Ogródek Robaczka cz.12

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Robaczka cz.12

Post »

Nigdy nie stosowałam Promanalu ani Miedzianu. Miałam zamiar w tamtym roku, ale jakoś długo zima była i nie opryskałam. Na szczęście nic złego się nie działo. Uważacie że powinnam jednak przekonać się do profilaktycznego pryskania?
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewa, ja dzisiaj tak się męczyłam w pracy, widząc słonko za oknem, że sprawiało mi to niemal fizyczny ból! Tyle można by było zrobić w ogrodzie?. ;:224 Podjęłam zatem decyzję, środa wolna :D
Madziu, kupiłam ją właśnie ze względu na oryginalny kolor. Pisałam o niej kilkakrotnie, szału nie robi, ale to taki oryginalny dodatek na rabatę :wink:
Iwonko, tak właśnie podejrzewałam?nie chcę przesadnie zachwalać mojego kowala (bo jeszcze przeczyta i ceny podniesie :;230 ), ale do detali się wyjątkowo przykłada. Pergole mają być przede wszystkim solidne, ale już obeliski czy parasolki również ładnie wykończone, zawsze o to proszę. Tutaj widać wykończenie brzegów:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nowe parasolki są w innym stylu - mają dłuższe ramiona i w kształcie kopuły. Miały służyć jako podpory pod pienne róże, ale będą miały inną rolę na rabacie. Jeszcze knuję jakie róże/powojniki przy nich posadzę ;:209

Gosiu, promanal/treol należy stosować na przedwiośniu od połowy lutego do połowy marca, gdy temp. wynosi od 5-10 stopni. Zgodne z zaleceniami producenta. U mnie takie temperatury panują od 2 tygodni, dlatego wykonałam już oprysk. Prawdopodobnie powtórzę w przyszłym tygodniu.
Majutku, u mnie podobny rozkład jazdy :uszy Wykuruj się najpierw ;:168
Sawka, jeśli śpią, niech im się słodko śpi :D Każdy ogród ma swój rytm i klimat :uszy
Madziu, preparaty olejowe stosuje się na zimujące stadia szkodników. Ja miałam problem z przędziorkami na kilku bukszpanach i kilku różach, dlatego działam. To preparat w 100% ekologiczny więc nie zaszkodzi, ale jak uważasz, że nie ma potrzeby to szkoda pieniędzy i czasu. Miedzian stosuję prewencyjnie. W ogrodzie różanym to konieczność. Pozdrawiam!
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Cudowną masz tą parasolkę. ;:173 ;:173 . Kasiu ja do tej pory stosowałam tylko oprysk z czosnku i jakiś uniwersalny środek na robaki na roślinach. I topsin na grzyba. Nic innego nie stosowałam. Co konkretnie opryskujesz czym promanalem i miedzianem? Jestem w tym temacie zielona jak Lovely Green :)
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kasiu już to kiedyś pisałam, ale parasoleczki cudne powojniczki też, jak tniesz Alionuszkę przy samej ziemi ?
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu, pisałam już o tym Iwonce dzisiaj - pryskam róże, cisy i bukszpany. U mnie to oznacza praktycznie cały ogród :lol:
Joasiu, Alionuszka to bylinowy, czyli tniemy nisko :uszy
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p
Od: 4 maja 2013, o 22:46

Post »

Już chciałam się ucieszyć, że to zdjęcia nowych parasolek- jednak widok pnących się powojników nieco mnie zastanowił.. ;:306
Ja myślałam nad zamówieniem czegoś w rodzaju pergoli- tylko metalowych, jednak jak czytam tutaj o cenach, jak to artyści kowalstwa się cenią to aż boję się kombinować dalej.,. Mocno się zastanawiam, czy Pana, który robił nam ogrodzenie, nie namówić na spawanie prętów- powojniki i tak zakryją, a ja zawału przy płaceniu nie dostanę..
Parasoleczki- cudeńka! Ciekawa jestem nowych.. ;:224
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

