Wlasny DOM ? co sie sprawdza a co nie

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
marcys20
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 15 wrz 2013, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wlasny DOM ? co sie sprawdza a co nie

Post »

>Dzięki marcys20, sporo ciekawych rzeczy napisałeś

no nie ma za co :-) niedawno skonczylem wiec na ile moge to pomoge :-) to moj pierwszy dom - wogole pierwsza budowla (wczesniej nawet budy dla psa nie zbilem :), wiekszosc robilem sam, pewnie bledow tez mase przy tym zrobilem - ale sa to moje bledy, a nie bledy pseudo fachofcoow za ktorych robote trzeba dodatkowo duzo zaplacic :/

>A czy macie jakieś preferencje jeśli chodzi o pokrycie dachu.My zdecydowaliśmy się na blacho dachówkę ale nie jestem do końca >pewna,czy to najlepszy wybór.Wszystko okaże się pewnie w trakcie użytkowania.

blacha ma swoje wadu i zalety - jak wszystko. glowna zaleta to to ze jest lekka, nie trzeba dawac tyle drewna na wiezbe, wada jest to, ze jeśli ma byc poddasze uzytkowe to niestety podczas deszczu blacha mocno stuka.
poza tym blacha jest zazwyczaj w duzych arkuszach i jeśli ktos ma skomplikowany dach i duzo docinek (np.koperte, do tego z jakimis jaskolkami) to bardzo czesto taniej wyjdzie dachowka.
Gimbo
50p
50p
Od: 16 kwie 2013, o 08:29

Post »

Dorzucę trochę od siebie.

Myślę, że w dzisiejszych czasach nie jest to już tak duży problem jak jeszcze 15 lat temu. Najważniejsze jest to, aby mieszkać tam, gdzie chcemy. Myślę, że przed zakupem działki warto zainteresować się tym, jak zarządzana jest gmina, w jakim stanie są drogi, czy zimą są odśnieżane.
Jeżeli mamy dzieci lub planujemy mieć, to warto sprawdzić, gdzie znajduje się szkoła podstawowa i przedszkole. Warto dowiedzieć się też, czy gdzieś w pobliżu jest przystanek, na którym zatrzymują się autobusy dowoążące dzieci do szkoły.
Dobrze jest też zorientować się jak wygląda opieka medyczna w pobliżu miejsca, gdzie zamierzamy kupić działkę.

Na sklepy nie warto zwracać uwagi ponieważ najczęściej robimy zakupy raz na kilka dni w supermarketach, więc nawet gdyby trzeba było przejechać 20 czy 30km, to nie powinno to stanowić problemu.

Przy wyborze działki warto zwrócić uwagę na sąsiedztwo. Jeżeli wokół są pola uprawne, to trzeba się liczyć z kilkoma niedogodnościami, jak na przykład: ciągnik jeżdżący tuż za płotem, zapach nawozów, kurz i inne.

Zakup działki poza obrębem miasta lub w sąsiedniej gminie należy dokładnie przemyśleć. Jeżeli cena zakupu działki poza miastem będzie niska, to koszt życia w tym miejscu niekoniecznie musi być niższy niż życie w mieście.

Myślę, że jeśli chodzi o media, to najważniejszy jest dostęp do energii elektrycznej. Jeżeli nie ma w pobliżu wodociągu, to można wykopać studnię głębinową. Na wsi sąsiedzi moich rodziców tak zrobili i bardzo sobie to chwalą.

Uważam, że wszystko zależy od potrzeb i oczekiwań konkretnych osób. Nie każdy chce mieszkać na wsi, nie każdy potrzebuje mieć dużą działkę. Są ludzie, którym wystarczy świadomość posiadania własnego domu i zupełnie nie przeszkadzają im sąsiedzi spoglądający z bloku stojącego po drugiej stronie ulicy.
Hex2
200p
200p
Od: 27 lip 2011, o 09:42

Post »

Ania,
my od poczatku planowalismy gont bitumiczny. Konsternacja przyszla wtedy, gdy wykonawca pokazal nam probki. Wygladalo to jak zwykle, tyle ze wybarwione kawalki papy, cienkie i gietkie jak szmata. Na szczescie okazalo sie, ze mozna kupic tez porzadny, gruby gont (zdaje sie w jakiejs firmie ze Slaska), taki robiacy wrazenie trojwymiaru i za w miare rozsadne pieniadze. Wybralismy szary, zeby w razie zmiany koloru elewacji pasowal do wszystkiego. I nie zaluje, to byl dobry wybor.

H.
Pitoleusz
200p
200p
Od: 25 wrz 2010, o 18:03

Post »

Hex2-pytanie jak się ten gont użytkuje? Porządny jest drogi, co najmniej na poziomie średniej klasy dachówki ceramicznej, no ale w jego przypadku dochodzi pełne deskowanie. Jakie koszty Wam wyszły?
Hex2
200p
200p
Od: 27 lip 2011, o 09:42

Post »

Pitoleusz,
ten gont to byl strzal w dziesiatke. Zgrzany przez dekarzy tworzy gruba i sztywna skorupe nie do ruszenia, przez 4 lata zadnych niespodzianek, chociaz byly przez ten czas wichury po ktorych na kilku domach na osiedlu trzeba bylo blache na dachach poprawiac. Jest nie tylko ladny, ale nie dzwoni tak jak blacha w czasie deszczu. On byl pakowany w takie nieduze paczki, ale ciezkie jak diabli. Z tego co pamietam kiedy go zamawialismy kosztowal chyba 30 zł/1m. i dawali 30 lat gwarancji.

