Ogródek Robaczka cz.12
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogródek Robaczka cz.12
Nigdy nie stosowałam Promanalu ani Miedzianu. Miałam zamiar w tamtym roku, ale jakoś długo zima była i nie opryskałam. Na szczęście nic złego się nie działo. Uważacie że powinnam jednak przekonać się do profilaktycznego pryskania?
- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ewa, ja dzisiaj tak się męczyłam w pracy, widząc słonko za oknem, że sprawiało mi to niemal fizyczny ból! Tyle można by było zrobić w ogrodzie?. Podjęłam zatem decyzję, środa wolna
Madziu, kupiłam ją właśnie ze względu na oryginalny kolor. Pisałam o niej kilkakrotnie, szału nie robi, ale to taki oryginalny dodatek na rabatę
Iwonko, tak właśnie podejrzewałam?nie chcę przesadnie zachwalać mojego kowala (bo jeszcze przeczyta i ceny podniesie ), ale do detali się wyjątkowo przykłada. Pergole mają być przede wszystkim solidne, ale już obeliski czy parasolki również ładnie wykończone, zawsze o to proszę. Tutaj widać wykończenie brzegów:
Nowe parasolki są w innym stylu - mają dłuższe ramiona i w kształcie kopuły. Miały służyć jako podpory pod pienne róże, ale będą miały inną rolę na rabacie. Jeszcze knuję jakie róże/powojniki przy nich posadzę
Gosiu, promanal/treol należy stosować na przedwiośniu od połowy lutego do połowy marca, gdy temp. wynosi od 5-10 stopni. Zgodne z zaleceniami producenta. U mnie takie temperatury panują od 2 tygodni, dlatego wykonałam już oprysk. Prawdopodobnie powtórzę w przyszłym tygodniu.
Majutku, u mnie podobny rozkład jazdy Wykuruj się najpierw
Sawka, jeśli śpią, niech im się słodko śpi Każdy ogród ma swój rytm i klimat
Madziu, preparaty olejowe stosuje się na zimujące stadia szkodników. Ja miałam problem z przędziorkami na kilku bukszpanach i kilku różach, dlatego działam. To preparat w 100% ekologiczny więc nie zaszkodzi, ale jak uważasz, że nie ma potrzeby to szkoda pieniędzy i czasu. Miedzian stosuję prewencyjnie. W ogrodzie różanym to konieczność. Pozdrawiam!
Madziu, kupiłam ją właśnie ze względu na oryginalny kolor. Pisałam o niej kilkakrotnie, szału nie robi, ale to taki oryginalny dodatek na rabatę
Iwonko, tak właśnie podejrzewałam?nie chcę przesadnie zachwalać mojego kowala (bo jeszcze przeczyta i ceny podniesie ), ale do detali się wyjątkowo przykłada. Pergole mają być przede wszystkim solidne, ale już obeliski czy parasolki również ładnie wykończone, zawsze o to proszę. Tutaj widać wykończenie brzegów:
Nowe parasolki są w innym stylu - mają dłuższe ramiona i w kształcie kopuły. Miały służyć jako podpory pod pienne róże, ale będą miały inną rolę na rabacie. Jeszcze knuję jakie róże/powojniki przy nich posadzę
Gosiu, promanal/treol należy stosować na przedwiośniu od połowy lutego do połowy marca, gdy temp. wynosi od 5-10 stopni. Zgodne z zaleceniami producenta. U mnie takie temperatury panują od 2 tygodni, dlatego wykonałam już oprysk. Prawdopodobnie powtórzę w przyszłym tygodniu.
Majutku, u mnie podobny rozkład jazdy Wykuruj się najpierw
Sawka, jeśli śpią, niech im się słodko śpi Każdy ogród ma swój rytm i klimat
Madziu, preparaty olejowe stosuje się na zimujące stadia szkodników. Ja miałam problem z przędziorkami na kilku bukszpanach i kilku różach, dlatego działam. To preparat w 100% ekologiczny więc nie zaszkodzi, ale jak uważasz, że nie ma potrzeby to szkoda pieniędzy i czasu. Miedzian stosuję prewencyjnie. W ogrodzie różanym to konieczność. Pozdrawiam!
