Fuksja (Fuchsia) - pielęgnacja, problemy w uprawie, cz. 2

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kirunia
200p
200p
Od: 25 sie 2013, o 14:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Fuksja,ułanka (Fuchsia) - wszystko o nich, cz. 2

Post »

Ratunku!!! Znalazłam w fuksjach ziemiórki. Pierwszy raz mam z nimi kłopot i kompletnie nie wiem jak się pozbyć tych nieproszonych gości. Pomóżcie proszę!!!
Awatar użytkownika
adrianic
1000p
1000p
Od: 4 maja 2010, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Kirunia pisze:Ratunku!!! Znalazłam w fuksjach ziemiórki. Pierwszy raz mam z nimi kłopot i kompletnie nie wiem jak się pozbyć tych nieproszonych gości. Pomóżcie proszę!!!
Muszki wyłap żółtymi tablicami lepowymi - żadną chemią ich nie zabijesz.
Larwy zwalczysz podlewając rośliny chemią - nomolt.
ja u siebie stosuję nicienie co dwa lata i wystarcza ale dla kilku doniczek się nie opłaca kupować nicieni
fumikko
100p
100p
Od: 2 cze 2013, o 23:03

Post »

Trudna sprawa , nomolt jest już wycofany ze sprzedaży chyba od ponad roku, alternatywą ma być BI58 NOWY (tu różne opinie są na temat skuteczności ) ...a tablice lepowe pomagają podobno głównie na samce gdyż samice w większości nie latają tylko chodzą po ziemi lub latają tylko kilka cm nad ziemią
Najskuteczniejsze na ziemórki są podobno obecnie nicienie np Nemycel
Awatar użytkownika
Kirunia
200p
200p

Post »

Dziękuję Adrianie. Zaraz jadę do sklepu ogrodniczego. Problem jest tylko z tym ,że dla amatorów nomolot został wycofany ze
sprzedaży. Na ziemiórkowym wątku na forum wyczytałam, że można spróbować go zastąpić mospilanem.
fumikko gdzie można kupić nemycel? Może wiesz. Przeszukałam internet i jest tylko w sprzedaży wysyłkowej, a takie środki to wolę kupować osobiście.
fumikko
100p
100p
Od: 2 cze 2013, o 23:03

Post »

Ja nie spotkałem tego w żadnym sklepiku ogrodniczym ani marketach więc pozostaje tylko interent ...no może gdzieś w jakiejś dużej hurtowni ogrodniczej ale to już musisz pytać lokalnie.
Możesz też szukać pod innymi nazwami ważne żeby były to te drapieżne nicienie Steinernema feltiae..więc proponuję wpisać w gool..... samą nazwę tych nicieni.
Jedna mała uwaga ...proponuję przeczekać do wczesnej wiosny bo one podobno giną w temp poniżej 0C .. więc przy tych temp przesyła może je zabić
Awatar użytkownika
adrianic
1000p
1000p
Od: 4 maja 2010, o 21:03
Kontakt:

Post »

Nicienie tylko i wyłącznie wysyłkowo bo muszą być odpowiednie warunki przechowywania (dostaniesz duże pudełko ze styropianu, a w środku małe pudełeczko :) )ale to trochę kosztuje i nie wiem czy się opłaca dla kilku doniczek.
Na żółte tablice lepowe z tego co wiem łapią się i samce i samice.
ja nomolt jeszcze mam z zapasów. Jeśli go nie ma to zastosuj Larwax lub Dimilin
Larwax jest preparatem bio i jest tańszy, a Dimilin jest zarejestrowany jako środek ochrony roślin.
Dziwne jest to, że to ten sam związek chemiczny (jeden produkt wymaga zezwolenia, a drugi nie...) Larwax jest tańszy
Awatar użytkownika
Kirunia
200p
200p

Post »

Żółte tablice lepowe już wiszą. Sprawdzę czy dużo ziemiórek się złapie i wtedy zdecyduję czy chemia czy nicienie. Znalazłam w necie nemycel w opakowaniu dla amatorów zawierający 50 mln nicieni w cenie 35, to ewentualnie z sąsiadką na spółkę kupimy.
Bardzo wam dziękuję.
Mam jeszcze jedno pytanie: Tak wygląda teraz fuksja Die Schone Wilhelmine

Obrazek

Czy ja mam ją przyciąć? Rośnie ona inaczej niż większość fuksji, bardzo szybko drewnieje i boję się ją zniszczyć. Posadzona była w tamtym roku i kwitła nieprzerwanie /od momentu kiedy do mnie trafiła/ do połowy grudnia.
Awatar użytkownika
Amara
1000p
1000p
Od: 13 maja 2013, o 19:07

Post »

Moja ulubienica wygląda tak
Obrazek
Awatar użytkownika
lolka289
100p
100p
Od: 4 kwie 2012, o 12:27

Post »

A to moje zeszłoroczne fuksiajki ładnie się zielenia :heja
Obrazek
Pozdrawiam Ilona
Mój wątek:Balkonowe inspiracje Lolki
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 09:45

Post »

U mnie po zimie troche strat, ale tez warunki zimowania zmienily sie w trakcie zimy na gorsze. Trudno. Na szczescie pieknie przezimowala Texas Longhorn, na ktorej mi bardzo zalezy bo ciezko ja dorwac, gorzej ze padla Ellie Appleby - piekna variegatka. Wczoraj wystawilam je na zewnatrz, "nieboszczki" rowniez, moze jeszcze cos odbije z korzeni. Jedna skrzynka (= 3 odmiany) padla ofiara kotow, ktore urzadzily sobie w niej dodatkowa kuwete - tego nie odratuje bo mocz popalil korzenie. Prowadzona na drzewko magellanica stracila czubek, wiec niniejszym ustalila wysokosc pnia, ale widze ze ladnie odbija w gornej partii, bedzie z czego formowac korone. Nie jest tragicznie jak na pierwsze zimowanie.
Zeby bylo smiesznie, 3 fuksje w koszach przezimowaly na zewnatrz i wygladaja lepiej, niz czesc z przechowalni - odbijaja gesto, nie wyciagaja sie zupelnie, a Blue Eyes ma paki kwiatowe.
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Awatar użytkownika
Kirunia
200p
200p

Post »

Troszkę ci zazdroszczę Kingo tego cieplejszego klimatu. U nas żadna fuksja nie przeżyje zimy na zewnątrz. No może z grupy magellanica w cieplejszych rejonach Polski. Ja niestety mieszkam na podmokłym terenie, na skraju lasu i temperatury są niższe o kilka stopni więc nawet nie próbuję. Bardzo bym chciała zobaczyć zdjęcia twojej Texas Longhorn. Naprawdę ma takie duże kwiaty?
Awatar użytkownika
lolka289
100p
100p
Od: 4 kwie 2012, o 12:27

Post »

Czy fuksje po zimie na początku mają takie drobne listki???Czy to po prostu może brak jakiegoś nawozu???
Pozdrawiam Ilona
Mój wątek:Balkonowe inspiracje Lolki
Awatar użytkownika
Amara
1000p
1000p
Od: 13 maja 2013, o 19:07

Post »

a u mnie kolejna szykuje kwiaty :heja
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”