H.
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ja mam dach poryty gontem od 15 lat. Do tej pory żadnych niespodzianek, poprawek. Jestem bardzo zadowolona. Ma moim zdaniem dużo zalet. Jest dość łatwy do położenia. Jeśli mamy użytkowe poddasze, to jest to naprawdę w miarę "cichy" dach w czasie deszczu. Na dachówce, blachach o wiele głośniej słychać ulewę. I druga rzecz: jeśli kiedyś przyjdzie konieczność zmiany pokrycia, można chyba nałożyć kolejną warstwę, nie trzeba niczego zrywać! :D
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
berta_m
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 lut 2014, o 15:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja zgadzam się w całej rozciągłości - gont, super sprawa! Ja zdecydowałam się 3 lata temu i nie mam żadnych problemów, a estetycznie to mi się bardzo podoba.
benia85
100p
100p
Od: 16 gru 2013, o 20:15

Post »

To i ja dołączę się do dyskusji:) Jesteśmy obecnie w trakcie budowy domu jednorodzinnego. nastawiliśmy się na piec c.o i gaz. Wiadomo koszty są ale w przyszłosci okaże się co będzie lepszy rozwiązaniem. Na ogrzewanie podłogowe nie żałowaliśmy i w najważniejszym pomieszczeniach w domu jest załozone.
Tak prawdę mówiąc nie ważne jak wybudujemy dom to i tak po jakimś czasie pojawi się ta myśl: moglśmy to czy tamto zrobić inaczej..."

Kilka postów wcześniej przeczytałam, że balkon nie jest uzyteczny. Z tym nie zgadzam się. Przecież w ciepłych miesiącach można go zagospodarować a w zimowych czasami można postawić na nim produkty (oczywiście szczelnie zamknięte :) )
Awatar użytkownika
Olenkazz
200p
200p
Od: 3 mar 2013, o 13:33

Post »

Witajcie,
Po dwöch mieszkniach w mieście wröciłam "na wieś" do domu znaczy. Niestety nie budowanego od podstaw a gruntownie remontowanego. To nie jest nasza pierwsza inwestycja. Już wiem, że taki remont to wyzwanie znacznie większe niż budowa. Dużo więcej niespodzianek i nieoczekiwanych zwrotöw akcji.
Mimo wszystko - nie żałuję. Więcej czasu spędzam na dojazdy do pracy, ale za to wolny czas inaczej smakuje w swoim własnym ogrodzie. To jest inna jakość.
Dobrzy sąsiedzi to skarb - na każdym etapie remontu/budowy i każdego dnia.
(Mam tych dobrych i tych "mniej dobrych" , całe szczęście röwnowaga jest zachowana).
Z tego co widzę życie toczy się głöwnie na parterze i jak jest ciepło w letniej kuchni pod wiat? w ogrodzie.
Balkon jest, bo był. Röwnie dobrze mogłoby go nie być.
Kominek -super - dla przyjemności i jak się chce.
Bez spiżarni,pralni z suszarnią i garderoby -nie ma życia...
Nigdy więcej kuchni poł?czonej z salonem...w poprzednich mieszkaniach tak było. W tym domu kuchnia to odrębne pomieszczenie.
Nigdy więcej białych okien i białych grzejniköw.
Odkryciem stulecia okazała się dla nas dużadrewniana wiata kryta poliwęglanem, przytulona do ściany budynku gospodarczego s?siadöw. Pełni rolę letniej kuchni z dużym stołem, wygodnym grillem gazowym itd itp.
Mam nadzieję, że to już nasze miejsce na Ziemi , to chyba już 5ta inwestycja... i cały czas możnaby coś zrobić inaczej ;:131
Pozdrawiam
Olenka
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2010, o 18:42

Post »

sprawdziło się u mnie w domu letniskowym który z czasem miał być mieszkalnym
stał się mieszkalnym jeszcze przed całkowitym wykończeniem ;:306
kominek (14KW) - ogrzewam cały dom -dwie kondygnacje w sumie około 130m2 rura dymna przechodzi przez strop (obok schodów) i pod drugim stropem wchodzi w komin, dodatkowo ogrzewa oprócz dystrybucji gorącego powietrza , dmuchawę zdemontowałem nie była potrzebna
obok rury zawieszona suszarka największe pranie schnie błyskawicznie
palę bez wygaszania parę dni
na noc jeden gruby pieniek a dzieciaki wołają żeby tak nie grzać
w kuchni awaryjna kaflowa kuchnia z szamotem -awaryjne gotowanie i szybkie nagrzanie poza sezonem kominkowym
brak prądu i wody nie ma wpływu na ogrzewanie
za parę lat będzie centralne bo jednak sił ubywa
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Mój domek podobnych gabarytów... i też alternatywnie ogrzewanie dystrybucją ciepła z kominka - po Twoim poście Zbyszku mam pewność, że "damy radę" :)
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2010, o 18:42

Post »

Ewa rura dymna na pięterku z ażurową osłoną bardzo zwiększa sprawność cieplną kominka ;:108 -mega kaloryfer
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Dzięki - podpowiem Połówkowi :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”