Adenium obesum(róża pustyni) cz.6

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Evull
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 28 sie 2013, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.6

Post »

Ok dodałem chipsów kokosowych i zdecydowanie bardziej przepuszczalne teraz będzie to podłoże :) tylko teraz mam dylemat czy za bardzo nie wyciągnąłem drzewka zbyt wysoko nad ziemie? może tak zostać?

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

/ ... / tylko teraz mam dylemat czy za bardzo nie wyciągnąłem drzewka zbyt wysoko nad ziemie?
- i bardzo dobrze, że "podniosłaś" drzewko nad podłoże, będzie formować sobie i korzenie i kaudex. Przy każdym przesadzaniu, jeżeli chodzi nam o "ładny układ" korzeni, powinniśmy" płycej sadzić roślinkę - bardziej eksponować jej korzenie.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Evull
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 28 sie 2013, o 12:18

Post »

No to świetnie! Mam w planach przyciąć mu te 3 odgałęzienia żeby się jeszcze bardziej rozrosło, kiedy najlepiej to zrobić?
nicrum
100p
100p
Od: 6 kwie 2013, o 21:46

Post »

Odpowiedzi część druga.
Moje różyczki rosną zdrowo i ładnie ale nie wydaje mi się żeby rosły w takim tempie w jakim bym sobie życzył. Poniżej daję fotkę ze strony Adenium.pl gdzie kupowałem moje nasionka. Szkoda tylko że nie ma podanych wymiarów Obesum ale w tej "szkółce" raczej adenia wysiewane są wioną a tak wysiana roślinka ma od razu lepsze warunki do wzrostu niż moje wysiane na jesień.

Obrazek
W jakiej mieszance są, już pisałem. Od początku października są doświetlane listwą led smd z mojego poprzedniega akwarium. Pierwszych pięć o których wspominałem w jednym z pierwszych wpisów, które dostałem od przyjaciela z Warszawy mocno się podciągnęły w rośnięciu i obecnie mają ok. 9cm, przy doświetlaniu i nawożeniu urosły ok. 4cm
Te wysiane we wrześniu też rosną różnie. Wielkości są różne bo różne mam adenium, Arabicum wyższe i Obesum mniejsze.
Na zdjęciu Arabicum z lewej strony a dwa kolejne to obesum.
Obrazek

Arabicum
Obrazek

Obesum
Obrazek

Wszystkie rośliny stoją w szklarenkach ale na parapecie gdzie temperatura oscyluje w granicy 18-19*( doświetlane od października od 15;30 do 22;00
Powolny wzrost spowodowany jest czasem wysiania bo jesień to nie zbyt dobra pora na wysiew, porą roku bo słońca mało i temperatura nie za wysoka i jak myślę nawóz który stosuję też nie do końca jest optymalny.
Teraz czekam spokojnie do wiosny aż wszystko zacznie ruszać.

Jerz
Jeśli chodzi o węgiel drzewny to masz rację i potwierdzam też to co o nim napisałeś.
A ja znam sposób na polepszenie jakości korzeni i przyspieszenie ich wzrostu. Jest taki magiczny mech który nazywa się Sphagnum, nawet opisywany na tym forum chyba przy storczykach.
Ja stosuję sphagnum do odkładów powietrznych i po przesadzeniu rośliny.
O odkładzie nie będę pisał bo to nie ta bajka a po przesadzeniu zcieram mech na drobnej tarce i posypuję po wierzchu podłoże tak do 3-4mm. Sphagnum posiada pewne właściwości antybakteryjne i antyseptyczne które mogą zapobiegać gniciu korzeni, substrakt do wysiewu i kiełkowania nasion, przyspiesza rozwój nowych korzeni. Można go również stosować do mieszanek ale raczej nie do adenium, tu możemy posypać wierzch ziemi w której rośnie różyczka ale nie za grubo bo mech ten jest bardzo chłonny i długo trzyma wilgoć.
Natura naszym najlepszym nauczycielem
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

nicrum pisze:A ja znam sposób na polepszenie jakości korzeni i przyspieszenie ich wzrostu. Jest taki magiczny mech który nazywa się Sphagnum, nawet opisywany na tym forum chyba przy storczykach.
Ja stosuję sphagnum do odkładów powietrznych i po przesadzeniu rośliny.
O odkładzie nie będę pisał bo to nie ta bajka a po przesadzeniu zcieram mech na drobnej tarce i posypuję po wierzchu podłoże tak do 3-4mm. Sphagnum posiada pewne właściwości antybakteryjne i antyseptyczne które mogą zapobiegać gniciu korzeni, substrakt do wysiewu i kiełkowania nasion, przyspiesza rozwój nowych korzeni. Można go również stosować do mieszanek ale raczej nie do adenium, tu możemy posypać wierzch ziemi w której rośnie różyczka ale nie za grubo bo mech ten jest bardzo chłonny i długo trzyma wilgoć.
No właśnie - na stronach o adenium praktycy wyraźnie przestrzegają przed używaniem sphangum.
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
nicrum
100p
100p

Post »

