Żeniszek meksykański (Ageratum houstonianum)
Re: Żeniszek
Dziunia87 super pomysł z tą rozsadą rwaną, wykorzystam go, bo też wszystkiego na parapetach nie pomieszczę.
- Dziunia87
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Rozsadę rwaną polecam w przypadku bardziej pospolitych odmian na których aż tak bardzo nam nie zależy... Rarytasy radzę pikować, co by mieć jak najwięcej ładnych i wychuchanych egzemplarzy
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja z wysiewem ciągle jeszcze czekam. Przyjmując, że początek kwitnienia przypada po ok. 10 tygodniach od wysiewu, termin- początek marca, w moim przypadku będzie odpowiedni. Z kwitnących na biało w tym roku raczej zrezygnuję ale oczywiście niebieskich nie może zabraknąć. No i znalazłem coś nowego, przynajmniej dla mnie, a mianowicie żeniszka o karminowym kolorze kwiatów. Na opakowaniu wygląda bardzo okazale.
-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
Jaka to odmiana tego cudeńka karminowego?
-
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No to ja nawet nie wiedziałam ,że zastosowałam rozsadę rwaną u aksamitki wąskolistnej.Ciągle się tutaj można czegoś nowego dowiedzieć .
Pozdrawiam Teresa
Pozdrawiam Teresa
- harwi
- Od: 5 mar 2008, o 14:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To to tak się nazywa? Ja tak posadziłam żeniszka z lenistwa już nie miałam siły pikować Dla mnie to rozsada na leniucha Moje żeniszki też posiane. Fajne te inne kolorki też by mi się przydały. Wiosna wiosna ;)
ten karminowy to moze byc rozowy.Bo w zasadzie sa tylko te trzy kolory zeniszka.Przemek? czemu rezygnujesz z bialego? nie podobal ci sie?
Zawsze sieje niebieskiego i w tym roku chcialam sie skusic na bailego i rozowego,nikt nie chce powiedziec jak one kwitna i czy warto je siac
Zawsze sieje niebieskiego i w tym roku chcialam sie skusic na bailego i rozowego,nikt nie chce powiedziec jak one kwitna i czy warto je siac
Przepraszam,ale nie mam mozliwosci uzywania polskich liter Kasia
-
- 1000p
Ten karminowy jest karminowy ale nie wiem jaka to odmiana,żeniszki są też w mieszanych kolorkach-biało niebieskie,biało-fioletowe-miałam taki 2 lata temu i guła jestem bo nie zapisałam odmiany
- Ruda2011
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
II partię wysieję na początku marca bo jakieś cherlawe te moje - tak jakoś niemrawo po wzejściu jak i nadal wyglądająprzemek1136 pisze: Ja z wysiewem ciągle jeszcze czekam. Przyjmując, że początek kwitnienia przypada po ok. 10 tygodniach od wysiewu, termin- początek marca, w moim przypadku będzie odpowiedni.
Mam do Ciebie Przemku pytanie.
Do jakiej ziemi wysiejesz swoje żeniszki ? W Twoim wątku wyczytałam, że dla niektórych roślin substral jest za bogaty. Ja w substral właśnie wysiałam - może z piaskiem trochę wymieszać - rozluźnić ? Poradź proszę
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ruda2011 Po pierwsze nawet jeżeli skarżyłem się na podłoże Substral to nie tyczyło to podłoża do wysiewów (nigdy nie wysiewałem nasion w podłożu "Substral do wysiewu" ale myślę, że jakościowo jest on zbliżony do podłoża, którego ja używam). Podłoże Substral Osmocote uniwersalny 3w1, które z braku innego podłoża użyłem do sadzonkowania koleusów nie za bardzo podeszło moim roślinkom. Z gotowymi podłożami jest wielki problem. Po pierwsze torf nie powinien ulec przemrożeniu a to co kupujemy leży przecież na dworze przez wiele dni. Po drugie fajnie by było żeby było świeżym podłożem, najlepiej nie starszym niż 3 miesiące, kolejnym problemem jest to, że rzadko kiedy nasze zakupione podłoże jest odpowiednio wilgotne-albo jest zbyt mokre albo zbyt przesuszone. Odpowiednie nawilgocenie zbyt suchego podłoża torfowego jest dość pracochłonne bo trzeba nawilżać bardzo powoli opryskiwaczem i dokładnie mieszać. Ostatnio spotkałem się z opisem na opakowaniu z podłożem dla producentów rozsady by przed użyciem wysypać podłoże z worka, dokładnie wymieszać i odczekać 1 dzień. Ja używam gotowego podłoża do wysiewu AURA HolLas. Myślę, że jak masz Substral do wysiewu to nic nie musisz do niego dodawać. W przypadku żeniszków rośliny są wrażliwe na niedobór światła. Rośliny sadzone w półcieniu słabiej kwitną a doświetlanie rozsady zapewnia wcześniejsze kwitnienie. Myślę, że z tego powodu wysiewane w styczniu i na początku lutego żeniszki słabiej rosną.
- Ruda2011
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
Masz rację Przemku - spróbuję jeszcze raz. Ziemi do wysiewu nie zmienię bo sprzedawana jest w worach po 20 l i nie kosztuje mało (sama sobie winna )
Ale poczekam na więcej światła na świecie .
Dzięki za radę . Poczytując Twój wątek, podszkolę się trochę. Bardzo się cieszę, że się nań natknęłam
Ale poczekam na więcej światła na świecie .
Dzięki za radę . Poczytując Twój wątek, podszkolę się trochę. Bardzo się cieszę, że się nań natknęłam
-
- 1000p
Mariolka podłoże o którym pisze Przemek jest pakowane po 50 i 80 litrów. Za 50 litrowy wor płaciłam po 13 złotych,za 80 litrowy chyba 16zeta.W tym podłożu od lat wysiewam kwiaty i warzywa na rozsadę-jest ok,bo bez ziemiórek.
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Mojej "leniwej" rozsady ciąg dalszy Tak dobrze jej idzie ze wzrostem, że chyba jednak przepikuję kępkami, bo do wysadzenia w tej tacce to nie wytrzymają