Prosze o porade

Drzewa ozdobne
Awatar użytkownika
asienka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 sie 2008, o 15:30

Prosze o porade

Post »

Chciałabym posadzic coś co może mi służyc za żywopłot, ma rosnąc szybko :) i nie ma byc z tym problemów i abym nie zbankrutowała.

Jestem TOTALNYM laikiem i przegadałam te posty z wynikami ale aż tego tu za dużo.

Ogladałam dzisiaj Thuje Bar.... i wydaje mi sie dość ładna, ale jak ona szybko rosnie to nie mam pojęcia :)

W marketach sa teraz duz obniżki cen, czy teraz opłaca sie cos kupić i sadzić czy mi sie to przyjmie ???

Pozdrawiam i prosze o pomoc

A ja poproszę o używanie polskich znaków z większą konsekwencją. Dziękuję. Nalewka
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Prosze o porade

Post »

asienka pisze:Chciałabym posadzic coś co może mi służyc za żywopłot, ma rosnąc szybko :) i nie ma być z tym problemów i abym nie zbankrutowała.

Jestem TOTALNYM laikiem i przegadałam te posty z wynikami ale aż tego tu za dużo.

Ogladałam dzisiaj tuje Bar.... i wydaje mi się dość ładna, ale jak ona szybko rosnie to nie mam pojęcia :)

W marketach sa teraz duz obniżki cen, czy teraz opłaca się cos kupić i sadzić czy mi się to przyjmie ???

Pozdrawiam i prosze o pomoc
Jeśli nie musisz-nie kupuj roslin z supermarketów,bezpieczniej bedzie kupić w jakims porządnym sklepie ogrodniczym.Znajomy zakupił ponad setkę młodych iglaków w łaśnie w supermarkecie,przechowywane były w złych warunkach,na dodatek opanowane przez fytoftorozę-prawdopodobnie na poziomie producenta.Tuje,o których mówisz to odmiana brabant,poczytaj o nich,a jeśli chcesz uniknąć dużych kosztów,to kupuj rosliny jak najmniejsze.Ja swoje kupowałem z 10 lat temu,miały wtedy 20 cm,żadna z 160 sadzonek mi nie wypadła.
Obrazek
Vega_Q
50p
50p
Od: 25 kwie 2007, o 23:21

Post »

Ja chciałem założyć szybko żywopłot i kupiłem własnie w markecie 1 metrowe tuje Brabant. Zakupiłem ich 41 sztuk, i wszystkie zdrowo i ładnie rosną. Na szybki żywopłot brabanty są świetne.
Jestem zielony, dlatego się nie udzielam. Za to nie waham się zapytać:)
Bartek
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

A ja zaproponuje ligustra który tez efektownie wygląda i szybko rośnie. Oczywiście odmianę o pstrych listkach. Co prawda traci listki na zimę nie które ale co to jest w porównaniu z jego ładnym wyglądem. Dodam nawet jego fotkę :lol: :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
Ole!
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 25 sie 2008, o 16:45

Post »

Z thujami to bywa różnie zależy od miejsca posadzenia, np. nie polecam blisko ruchliwej drogi... osobiście za nimi nie przepadam :D

Zaproponuje więc (tanie!) żywopłot ze świerka pospolitego lub kłującego, ale raczej w słoneczne miejsca, dobry żywopłot też wychodzi z modrzewia (a rośnie!!!). Grab jest świetny nawet do cienia.

Generalnie żywopłot można zrobić z wielu roślin - na działce to mam nawet żywopłot z Brzozy i wygląda super :) poza tym szybko rośnie i nie wymaga... tylko lepiej nie sadzić obok roślin lubiących wilgoć w glebie :)
Gdy nie ma gdzie zawrócić, trzeba iść naprzód.
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2007, o 08:47

Post »

Żywopłot można zrobić z każdego drzewa i krzewu, kwestia jest tylko pracochłonności czasu oczekiwania na efekt.
Mam pytanie - jak długo trwa zakładanie żywopłotu z cisa? Bo jest to raczej gatunek wolnorosnący.
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
Awatar użytkownika
asienka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 sie 2008, o 15:30

Post »

Jurekpiękne te twoje drzewka :) wiem ze najmniejsze najtańsze ale chciałabym aby one jakos w miare szybko mi urosły :)

a co do supermarketów to miałam na mysli takie ogrodnicze jak praktiker czy Leroy Merlin. U mnie nie ma za bardzo takich ogrodniczych sklepów ale coś poszukam

Vega_Q jak długo je masz , czy możesz mi przybliżyc jak one rosną

krzysiek86na jaką wysokość one rosną

Ole! tam mam raczej słoneczne miejsce wiec porozgladam sie jak to wyglada z tym świerkiem, z nazwą grab sie nie spotkałam to sobie poszukam jakiś fotek :)
Awatar użytkownika
Ole!
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 25 sie 2008, o 16:45

Post »

Tak grabowy wygląda zimą:
http://dom.gazeta.pl/ogrody/51,72078,4828724.html?i=5

to się może przydac:
http://www.krzewy.pl/zywoplotyformy.htm
http://www.wymarzonyogrod.pl/1265_2049.htm

tak może wyglądać latem (niestety ładniejsze zdjęcia są z aukcji allegro :) ):
http://dom.gazeta.pl/ogrody/1,72077,1832639.html

ale może być też trochę rzadszy lub bardziej zwarty w zależności jak często będziesz go strzyc.

Jak się wybiorę w najbliższym czasie na działkę to foty żywopłotów z brzozy też wrzucę :)
Gdy nie ma gdzie zawrócić, trzeba iść naprzód.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Na początek wpisz w naszą Wyszukiwarkęhasło "żywopłot", jest mnóstwo podpowiedzi co, kiedy sadzić, jak wygląda, jakie ma wymagania itd. Poczytaj, pooglądaj, a dopiero potem pytaj o konkrety :lol:

A jeśli chcesz kupić tanie i zdrowe sadzonki krzewów (iglastych czy liściastych) czy drzew, znajdź szkółkę leśną należącą do Lasów Państwowych w swojej okolicy.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Vega_Q
50p
50p
Od: 25 kwie 2007, o 23:21

Post »

Vega_Q jak długo je masz , czy możesz mi przybliżyc jak one rosną
Cześć
11 brabantów które sadziłem zeszłej wiosny jako drzewka 1 metrowe, mają teraz 130-140cm. Urosły także sporo wszerz. Wiadomo, że aby uzykać efekt całkowitej zasłony, musze poczekać jeszcze 2,3 lata (tak myśle). Mi się marzyło postawić ogrodzenie z drewna (bez żadnych szczelin - efekt zasłonięcia się w ciągu kilku dni:) ) niestety nie było nas na to stać, ale za to mamy brabanty. Myśle, że płot stanie w przyszłości;-)
Jestem zielony, dlatego się nie udzielam. Za to nie waham się zapytać:)
Bartek
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jeśli chodzi o wysokość ligustru to zależy od Twojego przycięcia. Ja widuję je raczej maksymalnie na 1.5m. Bardzo ale to bardzo rzadko widuję wyższe. :)
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18

Post »

Ja nigdy nie zdecydowałbym się na żywoplot z ligustru,bukszpanu,grabu itp. z jednego powodu-pielęgnacja jest bez porównania bardziej pracochłonna,pomijając już względy estetyczne zimowa porą.
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja tam myślę że zimę da się jakoś przeżyć ale latem jak pięknie wygląda żywopłot z takiego ligustru o pstrych liściach. Pomyśl tylko o tym. Aczkolwiek masz rację wymaga on większego zaangażowania niż żywopłot z iglaków. :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”