Chory storczyk - porady

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Meiss
500p
500p
Od: 4 paź 2013, o 15:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: STORCZYK zaczął chorować, co mu jest, pomocy!!!

Post »

A to grejfrutowe to nie przypadkiem jakiś citrosept?
Takie podejście "a tam umiera, kupie sobie nowego" lub "przekwitł, nie chce mi się czekać na kolejne kwitnienie, kupię innego" jest straszne, może od razu lepiej kupić sztucznego kwiatka, który nie przekwitnie, ani nie zachoruje.
Jak wszystkie możliwości zawiodą to wtedy można się poddać, a o prezent od kogoś bliskiego walczyłabym z jeszcze większą determinacją.
ska1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 gru 2013, o 18:07

Post »

Dziewczyny, a czy miedzianem mogę teraz, czy jak przekwitnie. a citrosept to jak stosować? Gdzie pryskać?
Tylko nie wiem czy po świętach wytrzyma, z każdym dniem jest coraz żółtszy. Tylko te 3 na samej górze długie liście ma zielone, reszta żółte.

-- 23 gru 2013, o 12:28 --

jakbym sama go kupiła, to chyba bym go wywaliła jak przekwitnie, ale jak napisała przedmówczyni to był prezent i to taki o którym marzyłam :)
ska1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 gru 2013, o 18:07

Post »

byłam w aptece, citrosept jest wycofany, citrogrip też coś szkodził, może jeszcze uda się go dostać, pani poszuka, a jak nie znajdzie :(.
Kasia73
100p
100p
Od: 8 cze 2013, o 22:15

Post »

Dziewczyny! Żeby coś leczyć musimy wiedzieć z jaką chorobą mamy do czynienia, a nie robić to na na " chybił trafił " . To może Topsin ? On chyba jest najbardziej uniwersalny. Kiedyś leczyłam swoje rośliny porównując zdjęcia z internetu z ich chorobą. I tak leczyłam i nie wyleczyłam. Straciłam wiele kwiatów. Jeden drugiego zarażał. Oddzielenie kwiatka nie zawsze pomogło. I nie obruszajcie się proszę na mnie. Wierzcie mi, że serce mniej boli przy wyrzuceniu prezentu niż wielu również ukochanych kwiatów. Jestem mężatką od 17- stu lat. Prezent na początku małżeństwa dużo bardziej cieszył niż dziś. Po takim czasie chyba człowiek zaczyna inaczej podchodzić do pewnych spraw. Inne rzeczy stają się ważne. A roślinki ? No cóż, wielu ich nie mam, ale staram się co sił by zapewnić im to czego potrzebują. Fakt, z różnym skutkiem. Ale czasami nie na wszystko mamy wpływ.
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Izo jak dla mnie szkody na Twoim storczyku wskazują na przędziorka. To takie malutkie pajęczaki, praktycznie ciężkie w dostrzeżeniu gołym okiem,mogą być białe lub czerwone, sama się z nimi borykałam :) One wżerają się w listki, stąd charakterystyczny srebrnawy kolor,bo to tkanka liścia po wyssaniu z niej soków. Możesz przejechać listki wilgotnym wacikiem kosmetycznym, jeśli na waciku zauważysz malutkie rdzawe kuleczki to będziesz miała pewność, ze to ten szkodnik. W moim wypadku pomógł magus, ale pod warunkiem, że po spryskaniu liści zrobisz im foliowy namiocik, wówczas przędziorki się "zagazują" :wink: Pryskany samodzielnie niewiele mi pomógł bo preparat zbyt szybko się ulatniał. Najlepiej zostawić taki namiocik na noc, bądź na dzień :)
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
marta_k8
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 lut 2014, o 11:00

Chory storczyk

Post »

Witam
Proszę o pomoc. Najmlodszy liść u mojego storczyka wygląda tak jak na zdjęciu. Co to może być? I jak to zwalczyć? Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
KasiaPuk
200p
200p
Od: 17 sty 2011, o 21:25

Re: Chory storczyk

Post »

Mnie to wyglada na mechaniczne uszkodzenie, jakby ktos chwycil lisc i za mocno scisnal...
Edit: Te biale blizny to moze od tej ladnej zoltej zapinki?
marta_k8
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 lut 2014, o 11:00

Post »

Może... Będę go obserwować i patrzeć na rozwój sytuacji.
Awatar użytkownika
KasiaPuk
200p
200p
Od: 17 sty 2011, o 21:25

Post »

Duzo nie masz do zaobserwowania, te ranki juz sie nie zagoja na gladko, bedzie blizna po tym peknieciu. Ale liscie wygladaja na zdrowe, jezeli korzenie sa ok to wszystko bedzie z nim w porzadku.
sergi25
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 mar 2014, o 17:09

PROSZĘ O POMOC- DZIWNA CHOROBA STORCZYKÓW

Post »

Witam,
nikt nie był w stanie mi pomóc. Miałem już wiele storczyków, w różnych miejscach (w pełnym słońcu, półcieniu itd.) i zawsze dopadała ich ta sama dziwna choroba. Dzisiaj musiałem wyrzucić kolejnego, bo storczyki zarażają się jeden od drugiego. Byłem w sklepie ogrodniczym z liśćmi chorej rośliny i Pani powiedziała, że to przędziorki. Nic z tych rzeczy! Storczyki jak chorowały, tak chorują. Do opisu dołączam zdjęcia. Proszę zwrócić na marmurkową fakturę tego porażenia... Będę wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki. Obrazek Obrazek
Callanthe
1000p
1000p
Od: 19 mar 2013, o 17:07

Re: PROSZĘ O POMOC- DZIWNA CHOROBA STORCZYKÓW

Post »

No to może wciornastki?
Pozdrawiam, Pati :wit
Moje storczyki: cz. I II
sprzedam
Awatar użytkownika
Emila707
500p
500p
Od: 2 sie 2013, o 14:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Może jakiś środek przeciw tym robaczkom? Ale w pierw zlokalizuj winowajcę, np. lupą.
A potem możemy cokolwiek więcej powiedzieć. Bo ten liść nie wygląda na chorobę, a grasowanie jakiegoś pasożyta.
"Rośliny to zdrowe uzależnienie, nie choroba.."
Pozdrawiam ;:196 , Emila ?
Awatar użytkownika
dzika
500p
500p
Od: 17 lut 2012, o 21:43

Post »

To wygląda na jakiegoś wyżeracza tkanki. Musisz zastosować kurację długotrwałą na wszystkich roślinach w domu. Długotrwałą, tzn kilka razy musisz ją zastosować, bo środki chemiczne nie działają na jaja szkodników i po dwóch tygodniach rośnie nowe pokolenie. Ja stosuję na wszelkie szkodniki gryzące i ssące pałeczki "Tarcznik". Działają 6 tyg, ale i tak po tym czasie stosuję następną. Terapia jest skuteczna.
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”