj link do strony z której ściągnięto opis http://www.wigry.win.pl/owady/char.htm
a tutaj link do strony z której ściągnięto opis http://www.wigry.win.pl/owady/char.htm
-
- 100p
- Od: 30 mar 2008, o 19:42
@wasmi dziękuję za informację. Wystawię te rurki na dwór, gdzieś w suche miejsce. W lodówce szkoda na nie miejsca.
markonix
Mam nadzieję,że złotolitka też ma jakiegoś wroga. Może się mylę,ale jakiś czas temu gdzieś wyczytałem,że jakiś pajączek się nią bardzo rozkoszuje.Jednak 100% potwierdzenia nie mam.
Mam nadzieję,że złotolitka też ma jakiegoś wroga. Może się mylę,ale jakiś czas temu gdzieś wyczytałem,że jakiś pajączek się nią bardzo rozkoszuje.Jednak 100% potwierdzenia nie mam.
- kidaa21
- 200p
- Od: 6 kwie 2012, o 20:29
kiedy wystawiacie swoje maleństwa?? ja tak myślę czy aby nie wystawić ich w sobotę albo w następnym tygodniu niech już powoli się szykują do wyjścia....przecież niedługo marzec, widzę coraz więcej owadów ,wiec może już pora?
:)
Myślę że jeszcze jest wcześnie, bo nic nie kwitnie, skąd pszczółki będą brać pyłek ?
-
- 10p - Początkujący
- Od: 10 sie 2013, o 13:04
"NA MIŁY BÓG" Przecież jeszcze może być 1,5m śniegu. Myślę, że niech leżą w lodówce do końca marca. To jedyne wyjście, bo zaczyna być już za ciepło, by ryzykować życie i przeżycie tych małych biedaków. Jak wyjdą z kokonów to już nie wrócą. A tak Masz pewność że dookoła coś kwitnie i zima się na dobre wyniosła.http://forumogrodnicze.info/posting.php ... &p=4476992#kidaa21 pisze:kiedy wystawiacie swoje maleństwa?? ja tak myślę czy aby nie wystawić ich w sobotę albo w następnym tygodniu niech już powoli się szykują do wyjścia....przecież niedługo marzec, widzę coraz więcej owadów ,wiec może już pora?
Trzeba jeszcze poczekać z wystawianiem.
Nie ma kwiatów, nie ma pyłku, nie ma jedzonka.
Nie ma kwiatów, nie ma pyłku, nie ma jedzonka.