-
- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Cudowną masz tą parasolkę. . Kasiu ja do tej pory stosowałam tylko oprysk z czosnku i jakiś uniwersalny środek na robaki na roślinach. I topsin na grzyba. Nic innego nie stosowałam. Co konkretnie opryskujesz czym promanalem i miedzianem? Jestem w tym temacie zielona jak Lovely Green
- JSZFRED
- Od: 1 lut 2008, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kasiu już to kiedyś pisałam, ale parasoleczki cudne powojniczki też, jak tniesz Alionuszkę przy samej ziemi ?
- robaczek_Poznan
Madziu, pisałam już o tym Iwonce dzisiaj - pryskam róże, cisy i bukszpany. U mnie to oznacza praktycznie cały ogród
Joasiu, Alionuszka to bylinowy, czyli tniemy nisko
Joasiu, Alionuszka to bylinowy, czyli tniemy nisko
Już chciałam się ucieszyć, że to zdjęcia nowych parasolek- jednak widok pnących się powojników nieco mnie zastanowił..
Ja myślałam nad zamówieniem czegoś w rodzaju pergoli- tylko metalowych, jednak jak czytam tutaj o cenach, jak to artyści kowalstwa się cenią to aż boję się kombinować dalej.,. Mocno się zastanawiam, czy Pana, który robił nam ogrodzenie, nie namówić na spawanie prętów- powojniki i tak zakryją, a ja zawału przy płaceniu nie dostanę..
Parasoleczki- cudeńka! Ciekawa jestem nowych..
Ja myślałam nad zamówieniem czegoś w rodzaju pergoli- tylko metalowych, jednak jak czytam tutaj o cenach, jak to artyści kowalstwa się cenią to aż boję się kombinować dalej.,. Mocno się zastanawiam, czy Pana, który robił nam ogrodzenie, nie namówić na spawanie prętów- powojniki i tak zakryją, a ja zawału przy płaceniu nie dostanę..
Parasoleczki- cudeńka! Ciekawa jestem nowych..
- magenta
- Od: 31 mar 2010, o 19:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Kasiek, czytam, że będziesz powtarzać oprysk promanalem/treolem? Czemu?
A czy miedzianem pryskasz?
Co do glicynii wklejałaś kiedyś taki link o cięciu, nie masz go może pod ręką musiałabym na nowo przyswoić co nieco.....
A czy miedzianem pryskasz?
Co do glicynii wklejałaś kiedyś taki link o cięciu, nie masz go może pod ręką musiałabym na nowo przyswoić co nieco.....
Kasiu, ależ tu u Ciebie kochana ruch, postanowiłam się wpisać z rana, bo troszkę luźniej . Dzięki Tobie przypomniałam sobie, że trzeba zakupić miedzian. Dopisuję też promanal.
Parasolka, jak i wszystkie ozdoby w Twoim zaczarowanym ogrodzie .
Pozdrawiam serdecznie
Parasolka, jak i wszystkie ozdoby w Twoim zaczarowanym ogrodzie .
Pozdrawiam serdecznie
- robaczek_Poznan
Dzień dobry!
Ależ mamy wiosnę za oknem! Piękne słonko w Posen od rana, ma być 10 stopni
Jutro trochę mniej słońca, ale nie martwi mnie to szczególnie, bo padać nie powinno, a ja planuję spędzić dzień ogrodowo
Edytko, witaj! Jak pogoda u Was? Planujesz pierwsze prace ogrodowe? Pozdrawiam!
Kasiu, jak wpiszesz hasło 'glicynia' w wyszukiwarce poprzednich wątków to znajdziesz. Oprysk będę powtarzać na najbardziej narażonych różach, po oberwaniu liści. Na miedzian jeszcze za wcześnie. Pozdrawiam!
Monika, ta parasolka jest u mnie juz 2 lata, nowe jeszcze nie obfocone. Wykonują je kowale, którzy na co dzień robią balustrady i ogrodzenia, nic innego niż Twoj fachowiec. Jestem pewna, że sobie poradzi.
Pozdrawiam!
