Szałwia błyszcząca (Salvia splendens )

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
paprotka882
500p
500p
Od: 13 sty 2012, o 12:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Salvia splendens ( Szałwia błyszcząca )

Post »

Czy ja wiem czy sporo, nie siałam do tej pory dożo jednorocznych, tylko byliny same i potem miałam smutny ogród, parę tylko na targu jednorocznych kupowałam. W tym roku postanowiłam ze będę miała tysiące kwiatów:) co z tego będzie, nie wiem, chce mieć wesoły ogródek :) a to jeszcze nic, wiele jest takich które będę siała później i czekają w pudełeczku.
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p
Od: 19 sty 2014, o 22:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja też kupowałam jedynie aksamitki siałam ale też chce mieć o wiele więcej ;:138 ;:138 ;:138
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
paprotka882
500p
500p

Post »

Postawiłam wczoraj na grzejniku tą balo-czerwoną i folią nakryłam, znacznie więcej pościło kiełki :)
Awatar użytkownika
Julka-11
100p
100p
Od: 24 sie 2010, o 15:05

Post »

Ja miałam nasiona szałwii także z Legutko. Wykiełkowało sporo ale nie wiem czy 100% - nie policzyłam nasion :wink: Siane 18.01 wczoraj pikowane - wyglądają tak. Zaczęłam się zastanawiać czy nie za wcześnie posiałam :( Dodam, że pierwszy raz siałam szałwię.
Obrazek
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Julka-11 Większość z nas na tym forum tak ma, że mimo iż wie, że lepiej wysiać troszeczkę później wysiewa w styczniu lub na początku lutego. To czysta przyjemność patrzeć jak nasze roślinki się rozwijają. Gorzej jeżeli pojawiają się problemy ale i z nimi można sobie jakoś poradzić. Produkcja rozsady szałwii wynosi przeciętnie od 17 tygodni (wysiewy styczniowe) do 12-14 tygodni z wysiewów marcowych. Kluczowe znaczenie ma tu możliwość wysadzenia roślin na miejsce stałe a zalecanym terminem jest koniec maja. Więc pewnych rzeczy się nie przeskoczy. Skoro już wysiałaś i na razie ładnie Ci rosną to najwyżej musisz się nastawić na 1 pikowanie/przesadzanie więcej a może także na konieczność skrócenia/ogłowienia roślin. To okaże się dopiero w kwietniu. Przy okazji jeżeli będziesz chciała mieć więcej roślin ścięte wierzchołki roślin będziesz mogła posadzonkować i uzyskasz dodatkowe roślinki. Wskazane też będzie w późniejszym okresie rozpoczęcie dokarmiania sadzonek.
ogrodek janina
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 8 lis 2013, o 16:15

Post »

U mnie też słabo w tym roku wzchodzi sazłwia siałam czerwona i fioletowa tez nakryłam folia i czekam moze jeszcze skiełkuje.
Awatar użytkownika
Julka-11
100p
100p
Od: 24 sie 2010, o 15:05

Post »

Przemku, dziękuję bardzo za cenne wskazówki. Dopytam tylko co masz dokładnie na myśli "konieczność skrócenia/ogłowienia roślin. To okaże się dopiero w kwietniu". Czy chodzi o uszczykiwanie wierzchołków? Myślałam, że powinnam to zrobić niebawem (2 lub 3 para liści właściwych) ale ty sugerujesz dopiero kwiecień? Z góry dziękuję za poradę.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Z nasion otrzymuje się bardzo wyrównany materiał stąd obecnie nie zawsze stosuje się ogławianie roślin czyli ścięcie wierzchołków roślin w celu spowodowania rozkrzewienia się roślin. Ogławianie stosuje się nad 3-4 parą liści. Jeżeli masz wystarczającą ilość roślin możesz rośliny ogłowić zaraz po wykształceniu się 3 pary liści tylko, że wtedy wierzchołek nie będzie się jeszcze nadawał na sadzonkę. Najczęściej konieczne jest także drugie przesadzenie roślin do doniczek/pierścieni o średnicy 7-8cm.
x-Cz-a

Post »

Sianie szałwi w domowych warunkach to nie dla mnie,za dużo zachodu a rezultat marny.
Myślę,że profesjonalista zrobi to za mnie o wiele lepiej a ja po prostu kupię ;:108 ;:108
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2006, o 19:12

Post »

Marzenka79 pisze:Przykryj cieniutko ziemią,ja zanim wysieję to liczę nasionka,zapisuję na torebce date wysiewu i liczbę wysianych nasion,żeby wiedzieć jaki pocent mi skiełkował:)
Podziwiam profesjonalizm , mnie by się nie chciało liczyć nasion ... :oops: , ale datę dzisiejszego wysiewu zanotowałam :wink:
Awatar użytkownika
paprotka882
500p
500p

Post »

Czeresnia zobacz cały wątek jakie piękne szałwie zostały wyhodowane przez forumowiczów. Nie odbiegają od sklepowych a satysfakcja bezcenna. Moje już są dość sporawe i widać ze zaczynają wypuszczać listki właściwe. Sieje pierwszy raz ale na pewno będę siała już co rok. :)
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54

Post »

Pewnie,że warto probować-zawsze uda się choć kilka sadzonek
Awatar użytkownika
cate72
200p
200p
Od: 27 wrz 2009, o 13:47

Post »

W wychodowaniu szalwi nie ma zadnego problemu.Najwazniejsze zeby nasiona ruszyly,nie raz sie trafia jakies trefne i nie chca kielkowac .
Troche podobnie jak z kobea.Z tym uszczykiwaniem tez bez przesady.Ja zawsze czesc uszczykuje a czesc zostawima i az tak duzej roznicy nie ma. Zawsze mialam piekna szalwie silnie rozkrzewiona ,w tamtym roku kwitla bez przerwy cale lato :wit
Przepraszam,ale nie mam mozliwosci uzywania polskich liter Kasia
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2013, o 09:02

Post »

U mnie słabo ze wschodami szałwii, ale zapomniałam, że lepiej kiełkuje w świetle i niepotrzebnie przysypałam nasiona ziemią ;:223
Ale coś tam jednak z ziemi wyszło i ładnie rośnie :)
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Muszelka 102
200p
200p
Od: 20 lut 2011, o 17:05

Post »

Pięknie Wam wzeszły nasionka ;:138 , dużo cennych wiadomości wyczytałam przed jutrzejszym wysiewem moich nasionek.
Serdecznie pozdrawiam Bożena
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”