Kawałek szczęścia

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Kawałek szczęścia

Post »

Asiu już obiecuje poprawę! strasznie mi głupio, że Cię zaniedbałam. Ale: pierwsza sprawa ogrodniczka nie taka mała ino patrzeć jak założy swój wątek i stworzy całą rabatkę. Już ją lubię ;:167 druga sprawa : ten kurhan to ja bym rozplantowała, tylko szkoda tej Waszej pracy z wybieraniem perzu i nawożeniem, ale można tą ziemię dać na wierzch. Bo co Wy z tym zrobicie, a tam jest pewnie dobra wypoczęta ziemia. po trzecie dlaczego przepadły borówki przecież one są nie do zdarcia, chyba że nie dostały kwaśnego torfu? a teraz to się będzie działo skoro nasionka są to będzie pięknie! bardzo ładna ta czerwona dalia ;:333
Awatar użytkownika
Paulii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2013, o 15:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Asiu :wit Fajne otoczenie leśne masz wokół swojego ogrodu
Wiem coś o walce z perzem faktycznie jest to walka z wiatrakami, ale opłaca się z nim walczyć :roll:
Niestety tu każdy choruje na tą ?dziwną? chorobę, jaką jest ciągła chęć kupowania i dosadzania nowych roślin.
Fajna brzózka, śliczny skalniaczek :)
Twoja mała ogrodniczka cudna :wink:
Ogromna jest radość z własnoręcznie wysianych nasionek
Piękny domek wybudowaliście ;:215
Śliczny Hiacynt
Piękne wspomnienia wiosny z tamtego roku
Śliczne te dalie z własnego siewu Piękna lilia
Trzymam mocno kciuki za wszystkie Twoje ogrodowe plany i poczynania! ;:196 aby się spełniły
Pauli :) "To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące"
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu, ogrodniczka w tym roku idzie do zerówki jako pięciolatka (tylko wysoka jest jakoś tak :wink: ). Ziemię będziemy rozgarniać, z przodu domu i z prawej strony jest niżej, więc wyrównamy, a z reszty może te podwyższone rabaty zrobię (chociaż dwie). Z borówkami było tak, jak mówisz. Posadziłam drugie już z torfem.

Paulii bardzo dziękuję za wszystkie pochwały. Jeszcze dużo pracy przed nami. Cieszę się, że eM. pomaga przygotować ziemię, jak coś większego to wsadzi w ziemię. A później chodzi i podziwia. Również mam nadzieję, że za kilka lat ogród będzie miejscem naszego wypoczynku po całym dniu pracy.
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p
Od: 15 maja 2013, o 09:59

Post »

Asiu, ileż to ja roślin załatwiłam przez nieostrożne używanie narzędzi ogrodniczych :) No, ale co ich nie zabije-to wzmocni. Oby :D Dalie wyrosły Ci piękne, aż się wierzyć nie chce, że to z nasion! Ciekawe, jak tam nasze bulwy z dalii wsiowych... W tym rozgardiaszu to ja, z przeproszeniem, nawet gatek rano znaleźć nie mogę ;:306 Choć znalazłam ostatnio dogorywająca na jakiejś stercie cebulę zwartnicy. Z nadzieją wetknęłam ją do doniczki, bo to mój na razie jedyny zielony akcent w domu. Pozdrowienia :)
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Oj, Asiu, czekam na te pierwsze oznaki z utęsknieniem... póki co, dojrzałam tylko wychodzące floksy i rozchodniki...

Ale, ale - zaczęły się nam ferie! Może i wiosna przyjdzie wraz z piękną pogodą :)
Tego sobie życzmy.

Pozdrawiam ciepło!
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Odwiedziłam dziś swój ogródek. Tulipany dzielne wychodzą spod śniegu. Reszta jakby uśpiona, nic się nie dzieje. Zdjęć nie zrobiłam, bo było już zbyt ciemno. Jutro nadrobię. Myślałam, że śnieg zniknął, ostatnio jeździłam wieczorami, a tam nadal zaspy.

Zuziu, masz rację. Z roślinami, jak z człowiekiem, chociaż więcej w domu uśmierciłam niż na działce. Jednak odkąd zaglądam na FO i te domowe mnie polubiły, a nawet zaczęły rosnąć i rosnąć. Kocham kwiaty w każdej postaci, ale przez wiele lat myślałam, że bez wzajemności. Kwitnący ogród pokazał, że jednak potrafię się z nimi obchodzić. Od nasionka do kolejnego nasionka. I to jest wspaniałe w miłości do roślin.

Aguniu floksów jeszcze nie mam, rozchodników również, ale już się rozglądam :) . Nie lubię zimy i zimna. Czekam z Tobą na wiosnę.
Teraz ferie, więc odpoczywamy, a potem już marzec i coraz bliżej...

Przy okazji Walentego pokażę moją różyczkę. Z rodzaju okrywowych. To był pierwszy zakup, jaki posadziłam na działce. W ubiegłym roku była cała obsypana kwiatami i kwitła do przymrozków.
Spróbuję ją na wiosnę rozmnożyć.
Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Asiu ja okrywowe mam dwie i będę w przyszłości kupowała ich więcej, bo to bardzo wdzięczne róże.....a jest ich bardzo dużo!
To dobrze , że ziemia zostanie a grządki zrób koniecznie, bo ja też będę robić i będziemy wymieniać doświadczenia ;:4
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu, jeszcze nie powiedziałam o tym swojemu eMowi., ale gdzieś między wierszami wspomniałam, że będę potrzebowała desek. Odpowiedział, że da się załatwić :wink: .
A różyczki rzeczywiście są bezproblemowe. Wybrałam tylko złe miejsce, bo pod brzózką, a one rosną i rosną na boki w każdą stronę.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Asiu, bo brzoza potrzebuje dużo wody i róża może mieć za sucho :?
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu, wody nie żałujemy, ani różom, ani brzozie. Pewnie dlatego tak szybko urosła przez rok. Teraz jak jest studnia, to jest dużo lepiej.
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Asiu słoneczka ;:3 ;:3 ;:196
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Paulii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2013, o 15:03

Post »

Witaj Asiu ;:7 Piękna biała różyczka :)
Pauli :) "To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące"
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Paulinko, Alicjo witajcie!

Wczoraj wybrałam się na poszukiwanie wiosny w swoim ogrodzie. Nadal leży śnieg, jednak miejscami pojawiają się roślinki.

Obrazek

Obrazek

A tych, których świerzbią rączki przed zbyt wczesnym wysiewem nasionek, zachęcam do siania kiełków. U mnie całą zimę rosną. Jedne wyjmuję z kiełkownicy, drugie sieję i tak cały czas. Coś zdrowego na kanapki, do sałatek, czy twarożku. Dzieciaki też się zajadają.
Ostatnio polubiliśmy kiełki lucerny.

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”