Miłego dnia
Ależ mamy wiosnę za oknem! Piękne słonko w Posen od rana, ma być 10 stopni
Jutro trochę mniej słońca, ale nie martwi mnie to szczególnie, bo padać nie powinno, a ja planuję spędzić dzień ogrodowo
Edytko, witaj! Jak pogoda u Was? Planujesz pierwsze prace ogrodowe? Pozdrawiam!
Kasiu, jak wpiszesz hasło 'glicynia' w wyszukiwarce poprzednich wątków to znajdziesz. Oprysk będę powtarzać na najbardziej narażonych różach, po oberwaniu liści. Na miedzian jeszcze za wcześnie. Pozdrawiam!
Monika, ta parasolka jest u mnie juz 2 lata, nowe jeszcze nie obfocone. Wykonują je kowale, którzy na co dzień robią balustrady i ogrodzenia, nic innego niż Twoj fachowiec. Jestem pewna, że sobie poradzi.
Pozdrawiam!
Miłego dnia
- Elwi
- Od: 1 lis 2013, o 19:38
Kasiu pisałaś, że opryskujesz bukszpany przeciwko przędziorkom. Na moich bukszpanach w ubiegłym roku zauważyłam takie białe drobinki, właściwie ujawniały się dopiero po ruszeniu krzewu. Dotąd nie zidentyfikowałam co to było. Może Ty będziesz wiedziała?
Pozdrawiam, Elwi
Pozdrawiam, Elwi
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Masz rację Kasiu, nasze ogrody, nasza korba i nic nikomu do tego.
Ze mnie też sąsiedzi się podśmiewali a teraz ukradkiem skrobią grabkami po kątach.
I to w 100% prawda, ze ogród powstaje z ciężkiej pracy.
Pracy aż do bólu, , łamania w kościach, odciskach od sekatorów, zadrapaniach do krwi......to się czuje aż do rdzenia, ale potem jest ta satysfakcja, która cieszy i sprawia ze czujemy się lepsi i bardziej spełnieni.
Też dzisiaj podcięłam powojniki, obrałam z liści i podwiązałam jeżyny.
Odkryłam róże i zostały im tylko kopczyki, muszą wystarczyć do wiosny.
Trochę te pąki z jesieni obmrożone, ale w środku świeże, więc jest dobrze.
Popijając kawkę po wysiłku oglądam twoje super konstrukcje - fajnie masz z tym kowalem.
Miłego dnia.
Ze mnie też sąsiedzi się podśmiewali a teraz ukradkiem skrobią grabkami po kątach.
I to w 100% prawda, ze ogród powstaje z ciężkiej pracy.
Pracy aż do bólu, , łamania w kościach, odciskach od sekatorów, zadrapaniach do krwi......to się czuje aż do rdzenia, ale potem jest ta satysfakcja, która cieszy i sprawia ze czujemy się lepsi i bardziej spełnieni.
Też dzisiaj podcięłam powojniki, obrałam z liści i podwiązałam jeżyny.
Odkryłam róże i zostały im tylko kopczyki, muszą wystarczyć do wiosny.
Trochę te pąki z jesieni obmrożone, ale w środku świeże, więc jest dobrze.
Popijając kawkę po wysiłku oglądam twoje super konstrukcje - fajnie masz z tym kowalem.
Miłego dnia.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
No i słońce zniknęło... Widziałam prognozę na jutro... zapowiadają deszcz... W obliczu Twoich urlopowo-ogrodowych planów będę trzymać kciuki, żeby jednak okazała się pomyłką
A tak z innej beczki - czytałam, że zamykają nitkę Katowickiej... Współczuję, pewnie wydłuży Wam się poranna droga do pracy...
A tak z innej beczki - czytałam, że zamykają nitkę Katowickiej... Współczuję, pewnie wydłuży Wam się poranna droga do pracy...
- jonatanka
- Od: 4 mar 2012, o 12:11
Ja dzisiaj miałam plany ogrodowe i niestety ziemia jeszcze zamarznięta pomimo plusowych temperatur i skończyło się na spacerze. Parasolka bardzo ładna i wykonana bardzo estetycznie z dokładnością a i sam materiał jak widać dobrej jakości.Kasiu u mnie cała druga część ogrodu w skrzypie i nie mogę sobie z tym paskudztwem poradzić