Adenium obesum(róża pustyni) cz.6

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Od: 29 gru 2008, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.6

Post »

Kupiłem 2 gramowe opakowanie za 19,50 , umieścilem środek w gaziku moczyłem przez 5 godzin, rozrobiłem potem w dwóch litrach wody i podlałem małą koneweczką wszystkie doniczki.
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Awatar użytkownika
galaxy
500p
500p
Od: 6 maja 2009, o 17:26

Post »

ja podlałam moje adeniaki Previcurem po tym jak calkiem dorodny 2 latek nagle padł bez przyczyny. Zrobił się miękki mimo że nie przelany, jak wyjęłam go z podłoża okazało się że korzeni niet. W ubiegłym sezonie zimowym straciłam tak z 10 sadzonek, dlatego nienawidzę zimy i sezonu grzewczego. Jakby mało było znowu pojawił się drań przędzior. Jestem już po 2 opryskach chemią a teraz codziennie mikstura: 3 ząbki czosnku zmiażdżone, 100 ml wody - odstało 24 godziny i dodałam nalewki czosnkowej na spirycie ok 30 ml i kropelkę płynu do naczyń. Adenia pachną czosnkiem, listki pokryte są takim jakby filmem i na razie drania nie widzę. Codziennie biegam z lupą i rodzinka ma ubaw.
Akwelan - nie wiedziałam że masz też hoye :) Ja myślałam że ich nie lubię ale chyba jestem w błędzie bo miesiąc temu kupiłam gunung gading tak strasznie mi wpadła w oko. Przyszła zmasakrowana przez pocztę i myślałam że g.... z niej będzie , na szczęście chyba się zaaklimatyzowała bo sprezentowała mi nowy listek :), teraz poluję na kerri :)
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

/ ... / ale chyba jestem w błędzie bo miesiąc temu kupiłam gunung gading / ... /
- bardzo ładnie unerwione i wybarwione liście ma ta hoja. Ja ze względu na dość ograniczoną ilość miejsca, jaką mogę przeznaczyć pod moje rośliny, mam wyłącznie hoye o drobnych - niewielkich liściach. Mam na "oku" jeszcze dwie o "nietypowym" kształcie liści rośliny, ale jak na razie nie mogę ich "upolować".
/ ... /teraz poluję na kerri :)
- o, ta to już należy do hoy o bardzo "atletycznie - masywnie" wyglądających liściach, ale kwiaty ma śliczne.
Osobiście bardzo lubię te kwiaty, chociaż muszę przyznać, nie ze wszystkimi mi "wychodzi". Szczególnie jedna, bardzo, bardzo "uparta" - hoja picta, ponoć łatwa i chętna do współpracy, a u mnie już bardzo długo nic a nic nie przyrasta. Jest taka jak ją kupiłem w ubiegłym roku. Wszystkie moje hoye rosną w jednakowym podłożu, tylko tej coś się "przewidziało", że jest nieodpowiednie :( . Zobaczę w świeżym jak będzie się zachowywać :?: .
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
galaxy
500p
500p
Od: 6 maja 2009, o 17:26

Post »

czyżbyś szukał manipurensis ?
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ponieważ jest to wątek o Adenium odpowiedź dam na pv.
Mieczysław
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

Moje baranie rogi przed przycinką. Zdecydowałem się zmienić pokrój bo dwa pędy po nowym sezonie urosłyby wysoko i drzewko nie miałoby ładnego wyglądu, a przyciąć i tak by trzeba.

Obrazek

Wyrównałem wzrost pączków.

Obrazek

Przycięcie było 15 stycznia, dzisiaj na każdym rogu rośnie po trzy równe pędy.

Obrazek

W nowym sezonie będzie można dokończyć kształtowanie drzewka.

Obrazek

Obrazek
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przycięcie było 15 stycznia, dzisiaj na każdym rogu rośnie po trzy równe pędy.
- zapowiada się na bardzo ciekawie wyglądającą roślinę. W bardzo krótkim czasie wytworzyła jednocześnie sporą ilość bocznych rozgałęzień ;:63 .

Przy okazji spryskiwania moich jeszcze nie w pełni :wink: czteroletnich Adenium, zobaczyłem na jednej z gałązek tej rośliny:

Obrazek

- taki widok:

Obrazek

Obrazek

- jak na złość, nie mogłem przy sztucznym oświetleniu zrobić ostrej fotki. Wyszedłem na balkon i w naturalnym świetle fotki trochę lepszej jakości, chociaż są w miarę ostre - szczególnie ta ostatnia. Mam nadzieję, że są to pąki kwiatowe, co oznaczałoby, że roślina wymaga podlania, żeby miała siłę "wykarmić" rosnące pąki.
Mieczysław
AleksandraBdg

Post »

Mieczysławie,
zatem trzymam kciuki,aby mimo niesprzyjającej pogody roślina zdołała utrzymać pąki kwiatowe.
W tym sezonie mam nadzieję,że w końcu doczekasz się upragnionych kwiatów.
Zamierzasz zastosować jakiś nawóz w celu wspomożenia rośliny w kwitnieniu?
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zamierzasz zastosować jakiś nawóz w celu wspomożenia rośliny w kwitnieniu?
- tak, już przygotowałem roztwór z "Fertisal 6-18-36 N-P-K" z mikroelementami. Za 2 - 3 dni podleję połową zalecanej dawki, a następne podlewania już pełną dawką nawozu.
Mieczysław
AleksandraBdg

Post »

Także zakupiłam ten nawóz oraz drugi na zawiązywanie pąków,
Będzie okazja przekonać się czy rzeczywiście tak dobrze wpływa na obfitość kwitnienia ;)
Jak tylko moje A.Arabicum wybudzą się z zimowego spoczynku, także mam zamiar podstymulować je tym nawozem do zawiązania pąków.
Miejmy nadzieję,że ten sezon będzie obfity w kwiaty Adenium na naszym Forum.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

/ ... / oraz drugi na zawiązywanie pąków, / ... /
- o jakim nawozie piszesz ?
Mieczysław
AleksandraBdg

Post »

"Fertisal do zwiększania ilości pąków" NPK 10-30-19
Awatar użytkownika
maqa
500p
500p
Od: 26 lut 2012, o 21:24

Post »

Pąki pąki :) i może nie różowe? ;:oj trzymam kciuki za rozwinięcia ;:333
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

Mieczyslaw

Nie składam jeszcze gratulacji z okazji wysypu i kwitnienia pierwszej Twojej rośliny ale mam nadzieję, że przecież to już okres prawie wiosenny i
drzewka na pewno już nie zrzuca pąków, będziesz niedługo cieszyć się z ładnych kwiatów. Oby były ciemniejsze bo u mnie pierwsze były jasne, zmutowane.
Jerzy
AleksandraBdg

Post »

Jerzy, mam pytanie.
Mam takiego oto delikwenta: A.Obesum:
Obrazek Obrazek

Po wyjęciu rośliny z doniczki, okazało się,że pod ziemią skrywa całkiem ładny kaudeks.
Problem polega na tym,że ta jasna część jest bardzo miękka. Wiesz może, czy wynika to z tego,że była ukryta pod ziemią i z czasem powinna nabrać koloru i struktury jak wyższa część kaudeksu?
Troszkę mnie to niepokoi, a nie mogę ich teraz podlać- były przesadzane...

Będę wdzięczna za pomoc... ;)
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”