Kasiek, czytam, że będziesz powtarzać oprysk promanalem/treolem? Czemu?
A czy miedzianem pryskasz?
Co do glicynii wklejałaś kiedyś taki link o cięciu, nie masz go może pod ręką :oops: musiałabym na nowo przyswoić co nieco.....
Eda_S
500p
500p
Od: 20 lis 2013, o 08:38

Post »

Kasiu, ależ tu u Ciebie kochana ruch, postanowiłam się wpisać z rana, bo troszkę luźniej :D . Dzięki Tobie przypomniałam sobie, że trzeba zakupić miedzian. Dopisuję też promanal.
Parasolka, jak i wszystkie ozdoby w Twoim zaczarowanym ogrodzie ;:167 .
Pozdrawiam serdecznie ;:196
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzień dobry!
Ależ mamy wiosnę za oknem! Piękne słonko w Posen od rana, ma być 10 stopni ;:333
Jutro trochę mniej słońca, ale nie martwi mnie to szczególnie, bo padać nie powinno, a ja planuję spędzić dzień ogrodowo :D

Edytko, witaj! Jak pogoda u Was? Planujesz pierwsze prace ogrodowe? Pozdrawiam!
Kasiu, jak wpiszesz hasło 'glicynia' w wyszukiwarce poprzednich wątków to znajdziesz. Oprysk będę powtarzać na najbardziej narażonych różach, po oberwaniu liści. Na miedzian jeszcze za wcześnie. Pozdrawiam!
Monika, ta parasolka jest u mnie juz 2 lata, nowe jeszcze nie obfocone. Wykonują je kowale, którzy na co dzień robią balustrady i ogrodzenia, nic innego niż Twoj fachowiec. Jestem pewna, że sobie poradzi.
Pozdrawiam!

Miłego dnia :wit
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Kasiu pisałaś, że opryskujesz bukszpany przeciwko przędziorkom. Na moich bukszpanach w ubiegłym roku zauważyłam takie białe drobinki, właściwie ujawniały się dopiero po ruszeniu krzewu. Dotąd nie zidentyfikowałam co to było. Może Ty będziesz wiedziała?
Pozdrawiam, Elwi
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Masz rację Kasiu, nasze ogrody, nasza korba i nic nikomu do tego. ;:168
Ze mnie też sąsiedzi się podśmiewali a teraz ukradkiem skrobią grabkami po kątach.
I to w 100% prawda, ze ogród powstaje z ciężkiej pracy.
Pracy aż do bólu, , łamania w kościach, odciskach od sekatorów, zadrapaniach do krwi......to się czuje aż do rdzenia, ale potem jest ta satysfakcja, która cieszy i sprawia ze czujemy się lepsi i bardziej spełnieni.
Też dzisiaj podcięłam powojniki, obrałam z liści i podwiązałam jeżyny.
Odkryłam róże i zostały im tylko kopczyki, muszą wystarczyć do wiosny.
Trochę te pąki z jesieni obmrożone, ale w środku świeże, więc jest dobrze. ;:215
Popijając kawkę po wysiłku oglądam twoje super konstrukcje - fajnie masz z tym kowalem.
Miłego dnia. ;:304
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
asia2
1000p
1000p
Od: 2 maja 2006, o 19:11

Post »

No i słońce zniknęło... Widziałam prognozę na jutro... zapowiadają deszcz... W obliczu Twoich urlopowo-ogrodowych planów będę trzymać kciuki, żeby jednak okazała się pomyłką ;:215
A tak z innej beczki - czytałam, że zamykają nitkę Katowickiej... ;:222 Współczuję, pewnie wydłuży Wam się poranna droga do pracy...
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Ja dzisiaj miałam plany ogrodowe i niestety ziemia jeszcze zamarznięta pomimo plusowych temperatur i skończyło się na spacerze. ;:131 Parasolka bardzo ładna i wykonana bardzo estetycznie z dokładnością a i sam materiał jak widać dobrej jakości.Kasiu u mnie cała druga część ogrodu w skrzypie i nie mogę sobie z tym paskudztwem poradzić :(
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”