Myślę, że jeśli posypiemy drobno startym sphagnum 1mm warstwę na wierzchu to nic złego się nie powinno dziać, zwłaszcza kiedy pogoda zmieni się na wiosenną i letnią. Kiedy wystawimy nasze adenia na zewnątrz podłoże zacznie szybko wysychać czyli mech nie będzie zagrożeniem.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Można go również stosować do mieszanek ale raczej nie do adenium, tu możemy posypać wierzch ziemi w której rośnie różyczka ale nie za grubo bo mech ten jest bardzo chłonny i długo trzyma wilgoć.
- nicrum - proponujesz możliwość stosowania mchu jako wierzchniej ściółki podłoża dla Adenium, opierasz wypowiedź na swoim osobistym doświadczeniu z taką wyściółką podłoża przy swoich roślinach Adenium czy opierasz się na czyiś doświadczeniach, jeżeli tak to podaj źródło, gdzie można na ten temat poczytać.
No właśnie - na stronach o adenium praktycy wyraźnie przestrzegają przed używaniem sphangum.
- i mają rację. Adenium po nawodnieniu podłoża ma się "napić" - uzupełnić zapas wody w kaudexie, a podłoże ma szybko przesychać, co ma chronić korzenie rośliny przed gniciem.
Mieczysław
nicrum
100p
100p

Post »

Jak już napisałem wcześniej sphagnum działa leczniczo i stymuluje wzrost korzeni. Napisałem też
nicrum pisze:Myślę, że jeśli posypiemy drobno startym sphagnum 1mm warstwę na wierzchu to nic złego się nie powinno dziać, zwłaszcza kiedy pogoda zmieni się na wiosenną i letnią. Kiedy wystawimy nasze adenia na zewnątrz podłoże zacznie szybko wysychać czyli mech nie będzie zagrożeniem.
Nie stosowałem jeszcze mchu na adeniach i nie wiem czy ktoś stosował.
Daję taki pomysł pod wasze rozpatrzenie :wink:
Sam pewnie nieomieszkam wypróbować ale jak napisałem wyżej dopiero kiedy wystawię rośliny na dworek.
A moje pytanie teraz,
Onectica, Akwelan_2009czy stosowaliście kiedyś sphagnum? Wiecie jak ten mech zachowuje się na takim czy innym podłożu, jak stosować go w doniczce?
ewa84
100p
100p
Od: 14 maja 2013, o 20:03

Post »

A ja z takim pytaniem. Kiedy będziecie wystawiać swoje adenia na dwór?wiem,że mamy połowę lutego ale pytam już na zapas :wink:
Ewa
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

nicrum - Ja nie stosowałam i póki co raczej się na to nie zdecyduję. Ale jeżeli Ty postanowisz zaeksperymentować koniecznie napisz za jakiś czas o tym i podziel się z nami swoimi doświadczeniami :)
Może zajrzyj do storczykowców - oni zdaje się stosują to namiętnie ;)

Ewa - dużo zależy od pogody. W zeszłym roku było biało prawie do maja na przykład, w tym zanosi się na to, że wiosna przyjdzie jeszcze w lutym...
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiecie jak ten mech zachowuje się na takim czy innym podłożu, jak stosować go w doniczce?
- tak, stosowałem i stosuję jako podłoże do ukorzeniania sadzonek ciętych hoy, bardzo długo trzyma wilgoć, odpowiednio nawadniając ukorzenianą sadzonkę. Stosuję taki mech, bez innych dodatków - mogę polecić, bardzo ładnie ukorzeniają się w nim sadzonki hoy, podobnie jak w seramisie.
Kiedy będziecie wystawiać swoje adenia na dwór?
- zbyt wczesne pytanie, zależy od pogody, a ta jest jak do tej pory "nieprzewidywalna" ;:oj !
Mieczysław
nicrum
100p
100p

Post »

onectica pisze: Może zajrzyj do storczykowców - oni zdaje się stosują to namiętnie ;)
Nie potrzebuję tam zaglądć, wiem co to sphagnum i jak się go stosuję :D
AleksandraBdg

Post »

Ewo,
ciężko podać konkretny termin,ale jedno jest pewne- temperatura w nocy nie może spadać poniżej 15-18 stopni.
Swoje rośliny wystawię dopiero,gdy założymy folię na tunel. Ale nastąpi to dopiero, gdy pomidory będą na tyle duże,aby można było wsadzić je do gruntu :)
Chyba,że pogoda będzie na tyle ładna,wtedy będę wystawiała swoje rośliny tylko w dzień,a na noc chowała do domu.

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Od: 29 gru 2008, o 14:11
Kontakt:

Post »

Jeśli chodzi o ochronę naszych roślin a szczególnie systemu korzeniowego to polecam zastosowanie Polyversum WP
Kaudeks roślin i korzenie często atakowane są przez różnego rodzaju grzybnie a stosując jednorazowo ten środek zabezpieczamy korzenie , kaudeks rośliny a także liście przed tymi chorobami.
Środek ochrony roślin zawierający żywy organizm, przeznaczony do ochrony strefy korzeniowej przed chorobami grzybowymi. Niepatogeniczny grzyb Pythium oligandrum jest pasożytem niektórych gatunków grzybów chorobotwórczych. Zasiedla on strefę korzeniową eliminując poprzez konkurencyjne działanie niektóre grzyby chorobotwórcze. Jednocześnie stymuluje wzrost roślin poprzez wprowadzenie do nich fitohormonów oraz fosforu i cukrów.
Korzenie młodych przesadzanych roślin należy moczyć w roztworze środka. Starsze rośliny podlewamy konewką. Środek ten stosuje się również na warzywa, inne kwiaty, iglaki czyli na wszystkie rośliny. Raz zastosowany na adenium będzie zasiedlał korzenie przez całe życie rośliny.
Zastosowałem go już jesienią na moje różyczki.
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
nicrum
100p
100p

Post »

JerzyNapisz jeszcze jakie stężenie zastosowałeś, czy podlewałeś, namaczałeś same gołe korzenie czy jeszcze jakiś inny sposób zastosowałeś
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”